Αν και είμαι πολύ κουρασμένη δεν σταματώ, να διαβάζω βιβλία, να ξεφυλλίζω εορταστικά περιοδικά που έφτασαν πριν λίγες μέρες από Λονδίνο, να πειραματίζομαι με εορταστικές συνταγές.
Δεν ξέρω αν τελικά θα μαγειρέψω για εορταστικά γεύματα, οπότε σκέφτηκα να φτιάξω ότι μου αρέσει τώρα, άλλωστε κατά τη δική μου άποψη, γιορτάζει κάποιος όταν είναι καλά και έχει διάθεση και όχι όποτε πρέπει.
Έτσι από σήμερα αρχίζω να γράφω ότι δοκιμάζω “γιορτάζοντας”
- Το μισό από ένα μέτριο κόκκινο λάχανο χοντροκομμένο
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 πορτοκάλι ξύσμα και λεπτοκομμένες φέτες
- 1 ξινόμηλο
- 1 κουτ. σούπας ξύδι βαλσαμικό
- 50 γρ καρύδια χοντροκομμένα
- 50 γρ μπλε τυρί κομμένο σε μικρούς κύβους
- Καθαρίζουμε το λάχανο από τα χοντρά κοτσάνια και το κόβουμε με μαντολίνο ή με μαχαίρι.
- Παίρνουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι και το καθαρίζουμε. Κόβουμε σε λεπτές φέτες. Καθαρίζουμε το μήλο και το κόβουμε επίσης σε λεπτές φέτες.
- Σε ένα μικρό τηγάνι καβουρντίζουμε ελαφρά τα καρύδια. Προσοχή να μην καούν.
Με αυτή τη σαλάτα μπορούμε να συνοδεύσουμε χοιρινό ψητό ή και γαλοπούλα ψητή με κάστανα.
Μπορείτε να δείτε ακόμη μια ζεστή σαλάτα με κόκκινο λάχανο όπως συνόδευσε ένα εορταστικό πιάτο παλιότερα
Είχα φτιάξει κάποια χρονιά τα Χριστούγεννα τέτοια σαλάτα και άρεσε σε όλους.
Δεν θυμάμαι εάν είχα βάλει και το πορτοκάλι ή μόνο το μήλο.
Καλή εβδομάδα, Ξανθή μου!
Το συνηθίζουν το μαγειρεμένο κόκκινο λάχανο οι βόρειες χώρες, αλλά και η προσθήκη όλων των υπόλοιπων υλικών σε οδηγούν σε ωραίο αποτέλεσμα Ξανθή.
Προσωπικά εύχομαι να γίνουν τα πράγματα όπως τα θες για τις φετινές γιορτές σας.