Πριν λίγες μέρες βρέθηκα στο Παγκράτι για μια δουλειά. Εκεί κοντά βρίσκεται ένα γνωστό χασάπικο και όχι μόνο.
Μπήκα αναζητώντας κάτι, αλλά με τη συζήτηση έφυγα με άλλο.
Πήρα ένα κουνέλι, από εξαιρετική φάρμα, όπως μου είπαν το οποίο κόπηκε σε μερίδες προκειμένου να μοιραστεί και να μαγειρευτεί σε δύο δόσεις. Ολόκληρο που να το φάμε δυο άνθρωποι.
Και επιστρέφοντας στο σπίτι άρχισε η αναζήτηση πως να το φτιάξω.
Πρόσφατα είχα ανασύρει από ένα ντοσιέ κάποια αποκόμματα, πιθανόν από το περιοδικό Γυναίκα της δεκαετίας του ΄80. Η σελίδα είχε τέσσερις προτάσεις και με δημοκρατικές διαδικασίες ( βροχή και αδύνατη αγορά υλικών) επιλέχθηκε αυτή εδώ με τα μανιτάρια.
Με κάποια από τις υπόλοιπες θα επανέλθω όταν μαγειρευτεί αυτό που περιμένει στο ψυγείο.
- 800 γρ κουνέλι μισό κουνέλι
- 2 κουτ. σούπας ξύδι
- 2-3 κουτ. σούπας αλεύρι μαλακό
- 6-7 μικρά κρεμμυδάκια
- 50 ml ελαιόλαδο
- 100 ml κρασί κατά προτίμηση κόκκινο ή ροζέ
- αλάτι - πιπέρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι
- 250 ml ζωμό κοτόπουλου ή ένα κύβο διαλυμένο σε νερό
- 250 γρ μανιτάρια
- 2 κοτ. σούπας κάπαρη
- 120 γρ μπασμάτι
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 1 κουτ. γλυκού κοφτό κουρκουμά
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 220 ml βραστό νερό
- Πλένουμε το κουνέλι και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και το σκεπάζουμε με νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει το ξύδι. Το αφήνουμε για δυο ώρες.
- Το στραγγίζουμε και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Το αλευρώνουμε και τινάζουμε την περίσσεια.
- Τα μεταφέρουμε σε γάστρα (ή κάποιο σκεύος φούρνου που να σκεπάζει αλλά να μπαίνει και σε εστία). Περιχύνουμε με το κρασί και βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το κρασί.
- Στο διάστημα αυτό καθαρίζουμε τα μανιτάρια τα κόβουμε σε φέτες και τα σοτάρουμε ελαφρά για 5 λεπτά με βούτυρο ή ελαιόλαδο.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το ρύζι με νερό να το σκεπάζει και αφήνουμε για 15 λεπτά. Το στραγγίζουμε καλά.
- Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, τοποθετούμε στην εστία και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ρύζι συνεχίζοντας το σοτάρισμα. Μόλις το ρύζι αρχίσει να γυαλίζει προσθέτουμε τον κουρκουμά και το αλάτι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το βραστό νερό.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μειώνουμε την ένταση της εστίας σε χαμηλή (με διαβάθμιση από 1-9 στο 3) Βράζουμε για 10 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κι αφήνουμε για 10 λεπτά. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και σερβίρουμε.
Το κουνέλι μπαίνει στο ξύδι για να μη μυρίζει το κρέας του. Άλλοι το βάζουν όλη τη νύχτα άλλοι το πλένουν μόνο με νερό στο οποίο έχουν διαλύσει ξύδι.
Αν είναι καλής ποιότητας νομίζω ότι αρκεί μόνο το πλύσιμο. Το έβαλα δύο αλλά νομίζω ότι δεν χρειαζόταν.