Όταν σου χαρίζουν αρκετά λεμόνια από λεμονιά αράντιστη πρέπει να βρεις τις καλύτερες λύσεις για το πως θα τα αξιοποιήσεις. Υπήρχαν πολλές προτάσεις για μαρμελάδες, lemon curd και λικέρ.
Άρχισα να μιλάω με φίλες που μόνιμα κατοικούν στην Ιταλία για το περίφημο limoncello, οι πληροφορίες που έφτασαν ήταν πολλές, επεξεργάστηκαν και θα μιλήσουμε μια άλλη φορά για αυτό.
Η επόμενη σκέψη μου ήταν να φτιάξω λεμόνια τουρσί, κάτι που είχα ξανακάνει χωρίς να το καταγράψω.
Και πάλι διάβασα δυο τρία βιβλία μου και κατέληξα σε αυτή τη συνταγή από το βιβλίο του Ottolenghi με πολύ μικρές τροποποιήσεις.
Τα λεμόνια τουρσί θα τα συναντήσουμε σε συνταγές της Μαροκινής κουζίνας και όχι μόνο.
Αφού περάσει η φάση της ωρίμανσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν κόβοντας τα σε κομμάτια ή όπως είναι σε τέταρτα στο βάζο, σε συνταγές με κρέας ή ψάρι ή σε διάφορες σαλάτες ή σάλτσες ή και σε μαρινάδες.
Παλιότερα τα είχα προσθέσει σε αυτά τα αρνίσια κότσια.
- λεμόνια αράντιστα και ακέρωτα
- αλάτι
- φύλλα δάφνης
- κόκκους ολόκληρων πιπεριών
- μικρή πιπεριά τσίλι προαιρετικό
- ηλιέλαιο
- Αποστειρώνουμε μεγάλα βάζα ανάλογα με το πόσο μεγάλα είναι τα λεμόνια μαι και το πόσα θέλουμε να φτιάξουμε. Πλένουμε καλά τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε.
- Μετά τις τρεις μέρες πιέζουμε τα λεμόνια να βγάλουν τα υγρά τους και προσθέτουμε χυμό λεμονιού ίσα που να τα σκεπάζει.
- Προσθέτουμε στο βάζο φύλλα δάφνης, ολόκληρους κόκκους πιπεριών, μια μικρή πιπεριά τσίλι ή μικρά κλαδάκια δεντρολίβανου.
- Προσθέτουμε λίγο ηλιέλαιο στο βάζο, κλείνουμε καλά και αποθηκεύουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 25-30 ημέρες πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Μπορείτε να προσθέσετε ότι μυριστικά ή μπαχαρικά σας αρέσουν.
Επίσης αντί του ηλιελαίου μπορείτε να βάλετε ελαιόλαδο, προτίμησα το ηλιέλαιο γιατί δεν παγώνει στο ψυγείο.
Πολύ ενδιαφέρον αυτό το τουρσί, Ξανθή μου!
Κι έχω πολλά λεμόνια φέτος στα δέντρα! Θα το κάνω οπωσδήποτε!!!!
Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!!!!