Εδώ και μερικά χρόνια έχω καθιερώσει κάθε πρωτομαγιά να φτιάχνω ένα εορταστικό φαγητό με μορφή στεφανιού. Αν ακολουθήσετε αυτόν τον σύνδεσμο θα δείτε μερικά από τα προηγούμενα. Όλα είχαν ξεκινήσει από ένα παιχνίδι ανάμεσα σε bloggers εμένα μου άρεσε και το συνέχισα.
Για να είμαστε έτοιμοι λοιπόν για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι φέτος έφτιαξα αυτή την κιμαδόπιτα σε στεφάνι και θα την ξαναφτιάξω για να επανορθώσω το σφάλμα μου, δηλαδή το ότι δεν άνοιξα δικό μου φύλλο, δεν θα αγοράσω ξανά δίνω υπόσχεση, αλλά η έλλειψη χρόνου καμιά φορά μας απογοητεύει. Όχι πως δεν βγήκε καλό αλλά αν έχεις άλλα στάνταρ περιμένεις κάτι άλλο.
- 500 γρ κιμά χοιρινό ή μοσχαρίσιο μια φορά περασμένο στη μηχανή
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- 2 κουτ. σούπας κοφτές πελτέ ντομάτας
- αλάτι - πιπέρι
- 150 γρ τρυφερά φύλλα από σπανάκι
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ψιλοκομμένο και λίγο για τη διακόσμηση
- 4 1/2 φύλλα για πίτα ή σπιτικά φύλλα για πίτα
- βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
- σουσάμι για την επικάλυψη
- Καθαρίζουμε το σπανάκι το πλένουμε καλά και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Ετοιμάζουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα.
- Σε κατσαρόλα βάζουμε τον κιμά και σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα και να είναι σπυρωτός, περίπου 8-10 λεπτά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε λίγο την ένταση της εστίας.
- Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας διαλυμένη σε λίγο νερό, το κρεμμύδι, τα σκόρδα το κύμινο, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά. Προσθέτουμε το σπανάκι ανακατεύουμε και σβήνουμε την εστία. Προσέχουμε να μην υπάρχουν υγρά στο μείγμα. Προσθέτουμε τη ρίγανη και το δεντρολίβανο. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Στρώνουμε μια λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος το βουτυρώνουμε και ακουμπάμε πάνω τα ρολά δημιουργώντας στεφάνι. Κόβουμε μισό φύλλο σε δυο λωρίδες και τις τοποθετούμε γύρω από τις ενώσεις των δύο ρολών για καλύτερο κλείσιμο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 20 λεπτά.
Όπως είπα και στην αρχή θα το φτιάξω ξανά, με δικό μου φύλλο, θα είναι και πιο εύκολο να τυλιχτεί.
Αντί σπανάκι μπορούμε να βάλουμε σέσκουλα.
Για να φτιάξετε δικό σας φύλλο δείτε εδώ.
Φυσικά μπορείτε να τη φτιάξετε χωρίς το σχηματισμό στεφανιού, απλώστε τα δύο φύλλα σε ένα μικρό ταψί βάλτε τη γέμιση, σκεπάστε με τα άλλα δύο και ψήστε την.
Πλημμύρισε η οθόνη όμορφα, πολύχρωμα και γευστικά στεφάνια! Ωραία πρόταση η γέμιση με κιμά, μας αρέσει και μπορούμε να την υιοθετήσουμε άνετα!