“Μες στο κιτρινοχρυσαφιό φθινοπωρινό τοπίο, αλλά ακόμη και στο πιο μουντό και γκρίζο όταν αρχίζει να χειμωνιάζει, ξεπροβάλλουν κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλιά, θαρρείς κι είναι στολίδια που κάποιο χέρι ξωτικού απόθεσε στις αειθαλείς φυλλωσιές για να σπάσει τη μονοτονία, για να γιορτάσει κάποια δική του μυστική, άγνωστη σε μας τους ανύποπτους θνητούς, χαρά.” Έτσι αρχίζει το κείμενο της η φίλη μου η Όλγα για τις κουμαριές και τα κούμαρα, αξίζει να το διαβάσετε εδώ μαθαίνοντας λεπτομέρειες για το θάμνο και τους καρπούς του.
Εγώ τα συνάντησα πριν τρία χρόνια σε μια βόλτα μου στον Υμηττό. Εκεί που καίγονται δάση φυτρώνουν κουμαριές κατά μια πληροφορία. Αν και εσείς θέλετε να τα συναντήσετε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε στα ψηλά του Υμηττού το μονοπάτι Νο 10, προχωρώντας θα βρείτε δάσος από κουμαριές.
Ενημέρωση 12/2022
Βρίσκομαι στο Λονδίνο και σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι ανάμεσα στους ουρανοξύστες συνάντησα κουμαριές!
Πριν λίγες μέρες πήγαμε για βόλτα και μάζεψα λίγα κούμαρα, δεν ήταν ώριμα τα περισσότερα, και αφού τα έφερα στο σπίτι μετά δυο μέρες είπα να πειραματιστώ φτιάχνοντας γλυκό και μαρμελάδα. Μαρμελάδα είχα φτιάξει και παλιότερα αλλά τα ίχνη της συνταγής αγνοούνται.
Όλα έγιναν πειραματικά, κατάλαβα όμως τι μπορεί να βελτιώσει τις συνταγές μου.
Κατ΄αρχήν να ενημερώσω ότι αυτό το φρούτο έχει πολλά σποράκια και αν δεν σας αρέσουν καλό είναι να μην κάνετε καν τον κόπο της προσπάθειας. Για τη μαρμελάδα υπάρχει κάποια πρόταση θα τη δούμε στη συνταγή.
Κούμαρα γλυκό και μαρμελάδα
Συστατικά
Για το γλυκό
- 250 γρ κούμαρα
- 200 γρ ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας Χυμό λεμονιού
Για τη μαρμελάδα
- 300 γρ κούμαρα
- 200 γρ ζάχαρη
- 1 πορτοκάλι το χυμό μόνο
- 1 κομμάτι αστεροειδή γλυκάνισσο
- 2-3 κουτ. σούπας Χυμό λεμονιού
Οδηγίες
Για το γλυκό
- Μαζεύουμε ώριμα κούμαρα και γερά. Τα πλένουμε με προσοχή σε μπόλικο νερό και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι.
- Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε 250 ml νερό και τη ζάχαρη και το βράζουμε μέχρι να δέσε όπως ένα σιρόπι των γλυκών. Προσθέτουμε τα κούμαρα και βράζουμε μόνο πέντε λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και μοιράζουμε με προσοχή σε αποστειρωμένο βάζο.
Για τη μαρμελάδα
- Μαζεύουμε ώριμα κούμαρα. Τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε μαζί με το χυμό του πορτοκαλιού και τη ζάχαρη σε ένα γυάλινο μπολ. Τα αφήνουμε μερικές ώρες.
- Τα μεταφέρουμε σε κατσαρόλα και βράζουμε 5 λεπτά να μαλακώσουν και να διαλυθεί η ζάχαρη. Τα περνάμε από πυκνή σήτα. Με αυτό τον τρόπο θα φύγουν τα πολλά σποράκια Το μεταφέρουμε πάλι στην κατσαρόλα προσθέτουμε τον αστεροειδή γλυκάνισο και το χυμό λεμονιού. Βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα (περίπου 5-7 λεπτά)
- Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει.
Ξανθη μια φορα που τα εφτιαξα μαρμελαδα εβαλα αρμπαροριζα που την αγαπω πολυ και τους παει κιολας
και λικερ γινεται ωραιο
Ειρηνη Σεζενια
Ευχαριστώ πολύ, σε επόμενους πειραματισμούς θα δοκιμάσω.