Την τρίτη Κυριακή του Μαΐου συνηθίζεται να εορτάζεται η ημέρα ψησίματος κέικ, όχι πως έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία αυτό, απλά ψάχνω αφορμές να φτιάξω κέικ.
Και αυτή τη φορά έγινε αυτό το κέικ με τα πρώιμα βερίκοκα για φέτος, μιας και όλα τα φρούτα και κάποια λαχανικά λόγω της ζέστης έχουν έρθει πολύ νωρίτερα από ότι συνηθίζεται.
Και ενώ τα βερίκοκα ήταν ώριμα και γλυκά στο κέικ έδωσαν μια ιδιαίτερη υπόξινη γεύση, ιδιαίτερη να συνοδεύσει το απογευματινό μας τσάι ή τον καφέ, ακόμη και το πρωινό μας.
- 130 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 175 γρ ζάχαρη
- 3 αυγά
- 240 γρ αλεύρι μαλακό
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 90 ml ξινόγαλα
- ξύσμα ενός λεμονιού
- 12 βερίκοκα κομμένα στη μέση
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2-3 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκου
- Ετοιμάζουμε μια φόρμα διαμέτρου 24 εκατοστών στρώνοντας τον πάτο και τα πλαϊνά με χαρτί ψησίματος βουτυρωμένο. Φέρνουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου. Πλένουμε τα βερίκοκα και τα κόβουμε στη μέση αφαιρώντας τα κουκούτσια.
- Σε κάδο του μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης, ανάλογα με το μίξερ που διαθέτουμε, βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε ένα υπόλευκο και μαλακό μείγμα.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά εναλλάξ με μια κουταλιά από το αλεύρι, χτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα για 40 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου, ελέγχοντας με μια λάμα να βγαίνει στεγνή.
- Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ξεφορμάρουμε μεταφέροντας σε πιατέλα.
Τώρα που έχει πολλά φρούτα μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βερίκοκα με φράουλες ή ροδάκινα ή κεράσια.
Για τη διευκόλυνση ξεφορμαρίσματος καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε φόρμα με αποσπώμενη βάση.