Εύκολο φαγητό που μπορεί να γίνει όσο εσύ κάνεις ένα μπάνιο γυρνώντας κουρασμένη -ος από τη δουλειά αρκεί να έχεις φροντίσει να έχεις τα υλικά από την προηγούμενη μέρα να σε περιμένουν.
Για σένα που είσαι στο σπίτι άρχισε το το πρωί κάνε όλες τις άλλες δουλειές και 45 λεπτά πριν το γεύμα σου άνοιξε το φούρνο. Χρειάζεσαι μόνο ένα ταψί και 35 λεπτά ψήσιμο.
- 4 μεγάλα κοπανάκια κοτόπουλου
- 100 ml ξινόγαλο
- 1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- αλάτι
- 1 σκελίδα σκόρδου τριμμένη
- το τρήμα από μια φέτα ψωμιού μπαγιάτικου
- 1 κοτ. γλυκού σκόνη μουστάρδας
- 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι
- 1 μεγάλη γλυκοπατάτα
- 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι
- 4 κουτ. σούπας καλαμπόκι βρασμένο
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο διαγώνια
- 1/2 λεμόνι το χυμό του
- Σε ένα μπολ με καπάκι βάζουμε τα κοπανάκια του κοτόπουλου τα πασπαλίζουμε με το αλάτι, το καγιέν και το τριμμένο σκόρδο και προσθέτουμε το ξινόγαλα. Αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες έως 12 ώρες ανάλογα με το πότε θέλουμε να τα μαγειρέψουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και αέρα. Στρώνουμε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και το λαδώνουμε ελαφρά.
- Τρίβουμε σε επεξεργαστή τροφίμων το ψωμί να πάρουμε τρήματα. Το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο μαζί με το θυμάρι και τη σκόνη μουστάρδας.
- Καθαρίζουμε τη γλυκοπατάτα και την κόβουμε σε μικρούς κύβους. Τοποθετούμε σε ένα πιάτο και προσθέτουμε την πάπρικα αλάτι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε.
- Τέλος προσθέτουμε το καλαμπόκι ανακατεύουμε με τις γλυκοπατάτες, γυρίζουμε άλλη μια φορά τα κομμάτια του κοτόπουλου και ψήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά.
Το καλαμπόκι που χρησιμοποίησα ήταν φρέσκο βρασμένο για άλλο παρασκεύασμα και μου περίσσεψε. Μπορείτε να βάλετε από κονσέρβα ή κατεψυγμένο κατευθείαν στο φούρνο μαζί με τις πατάτες.
Αντί για τα κοπανάκια μπορείτε να βάλετε μπούτια κομμένα ή και στήθος κοτόπουλου, προσοχή όμως να είναι σε μικρά και ισομεγέθη κομμάτια ώστε να ψηθούν στον ίδιο χρόνο.
Ωραίο πιάτο Ξανθή. Ότι πρέπει για μια νόστιμη και μη χρονοβόρα λύση μεσημεριανού!
Καλό Σαββατοκύριακο να έχετε.