Καιρό είχα να φτιάξω κέικ και το σημερινό το έχω βάλει στο μάτι εδώ και καιρό.
Έλεγα άσε να βγουν τα δαμάσκηνα ή οι βανίλιες και παραλίγο να τελειώσουν αυτά τα φρούτα μέχρι να το φτιάξω.
Σήμερα στο ΣΜ είδα τις βανίλιες, δεν ήταν βέβαια αυτές που θα ήθελα αλλά δεν έπρεπε να πάρει άλλη αναβολή.
- 150 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
- 100 γρ τριμμένα αμύγδαλα
- 175 γρ καλό βούτυρο κομμένο σε κύβους
- 150 γρ ζάχαρη
- 3 αυγά
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 300 γρ βανίλιες κομμένες σε κύβους
- 1 φόρμα διαμέτρου 22 εκ
- 3 βανίλιες κομμένες σε φέτες
- 6 κουτ. γλυκού μαρμελάδα δαμάσκηνου
- αμύγδαλα φιλέ προαιρετικό.
- Στον κάδο του μίξερ (ή σε μπολ αν πρόκειται για μίξερ χειρός) βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέτουμε και τα αυγά συνεχίζουμε το χτύπημα για 4-5 λεπτά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, τα αμύγδαλα και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε με πολύ χαμηλή ταχύτητα να ενσωματωθούν .
- Προσθέτουμε τα κομμάτια του φρούτου και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
- Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Αντί βανίλιες μπορούμε να βάλουμε δαμάσκηνα. Και στις δύο περιπτώσεις τα φρούτα θα πρέπει να είναι ώριμα.
θα το έφτιαχνα και με μήλα κάποια ποικιλία αρωματικών όμως.
Αν δεν έχουμε εκχύλισμα βανίλιας βάζουμε δυο κάψουλες σε σκόνη.
Προτιμήστε ένα καλό βούτυρο αγελάδος με το άρωμα του θα αναδείξει περισσότερο το κέικ.
Μου αρέσουν πολύ οι βανίλιες. Πολύ λαχταριστό το κέικ σου Ξανθή.
Πόσο δίκιο έχεις για το καλό βούτυρο! Δίνει τελείως άλλη γεύση στο κέικ.