Συνταγή για γλυκό τριαντάφυλλο είχα δει πριν πέντε χρόνια στο blog του φίλου Γιώργου εδώ.
Τα χρόνια κύλησαν και πριν δύο χρόνια πειραματίστηκα στο χωριό με τα τριαντάφυλλα της αυλής, παρόλο που δεν ήταν εκατόφυλλα, με ένα μέτριο αποτέλεσμα.
Έκτοτε επειδή δεν ήξερα που θα βρω τριαντάφυλλα κατάλληλα το ξέχασα. Δεν με ξέχασαν όμως δυο εκλεκτές φίλες η Αλεξάνδρα και η Πούπα, μάνα και κόρη φρόντισαν να φτάσει στο σπίτι πριν λίγες μέρες μια υπέροχη ανθοδέσμη με εκατόφυλλα τριαντάφυλλα από τον κήπο τους.
Την επομένη έγινε μεγάλη έρευνα σε βιβλία, το διαδίκτυο, τηλεφωνήματα σε Ικαρία Νάξο και Ψυχικό.
Οι πληροφορίες λένε ότι το καλύτερο γλυκό είναι το Ικαριώτικο , δυστυχώς η φίλη μου από την Ικαρία δεν έχει φτιάξει και δεν είχα την άμεση πληροφόρηση.
Όλες τις πληροφορίες τις εξέτασα προσεκτικά και έκανα μια δική μου εκτέλεση σύμφωνα με την εμπειρία σχετικά με αυτά τα γλυκά
Να επισημάνω ότι κάποιες πληροφορίες είναι απογοητευτικές όποιος γράφει για δέσιμο σιροπιού, (είτε σε βιβλία ή τις αναπαραγάγει στο διαδίκτυο), σε μόλις λίγα λεπτά μάλλον δεν έχει φτιάξει ποτέ γλυκό. Λυπάμαι που το λέω αλλά έτσι είναι.
Γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο
Συστατικά
- 300 γρ ροδοπέταλα από εκατόφυλλα τριαντάφυλλα
- 1 κουτ. σούπας ξινό
- 1200 γρ ζάχαρη
- 200 ml χυμό λεμονιού
- 600 ml νερό
Οδηγίες
- Με προσοχή αφαιρούμε τα ροδοπέταλα πετώντας τυχόν μαραμένα ή χαλασμένα.
- Με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού κόβουμε το άσπρο μέρος στη βάση του ροδοπέταλου.
- Τοποθετούμε τα ροδοπέταλα μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη και τα πλένουμε προσεκτικά δύο φορές. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν και κατόπιν τα ζυγίζουμε.
- Σε μια λεκάνη διαλύουμε το ξινό σε αρκετό νερό και τοποθετούμε προσεκτικά τα ροδοπέταλα να σκεπαστούν από το υγρό. Αφήνουμε για μια ώρα και στραγγίζουμε.
- Σε ανοξείδωτη κατσαρόλα με διπλό πάτο τοποθετούμε εναλλάξ τα ροδοπέταλα με τη ζάχαρη τρίβοντας τα με τα χέρια μας. Αφήνουμε 2-3 ώρες.
- Φέρνουμε την κατσαρόλα σε θερμοκρασία βρασμού προσθέτοντας το νερό και το λεμόνι.
- Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά τα ροδοπέταλα (όχι να λιώσουν) και να δέσει το σιρόπι μας. Εγώ δουλεύω με θερμόμετρο και εμπειρικά. Έτοιμο ήταν όταν το θερμόμετρο έδειχνε 105 βαθμούς.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Σημειώσεις
1/3 κ. γλυκού ξινό
400 γρ ζάχαρη
περίπου 70 ml χυμό λεμονιού
200 ml νερό Τα πολύ μικρά ροδοπέταλα ή αυτά που δεν ήταν κατάλληλα για το γλυκό δεν τα πετάμε τα αποξηραίνουμε και είτε αρωματίζουμε τα συρτάρια μας είτε φτιάχνουμε αρωματικό λάδι. Πληροφορίες για το δέσιμο του σιροπιού και την αποστείρωση των βάζων θα βρείτε εδώ
Μου αρέσει πάρα πολύ το γλυκό τριαντάφυλλο, ειδικά όταν συνοδεύω με αυτό το γιαουρτάκι μου! Πολύ μυρωδάτο και φίνο! Δεν έχω φτιάξει ποτέ η ίδια αλλά αν το βρω δεν μου ξεφεύγει!
Αχ είναι από τα πιο όμορφα και μυρωδάτα γλυκά του κουταλιού. Δεν έχω φτιάξει ποτέ αλλά θα ήθελα αν μπορέσω να βρω τριαντάφυλλα βρώσιμα. Να’ χα ένα βαζάκι τώρα…! Φαίνεται τέλειο Ξανθή. Φιλιά!
Νομίζω ότι είναι από τα πιο φίνα γλυκά του κουταλιού.
Το λατρεύω αυτό το γλυκό, αλλά δεν έχω καταφέρει να βρω επαρκή ποσότητα κατάλληλων τριαντάφυλλων για να το φτιάξω.
Οσον αφορά το λεμόνι, σε κάποια γλυκά που χρειάζονται νεροβράσματα για να ξεπικρίσουν, προσθέτω λεμόνι και στα νεροβράσματα.
Βοηθάει ακόμη περισσότερο στην διατήρηση του χρώματος του φρούτου.
Καλό απόγευμα Ξανθή μου, φιλιά!
Από μυρωδιά “σκίζει” αυτό το γλυκό, Ξανθή!
Προσωπικά δεν το έχω κάνει ποτέ και μάλλον δεν θα το κάνω και στο μέλλον…καθώς μου μοιάζει λίγο “δύσκολο” αλλά που να βρω και κατάλληλα τριαντάφυλλα….
Το λατρεύω αυτό το γλυκό!
Το άρωμά του,τη μεταξένια υφή του…
Δεν ξέρω αν θα καταφέρω ποτέ να το φτιάξω,μιας που δεν ξέρω ούτε πού θα βρω αυτά τα τριαντάφυλλα…
Όσο όμως υπάρχει κάποιος που το φτιάχνει,εγώ θα το απολαμβάνω!
Πολύ ωραίο το γλυκό που έφτιαξες Ξανθή! Το λατρεύω αυτό το γλυκό!!
Ετσι! Αν δεν βγει το άσπρο της βάσης του φύλλου, πικρίζει! Οι αναλογίες στο δικό μου είναι διαφορετικές (κατ’ όγκον) . Αν βρω μαγιάτικα να φτιάξω, θα τα ζυγίσω να δω τις κατά βάρος αντιστοιχίες… Καλοφάγωτο!
αχ, αυτή η μυρωδιά του με τρελαίνει!!
δεν το έχω φτιάξει ποτέ, αλλά είναι από τα ελάχιστα γλυκά του κουταλιού που μου αρέσουν πάρα πολύ!
καλοφάγωτο Ξανθή μου! σε φιλώ!
Είναι μακράν το αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού, και γι’ αυτό είμαι λίγο “ιδιότροπη” στο πώς πρέπει να είναι. Δεν έχω βρει πολλά που να είναι έτσι όπως το θέλω, και δεν βρέθηκα ποτέ με τα κατάλληλα τριαντάφυλλα για να τολμήσω να το φτιάξω μόνη μου. Το δικό σου Ξανθή φαίνεται πραγματικά να έχει το χρώμα και την πυκνότητα που πρέπει, και οι συμβουλές σου είναι, όπως πάντα ακριβέστατες και πολύ χρήσιμες.
Εξαιρετικό γλυκό !!! Το έχω φάει σε μοναστήρι και μου έχει μείνει αξέχαστο!
Το άρρωμά του και η γεύση του μου καρφώθηκαν για πάντα.
Πολύ ωραίο το εγχείριμά σου να το φτιάξεις Ξανθή ! Θα ήθελα πολύ να το δοκίμαζα από σένα το ωραίο αυτό γλυκό!
Καλό σου βράδυ!
Δεν το έχω δοκιμάσει καν !!!!!!
Ξετρελλάθηκα !!!!!!
Πού να βρω τόσα τριαντάφυλλα ????
Φιλιά
τελειο γλυκο και αψογη Ξανθή οπως παντα!!!!!
φιλια πολλα!!!
Αχ είναι το πιο εντυπωσιακό γλυκό του κουταλιού! Έχω τριαντάφυλλα αλλά όχι τα συγκεκριμένα! Αξίζει σίγουρα μια προσπάθεια αυτό το γλυκό. Οι φωτογραφίες σου μαγευτικές…Καλό Σ/Κ!!
Καλησπέρα! Υπέροχο γλυκό ξυπνάει όλες τις αισθήσεις. Παιδευομαι καιρό τώρα να το πετυχω αλλά δεν μου βγαίνει καλο το σιρόπι με άλλες συνταγές όμως. Θα δοκιμασω αυτην
Νομίζω θα πετύχει! Να ρωτήσω θέλω κάτι τα τριαντάφυλλα τα ζυγίζουμε αφού τα πλυνουμε? Ευχαριστώ!
Καλημέρα, ναι τα ζυγίζουμε αφού τα πλύνουμε και στραγγίξουν καλά
Καλή επιτυχία
εχω μια ερωτηση ειπες οτι αφηνουμε στη κατσαρολα 2 με 3 ωρες τα ροδοπεταλα με τη ζαχαρη και μετα τα βαζουμε το νερο και το λεμονι και τ αβαζουμε να βρασουν?δε θα λιωσουν τα ροδοπεταλα μεχρι να δεσει το σιροπι?μηπως καταλαβα κατι λαθος?θελω να το κανω και γι αυτο ρωτω!ευχαριστω εκ των προτερων.
Καλησπέρα σας, δεν λιώνουν τα ροδοπέταλα, ο χρόνος βρασμού από δω και μπρος δεν είναι μεγάλος γιατί η ποσότητα της ζάχαρης είναι μεγάλη. Προσοχή τα ροδοπέταλα θα πρέπει να είναι φρέσκα όχι πολλές μέρες πάνω στην τριανταφυλλιά και κατάλληλα για γλυκό.
Καλή επιτυχία και ευχαριστώ για την επιλογή σας.
Ξανθή μου έχω μια τριανταφυλλιά εκατόφυλλη αλλά πως θα γίνει να συγκεντρώσω τόσα τριαντάφυλλα μαζεμένα?Μπορώ να τα κρατήσω στο ψυγείο ή στην κατάψυξη μέχρι να συγκεντρώσω την ακριβή ποσότητα ?Καλό βράδυ και ευχαριστώ για την υπέροχη συνταγή .
Υπέροχο το γλυκό σου Ξανθή μου .Θέλω να σε ρωτήσω αν μπορώ να καταψύξω τα τριαντάφυλλα μέχρι να συγκεντρώσω τον κατάλληλο αριθμό και βάρος ή να τα βάλω στο ψυγείο ?
Υπέροχο το γλυκό σου Ξανθή μου .Θέλω όμως να ρωτήσω κάτι .Η τριανταφυλλιά μου έχει τρία αυτή την στιγμή και θα φτιάξει και άλλα .Πως τα διατηρώ μέχρι να μαζευτούν 300 γρ ?Να τα βάλω κατάψυξη ή στο ψυγείο?
Μπορείς να τα κόψεις (πάντα πρωί) και να τα βάζεις στο ψυγείο πάνω σε καλά βρεγμένη πετσέτα για 4-5 μέρες το πολύ. Σκέπαζε τα ελαφρά με σελοφάν για να μη σου ξεραθούν.
το δοκίμασα και έχω να πω πως είναι υπέροχο! πρώτη φορά έφαγα τέτοιο γλυκό και ένιωσα πραγματικά τα ροδοπέταλα!
μπράβο!
Ευχαριστώ πολύ εκτιμώ με πολύ σεβασμό τη γνώμη όσων δοκιμάζουν κάτι δικό μου, έτσι γίνομαι καλύτερη.
θελω παρα πολυ να το φτιαξω,αλλα που θα βρω ροδοπέταλα από εκατόφυλλα τριαντάφυλλα στη θεσσαλονικη?Αν καποιος ξερει ας με πει..
Αγαπητή Αναστασία η εποχή των κατάλληλων τριαντάφυλλων είναι το Μάιο.
Αν δεν έχεις κάποιο γνωστό που να σε προμηθεύσει υπάρχουν κάποιοι που καλλιεργούν και πωλούν ροδοπέταλα.
Καλησπέρα, καλό μήνα! Πρώτη φορά δοκίμασα μόλις σήμερα να φτιάξω γλυκό τριαντάφυλλων και έχω απογοητευτεί! Έχω αφαιρέσει το λευκό μέρος παρόλα αυτά είναι πικρό. Λόγω δουλειάς ακολούθησα μια λίγο διαφορετική διαδικασία από την δική σας, έβαλα τα πέταλα σε βάζο με ζάχαρη και λεμόνι για μια μέρα ώσπου να μπορέσω να ασχοληθώ ξανά με το γλυκό και στη συνέχεια σε νερό με ζάχαρη έριξα τα πέταλα με το υγρό που βγήκε. Ο χρόνος βρασμού ήταν μεγαλύτερος καθώς άργησε να δέσει το σιρόπι όμως και τα πέταλα είναι λίγο σκληρά στην υφή και στυφά στην γεύση. Το δε σιρόπι ενώ αρχικά σε σοκάρει από την γλυκά του στο τέλος πικρίζει.
Πέστε μου, σας παρακαλώ, πώς πρέπει να είναι σε υφή και σε γεύση το γλυκό; είμαι έτοιμη να το πετάξω.
Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία. Μόλις τώρα δοκίμασα το δικό μου (αυτό που έφτιαξα χτες) και δεν παρατηρώ τίποτα από όσα περιγράφετε.Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι η ποικιλία τριαντάφυλλων που χρησιμοποιήσατε. Υπάρχουν κάποιες ποικιλίες αρωματικές μεν αλλά ακατάλληλες για γλυκό.
Πριν πολλά χρόνια είχα χρησιμοποιήσει κάποια τα οποία ποτέ δεν μαλάκωσαν με το βράσιμο και η γεύση τους ήταν διαφορετική από αυτό που φτιάχνω τα τελευταία χρόνια . Πικρίλα ή στυφά δεν μου έχουν τύχει ποτέ.
Το πολύ βράσιμο της ζάχαρης (δεν αναφέρετε σε τι βαθμούς έδεσε το σιρόπι σας και αν προσθέσατε την προτεινόμενη ποσότητα λεμονιού) πιθανόν να σας έδωσε κάποιο αποτέλεσμα μη συμβατό.
Τα πέταλα στο τελικό αποτέλεσμα είναι ελαφρώς μαλακά, ούτε σκληρά ούτε λιωμένα και το σιρόπι είναι δεμένο όσο πρέπει για ένα γλυκό κουταλιού, σε καμιά περίπτωση καραμελωμένο.
Δεν μπορώ να σας πω αν σώζεται ή όχι.
Ευχαριστώ για την απάντησή σας. Τα τριαντάφυλλα δεν είναι εκατοφυλλα διάβασα ωστόσο πως αρκεί να προέρχονται από αρωματική τριανταφυλλιά. Το σιρόπι έδεσε στους 105° και η ποσότητα του λεμονιού ήταν επαρκής. Τα πέταλα μαλάκωσαν, ωστόσο έχουν μια τριζατη υφή όταν τα δαγκώνεις. Σήμερα που κρύωσε το γλυκό δεν νιώθεις έντονα πίκρα!
Επειδή δεν έχω φάει ποτέ μου γλυκό τριαντάφυλλο δεν έχω εμπειρία από την γεύση του και την υφή του ροδοπετάλου ώστε να στο σίγουρη ότι μου πέτυχε. Αν βρω εκατοφυλλγ τριανταφυλλιά οπωσδήποτε θα φτιάξω το γλυκό σύμφωνα με τις δικές σας οδηγίες. Ευχαριστώ πολύ.
Όπως σας έγραψα και στο προηγούμενο σχόλιο η ποικιλία τριαντάφυλλων παίζει μεγάλο ρόλο, μάλιστα κάποιες παρόλο που είναι αρωματικές δεν είναι βρώσιμες, θα επανέλθω με ακριβείς πληροφορίες.
Ως προς την υφή κατά το δάγκωμα ναι είναι κάπως διαφορετική όχι όμως έντονη. Θα χαρώ να μπορέστε να βρείτε τα εκατόφυλλα για μια νέα δοκιμή.
Ελαφρά “τριζάτη” υφή και ίσως και μια μικρή δόση “στυφού” είχα κι εγώ με τριαντάφυλλα από την αυλή μου που έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα, εντονότατο άρωμα και περίπου 35 πέταλα ανά τριαντάφυλλο. Προφανώς η ποικιλία παίζει μεγάλο ρόλο. Ξέρεις μήπως εκτός από την ονομασία “εκατοντάφυλλο” κάποια πιο επιστημονική ονομασία για να το αναζητήσω;
Καλησπέρα σας, ευχαριστώ για την επικοινωνία.Η ποικιλία της τριανταφυλλιάς σαφώς και παίζει μεγάλο ρόλο.Θα πρέπει τα πέταλα να είναι μαλακά και αρωματικά.Εκτος από εκατόφυλλη θα τη συναντήσετε με το επιστημονικό της όνομα Rosa Damascena.Είχα πειραματιστεί πριν πολλά χρόνια μόνο για συναισθηματικούς λόγους με τριαντάφυλλα που υπήρχαν στο πατρικό μου, αρωματικά μεν αλλά με λίγο πιο σκληρά πέταλα, βέβαια το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό. Αναζητήστε σε φυτώριο μπορείτε και τώρα να φυτέψετε μια μέσα στο Μάιο από πληροφορίες που έχω γιατί κι εγώ ενδιαφέρομαι.
Τελικά Ξανθή δεν άφησα μια απάντηση .Σου την οφείλω .Το έφτιαξα το γλυκό σου και έγινε υπέροχο .Δεν έχω λόγια για το άρωμα και το χρώμα του .Πολύ σ’ ευχαριστώ Ξανθή για τις όμορφες συνταγές που μας γράφεις .Φιλιά
Φιλίτσα μου χαίρομαι που έμεινες ευχαριστημένη, κι εγώ χτες είχα την τύχη να μου φέρουν και πάλι και σήμερα το δοκίμασα. Καλό μήνα και καλές δουλειές!!
Καλημέρα σας, απόψε ξεκίνησα να φτιάχνω το γλυκό ,απο τριαντάφυλλα εκατοφυλλα του Μαΐου. Λόγω έλλειψης ζάχαρης..εχω 650 γρ ροδοπέταλα..ετριψα τα ροδοπεταλα με τη ζάχαρη και τα άφησα μεσα στην κατσαρόλα, στο ψυγείο να το τελειοποιήσω αυριο. Ελπίζω να μην χαλάσει το γλυκό, λόγω των παραπανω ωρων στη ζαχαρη.
Η ερώτηση μου ειναι η εξης…μπορω να χρησιμοποιήσω το νερό με το ξινό, που μουλιασαμε τα τριαντάφυλλα για 1 ωρα; ειναι εξαιρετικά αρωματικό και υπεροχο ροζ…ή λόγω του ξινου ειναι ακατάλληλο;
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας..????
Καλημέρα σας, το ότι αφήσατε τα πέταλα με τη ζάχαρη στο ψυγείο, δεν θα σας δημιουργήσει πρόβλημα, τα έχω αφήσει κάποια φορά όχι βέβαια πάρα πολλές ώρες.Για το νερό, αν θέλετε να το προσθέστε στο γλυκό, στη θέση του προστιθέμενου νερού, δεν το έχω προσθέσει ποτέ. Το νερό λόγω του ξινού είναι αρκετά όξινο και πιστεύω ότι θα μεταφέρει αυτή την όξινη γεύση στο γλυκό.Σας ευχαριστώ για την επικοινωνία.
Καλησπέρα, πριν δύο χρόνια βρήκα κλαδάκια τριανταφυλλιάς για γλυκό και φέτος έχω μεγάλη παραγωγή. Αύριο θα το φτιάξω για πρώτη φορά. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: δεν κατάλαβα αν αλλάζει η δόση του χυμού λεμονιού αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ξινό. Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή.
Καλημέρα, το κάθε υλικό έχει τη δική του επίδραση στο συγκεκριμένο γλυκό, αν δείτε στις παρατηρήσεις αναγράφεται ότι το ξινό μπορεί να παραληφθεί όχι όμως η προτεινόμενη ποσότητα χυμού λεμονιού. Καλή επιτυχία.
Ευχαριστώ. Άρα η ποσότητα του λεμονιού που δίνετε στην συνταγή πιο πάνω, δεν αλλάζει αν αφαιρέσω το ξινό. Και πάλι ευχαριστώ.
Καλησπέρα έκανα την συνταγή σας το λεμόνι όμως θεωρώ ότι ήταν υπερβολικό γιατί στο τέλος σου μένει το ξυνό του λεμονιού και όχι η γλυκιά γεύση του σιροπιού.
Καλησπέρα σας, αν το δοκιμάσατε ζεστό μπορεί να σας φανεί έντονη η παρουσία. Το κάνω χρόνια με αυτή την ποσότητα δεν μου έχει συμβεί ποτέ.
Μια άλλη περίπτωση είναι να έχετε πολύ ξινά λεμόνια, έχω ακούσει ότι κάποιες ποικιλίες ή από κάποιους τόπους είναι πολύ πιο ξινά.
Καλημέρα! Έχω κάνει το γλυκό με την συνταγή σας πέρυσι. Φοβερή επιτυχία. Ευχαριστω! Θα ήθελα να ρωτήσω επειδή φέτος έχω πολλά τριαντάφυλλα κ αυτή τη στιγμη έχω μαζέψει 1,5 κιλό τα υλικά που θα βάλω θα πάνε αναλογικά με τι βάρος ρων τριανταφυλλων ή μήπως δεν θα πετύχει μια τόσο μεγάλη ποσότητα?
Καλησπέρα σας
Ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία
Θα σας πρότεινα να τα επεξεργαστείτε τμηματικά, είναι πολύ ευαίσθητο υλικό ώστε να το ρισκάρετε όλα μαζί.
Αν όχι σε πέντε δόσεις ανάλογα με αυτά που δίνω στη συνταγή προσπαθήστε σε τρεις, κάνοντας αναγωγή στα υλικά.
Σας γράφω μια πρόταση πως να μοιράσετε τα υλικά
Για κάθε 100 γρ ροδοπέταλα
1/3 κ. γλυκού ξινό
400 γρ ζάχαρη
περίπου 70 ml χυμό λεμονιού
200 ml νερό
Η Ξανθή έχει δίκιο, δεν κάνουν όλες οι ποικιλίες για γλυκό, καθώς δεν είναι βρώσιμες!
Από τότε που ξεκινήσαμε την φάρμα μας με τριαντάφυλλα βρώσιμα , rosa damadcena, η ποικιλία από την οποία παίρνουμε και το βρώσιμο ροδόνερο καθώς και το πολύτιμο ροδέλαιο , άρχισα να φτιάχνω γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο 🌹.
Δοκίμασα και με εκατοντάφυλλη τριανταφυλλιά, μου άρεσε και αυτό, θέλει όντως προσοχή το γλυκό, να συγχρονιστεί ο χρόνος βρασμού του φύλλου με τον χρόνο δεσίματος του σιροπιού!
Το φύλλο δεν πρέπει να μαζεύεται σαν μαστίχα στο στόμα – για τα δικά μου γούστα τουλάχιστον – και το σιρόπι πρέπει να είναι καλοδεμένο, με καλή ρευστότητα.
Σε λίγο θα αρχίσει η φετινή σεζόν και οσονούπω, το χάραμα θα μας βρίσκει στο χωράφι για την συγκομιδή!
Καλή συνέχεια!
Ξανθή μου καλησπέρα .Το έκανα ξανά το περίφημο γλυκό σου .Έγινε υπέροχο !Σ’ευχαριστώ για άλλη μια φορά για τις τόσο πολύτιμες συμβουλές σου .Αυτό το γλυκό ειδικά αλλά και όλα τα άλλα θέλουν προσοχή στα σχόλια και τις λεπτομέρειες αλλιώς θα πάει χαμένος ο κόπος .Μην πειραματίζεστε .Ακούστε την ειδικό που έχει κάνει τους πειραματισμούς της πριν γράψει την συνταγή .Να σαι πάντα καλά και να μας συμβουλεύεις Ξανθή μου
εγω εχω 600 γρ. ροδοπεταλα ξεχασα να τα βαλω στο ξινο τα ετριψα απαλα με την ζαχαρη και εβαλα σε στρωσεις την υπολοιπη ζαχαρη το νερο ειναι 1200 γρ. γιαυτο το βαρος; και παιζει ρολο που δεν τα εβαλα στο ξινο;