Αφού ανακάλυψα το κριθάρι φτιάχνοντας τα μανιτάρια και μας άρεσε πολύ τώρα ψάχνω συνέχεια για νέες συνταγές με αυτό.
Τα περιοδικά που λαμβάνω έχουν εποχιακές και όχι μόνο προτάσεις με παρουσίαση προϊόντων και αντίστοιχα συνταγές με αυτά.
Μια πρόταση λοιπόν ήταν αυτή και αξιοποιώντας 3 λουκάνικα που είχαν περισσέψει από κάποια άλλη παρασκευή έγινε αυτό το πιάτο, εύκολα απλά και οικονομικά.
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3-4 λουκάνικα ανάλογα με το μέγεθος
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε μέτρια κομμάτια
- 2 μέτρια καρότα κομμένα σε μικρά μπαστουνάκια
- 2 σέλερι κομμένα σε μπαστουνάκια
- 1 φύλλο δάφνης
- 2-3 κλαράκια θυμάρι
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 200 γρ τριμμένη ντομάτα
- 300 ml ζωμό λαχανικών ή βραστό νερό
- 100 γρ κριθάρι περλέ
- ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Νοστιμίζουμε με αλάτι πιπέρι και μπούκοβο, προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε ακόμη 1 λεπτά.
- Προσθέτουμε την ντομάτα και το ζωμό ή βραστό νερό και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το κριθάρι και από πάνω τα λουκάνικα και το ξύσμα λεμονιού. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι και βράζουμε σε μέτρια ένταση για 40 περίπου λεπτά ανακατεύοντας περιοδικά και ελέγχοντας αν έχει βράσει το κριθάρι.
- Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο ζωμό ή νερό. Μόλις το κριθάρι βράσει και έχει μείνει με ελάχιστα υγρά αποσύρουμε από την εστία σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε να σταθεί 5-10 λεπτά πριν σερβίρουμε
Το κριθάρι της πρότασης βρέθηκε σε κατάστημα με προϊόντα Βαλκανικών χωρών, στην κεντρική αγορά, λέγετε κριθάρι περλέ λόγω του ότι είναι αποφλοιωμένο.
Το φαγητό αυτό ταιριάζει τέλεια με το κρύο των ημερών, “χουχουλιάρικο” και ζεστό! Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα το κριθάρι αλλά επειδή είδα το πιάτο και το ζήλεψα θα το ψάξω σήμερα επιστρέφοντας στο σπίτι.
Το λατρεύω το κριθάρι!! Τί ωραίο πιάτο Ξανθή μου.
Καλή Πρωτοχρονιά να έχετε και εύχομαι σε σένα και στην οικογένεια ό,τι καλύτερο για το 2017! Φιλιά πολλά!!