Αρχίζω ένα αφιέρωμα με συνταγές με υλικά που με επηρέασαν στο πρόσφατο ταξίδι μου στο Λονδίνο.
Κάθε φορά που επισκέπτομαι το Λονδίνο τα παιδιά μου έχουν πρόγραμμα επίσκεψης σε αγορές ειδικά για τη μαμά, και οι αγορές δεν είναι άλλες από αυτές που έχουν σχέση με τρόφιμα.
Επιπλέον πολλά έντυπα με ιδέες για νέες μαγειρικές περιπέτειες με αναμένουν πάντα. Με αυτές τις επιρροές αρχίζω τώρα τις μαγειρικές περιπέτειες με γλυκά φαγητά και μαρμελάδες.
Για το ραβέντι είχα από παλιότερα πληροφορίες αλλά δυστυχώς όσες φορές το έψαξα στην Ελλάδα δεν το βρήκα, παρόλο τις υποσχέσεις κάποιου μανάβικου ότι θα μου το φέρει.
Πρόσφατα διάβασα ότι διατίθεται σε κάποια μεγάλα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα αλλά δεν έχω προλάβει να το ψάξω. Έφερα μικρή ποσότητα από Λονδίνο για μικρούς πειραματισμούς.
Έγινε αυτό το κέικ το οποίο άρεσε πολύ. Η συνταγή είναι από περιοδικό του ΣΜ που αγόρασα το ραβέντι μόνο που εγώ έβαλα μικρότερη ποσότητα για την πρώτη δοκιμή.
Το ραβέντι είναι πολυετές ποώδες φυτό και οι μίσχοι του είναι βρώσιμοι όχι όμως τα φύλλα.
Καλλιεργείται σε πολλές περιοχές σε θερμοκήπια ή και αγρούς. Είναι διαθέσιμα στην αγορά για μεγάλο χρονικό διάστημα του έτους.
Υπάρχει διαφορά στο χρώμα των μίσχων ανάλογα με το που καλλιεργείται.
Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική κατά κύριο λόγο αλλά προστίθεται και σε αρμυρές παρασκευές. Επίσης χρησιμοποιείται και στην φαρμακευτική.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ
- 200 γρ ραβέντι
- 200 γρ καστανή ζάχαρη
- 150 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 αυγά
- 75 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
- 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 100 γρ τριμμένα αμύγδαλα
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
- 25 γρ αμύγδαλα φιλέ
- Με μίξερ χειρός ή σε κάδο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέτουμε τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς και αέρα για 15 λεπτά. Ελαττώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμη ελέγχοντας να βγαίνει μαι λάμα στεγνή όπως σε όλα τα κέικ.
Όπως είπα και στην αρχή έβαλα μικρότερη ποσότητα ραβέντι, σίγουρα του ταιριάζει περισσότερη .
Οι πειραματισμοί και οι αναζητήσεις συνεχίζονται.
Το έχω δει σε πολλές συνταγές σε ξένα σάιτ αυτό το ραβέντι κι έχω μια περιέργεια τι γεύση έχει! Ελπίζω κάποια στιγμή να την ικανοποιήσω την περιέργεια! Φαίνεται πάντως νόστιμο!
Φιλιά!
‘Εβλεπα τις τάρτες στο Λονδινο όταν πήγαινα, αλλά και στην Γαλλία το χρησιμοποιούν πολύ! Εγώ δεν ήξερα κάν το ελληνικό όνομα μέχρι πριν λίγα χρόνια. Πάντως, δεν έτυχε να το δοκιμάσω. Καλή συνέχεια με τους πειραματισμούς σου, Ξανθή μου!!
Eίμαι περίεργη αν θα καταφέρω να δημοσιεύσω το σχόλιό μου….
Τις προηγούενες φορές, δεν τα κατάφερα..
Μου αρέσει που πάντα χρησιμοποιείς καινούργια υλικά, ομολογώ ότι
το ραβέντι μου ήταν άγνωστο.
Η εικόνα του γλυκού εξαιρετική, φαντάζομαι ότι η γεύση του θα είναι ιδιαίτερη !
Φιλάκια πολλά
Φαίνεται πολύ νόστιμο! Επιτέλους βρήκες ραβέντι…. 😉
Είναι από αυτά τα υλικά που μόνο τα βλέπουμε εδώ! Θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω! Πολύ αφράτο το κέικ σου!
Το βλέπω πολύ στα ξένα μπλογκς αυτό το ραβεντι. Το χρησιμοποιούν για τα πάντα, για γλυκά, παγωτά, ζελε…πάρα πολλά. Μου αρέσει πολύ το χρώμα του.
Ωραίο που το έβαλες σε κεικ.
Φιλιά
θα το εντοπίσουμε κι αυτό, που θα πάει! θέλω κι εγώ πολύ να το δοκιμάσω, κυκλοφορούν τόσες συνταγές με αυτό.
το κέικ δείχνει πολύ νόστιμο!