Γιορτινό ψωμί με cranberry αμύγδαλα και κανέλα

από
Γιορτινό ψωμί με cranberry αμύγδαλα κι κανέλα

Για να μυρίσει το σπίτι μας φέτος είπα να φτιάξω κάτι διαφορετικό, ήθελα να παίξω με τα cranberry  που είχα αγοράσει πριν μέρες, έτσι γέμισα ένα ψωμί μαζί με αμύγδαλα το αρωμάτισα με κανέλα και το έκανα ρολό.

Και του χρόνου με Υγεία κάτι διαφορετικό πάλι.

Είναι πολύ εύκολο να γίνει επιλέξτε όποιο καρπό εσείς θέλετε και δημιουργήστε.

Γιορτινό ψωμί με cranberry αμύγδαλα κι κανέλα

Συστατικά
  

  • 250 ml γάλα
  • 50 γρ βούτυρο
  • 450 γρ αλεύρι δυνατό
  • 7 γρ ξερή μαγιά
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 90 γρ cranberry φρέσκα συν 5-6 για τη διακόσμηση
  • 50 γρ αμύγδαλα φιλέ
  • 1 αυγό
  • ζαχαρη άχνη για την επικάλυψη
  • μερικά κλωνάρια δεντρολίβανου για τη διακόσμηση

Οδηγίες
 

  • Ζεσταίνουμε πολύ λίγο το γάλα και προσθέτουμε το βούτυρο, αφήνουμε να λιώσει και να είναι όλο το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Σε κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι την κανέλα και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος βουτύρου και ζυμώνουμε για 10 λεπτά περίπου στην πιο χαμηλή ταχύτητα. Αν δεν έχουμε μίξερ η διαδικασία μπορεί να γίνει σε ένα μπολ ανάμειξης και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
  • Αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια μεταφέρουμε τη ζύμη και ανοίγουμε ένα φύλλο 30 επί 40 εκατοστά.
  • Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα cranberry και τα απλώνουμε πάνω στη ζύμη μαζί μα τα μισά αμύγδαλα.
  • Τυλίγουμε σε ρολό από την πλατιά πλευρά της ζύμης και το ενώνουμε σε στεφάνι. Μεταφέρουμε σε λαμαρίνα ή ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
  • Κάνουμε μερικά κοψίματα στην εξωτερική πλευρά του στεφανιού και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μια ώρα να φουσκώσει.
  • Χτυπάμε το αυγό και με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα αμύγδαλα φιλέ
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου; 160 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 40 λεπτά. Καλό είναι να σκεπάσουμε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο γιατί λόγω της ύπαρξης ζάχαρης στη ζύμη θα πάρει έντονο χρώμα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει 10 -15 λεπτά. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και διακοσμούμε με τα κλαράκια δεντρολίβανου και τα υπόλοιπα cranberry.

Σημειώσεις

Αν δεν έχετε φρέσκα cranberry βάλτε αποξηραμένα αφού πρώτα τα μουλιάσετε και τα στραγγίσετε καλά.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode