share

Λαδορεβανί Αιτωλοακαρνανίας

από
Λαδορεβανί Αιτωλοακαρνανίας

Είμαστε στην περίοδο της Σαρακοστής και ένα νηστίσιμο γλυκό νομίζω ότι είναι απαραίτητο.

Το δοκίμασα πριν αρκετές ημέρες φτιαγμένο από τη φίλη μου τη Γεωργία, μου το έφερε πεσκέσι σε μια πολύ σύντομη επικοινωνία μας.

Εγώ με τα γλυκά δεν έχω και την άριστη σχέση, αλλά αυτό με ενθουσίασε. Παρόλο που η ζάχαρη που περιέχει, όπως θα δείτε στη συνταγή  είναι αρκετή, δεν σε λιγώνει.

Παρακάλεσα τη Γεωργία να μου παραχωρήσει τη συνταγή της κι όπως μου είπε είναι μια οικογενειακή συνταγή όπως το έκανε η μητέρα της.

Λίγες μέρες αργότερα αναζητούσα σε βιβλίο μου με καταγραφή παραδοσιακών συνταγών Ρούμελης κάποια πίτα και στο ευρετήριο είδα καταχώρηση Ραβανί Νηστίσιμο.

Ανέτρεξα στη σελίδα και είδα ότι κι αυτό είναι καταγραφή από νοικοκυρά του Αγρινίου, με τα ίδια περίπου υλικά, οπότε δίκαια και η ονομασία Αιτωλοακαρνανίας.

Η συνταγή που ακολουθεί είναι όπως ακριβώς μου την έστειλε η φίλη μου με την παρατήρηση ότι εκείνη βάζει τις μισές ποσότητες σε ένα ταψί (σινί) διαμέτρου 32 εκατοστών.

Οι φωτογραφίες είναι δικές μου από το προσφερόμενο σε εμένα γλυκό, αισιοδοξώ ότι σύντομα θα το φτιάξω κι εγώ με περισσότερες φωτογραφίες.

Γεωργία σε ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα, ξέρεις εσύ.

Λαδορεβανί Αιτωλοακαρνανίας

Συστατικά
  

  • 4 ποτήρια νερό
  • 2 ποτήρια ελαιόλαδο
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 1 πορτοκάλι ξύσμα και χυμό
  • 500 γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 500 γρ σιμιγδάλι χοντρό
  • γαρύφαλλα ή αμύγδαλα για τη διακόσμηση
  • σουσάμι για την επικάλυψη

Οδηγίες
 

  • Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και αφού διαλυθεί καλά η ζάχαρη βράζουμε για πέντε λεπτά.
  • Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τη βανίλια και χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας. Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει από τον πάτο της κατσαρόλας.
  • Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο το ταψί μας και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και με ισιώνουμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Καλό είναι να είναι σε λεπτή στρώση.
  • Κόβουμε σε ρόμβους και βάζουμε σε κάθε κομμάτι από ένα γαρύφαλλο ή και ένα αμύγδαλο. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με σουσάμι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για μία ώρα. Τα τελευταία λεπτά ρυθμίζουμε στον αέρα να πάρει χρώμα. μπορούμε να αυξήσουμε το χρόνο για πιο ξεροψημένο αποτέλεσμα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφού κρυώσει λίγο σερβίρουμε. Αφού κρυώσει καλά το αποθηκεύουμε σε κλειστό τάπερ, τρώγεται ευχάριστα και τις επόμενες μέρες.

Σημειώσεις

Η πρόταση είναι να χρησιμοποιήσουμε μισό ελαιόλαδο και μισό ηλιέλαιο.
Στο βιβλίο μου η συνταγή αναφέρει πασπάλισμα μετά το ψήσιμο κανελογαρύφαλλα σκόνη και ζάχαρη άχνη στο σερβίρισμα χωρίς την προσθήκη σουσαμιού.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode