Πέρασε ένας μήνας απουσίας από τη σελίδα, απουσία με ταξίδι ευχάριστες στιγμές, έννοιες, σκοτούρες κι άλλα πολλά. Ας τα αφήσουμε όλα πίσω κρατώντας μόνο τα ευχάριστα και μαγειρεύοντας νόστιμα.
Από το πρόσφατο ταξίδι επέστρεψα με έντυπο υλικό με πολλές ιδέες για συνταγές εποχής και όχι μόνο.
Από περιοδικό έκδοσης του BBC και η σημερινή ιδέα που εμείς απολαύσαμε χτες.
Εύκολο και οικονομικό.
- 150 γρ φασόλια μικρόσπερμα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 μεγάλα καρότα
- 2-3 σέλερι
- 1 φύλλο δάφνης
- 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 400 γρ καλαμαράκια σε ροδέλες
- 200 γρ ντοματάκια ψιλοκομμένα
- 3-4 κλαράκια θυμάρι
- 250 ζωμό λαχανικών
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα φασόλια να μουλιάσουν.
- Σε κατσαρόλα μικρή βάζουμε τα φασόλια (αφού τα στραγγίσουμε από το νερό που μούλιασαν) μαζί με το μισό κρεμμύδι το ένα καρότο, ένα μέρος από το σέλερι τη μια σκελίδα σκόρδου και το φύλλο δάφνης. Προσθέτουμε νερό να τα σκεπάζει και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί και σιγοβράζουμε μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν καλά (προσοχή να μην λιώσουν). Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και τα λαχανικά και στραγγίζουμε κρατώντας αν θέλουμε το ζουμί.
- Σε γάστρα που μπαίνει και στο μάτι της κουζίνας βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά για 10 λεπτά περίπου ώσπου να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τα ντοματάκια και το ζωμό λαχανικών (ή το ζωμό που έβρασαν τα φασόλια με λίγο ακόμη νερό) και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν καλά τα καλαμαράκια.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και αέρα.
- Προσθέτουμε στη γάστρα και τα φασόλια, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και την τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια πηχτή σάλτσα.
Τα καλαμαράκια μου ήταν κατεψυγμένα σε ροδέλες, μπορείτε να βάλετε φρέσκα κομμένα σε ροδέλες μαζί με τα πλοκάμια τους.
Η διαδικασία του φούρνου είναι προαιρετική, μπορείτε να τελειώσετε το φαγητό στην εστία της κουζίνας.
Τα λαχανικά που έβρασαν με τα φασόλια δεν τα πετάμε, μπορούν να γίνουν μια νόστιμη μικρή σαλάτα με ελαιόλαδο και λεμόνι.