Και ναι ήρθε η στιγμή που βρήκα αρνίσια κότσια, κάτι που έψαχνα καιρό και ευτυχώς ο καλός μου φίλος Cleomenis από το slow Chefs , τα έφερε στο σπίτι, μετά από επίσκεψη του στη Metropolitan Foods
Και αφού ήρθαν άρχισαν οι σκέψεις πως τα μαγειρεύουμε αυτά τα πολυπόθητα κότσια;;
Διάβασα εδώ διάβασα εκεί και στο τέλος έκανα μια δική μου εφαρμογή συνδυάζοντας και τα λεμόνια τουρσί που μου είχε χαρίσει η φίλη μου η Βέρα.
Το αποτέλεσμα μπορώ να πω ότι ενθουσίασε, πολύ μαλακό κρέας με μια μελωμένη σάλτσα.
- 2 κότσια αρνιού
- Αλάτι και πιπέρι
- 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο τζίτζερ
- 1/2 κουτ. γλυκού κόλιαντρο
- 100 ml κρασί λευκό
- 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- Μερικά κλωναράκια φρέσκων μυρωδικών ρίγανη -λεμονοθύμαρο - δεντρολίβανο
- 2 -3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 κομματάκια λεμόνι τουρσί
- Γάστρα ή σκεύος που σκεπάζει
- Τα κότσια που βρήκα ήταν κατεψυγμένα οπότε φρόντισα να ξεπαγώσουν σωστά. Πλένουμε το κρέας το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και το τοποθετούμε σε ένα μπολ όχι πολύ μεγάλο Καρυκεύουμε με τα μπαχαρικά και το λούζουμε με το κρασί. Αφήνουμε ένα βράδυ στο ψυγείο ή τουλάχιστον 2 ώρες γυρίζοντας το κρέας μια δυο φορές.
- Στη γάστρα βάζουμε το ελαιόλαδο και την τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας. Σοτάρουμε το κρέας καλά γυρίζοντας το από όλες τις πλευρές.
- Τοποθετούμε τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε στους 150 βαθμούς. Αφήνουμε να ψηθεί για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Αν δεν βρείτε τα αρνίσια κότσια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα άλλο κομμάτι από αρνί ή κατσίκι ακόμη και μπούτια κοτόπουλου.
Για λεμόνια τουρσί δεν ξέρω αν υπάρχουν έτοιμα σε βάζο είναι όμως πολύ εύκολο να φτιάξετε τα δικά σας. Από μια γρήγορη αναζήτηση είδα ότι δυο φίλες έχουν συνταγές μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ
Πολύ ωραία μαγειρεμένο το κρεατάκι Ξανθή μου, αλλά τούτη την ώρα μια “κούπα”‘ Κρητικού ντάκου με πολύ μεγάλη χαρά θα την “χτύπαγα”!!
Καταπληκτικό Ξανθή.
Το είδα που το είχες βαλει στο φβ και το ζήλεψα.
πολύ ωραίο έγινε το κότσι. Το λεμόνι τουρσί του έδωσε νοστιμιά.