share

Μαρμελάδα από βατόμουρα

από
Μαρμελάδα από βατόμουρα
Στο χωριό ανάμεσα σε όλες τις δουλειές κάναμε και καμιά βολτίτσα στα πέριξ του χωριού δηλαδή αγρούς και σοκάκια.
Κι αυτές οι βόλτες πάντα συνοδευόντουσαν με τη συλλογή ότι βρούμε!!
Τι είχε;; βατόμουρα, κράνα, ρίγανη, κολοκυθοανθούς!!

Ο μεγάλος καημός είναι ότι δεν βρήκα τσάπουρνα καθότι φέτος δεν μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Υπήρχε σε αφθονία βέβαια ένας καρπός που στα δικά μου μέρη τον παράγει ένας θάμνος που τον λένε αφροξυλιά.


Είχα δει πέρσι στη Wabi ότι είχε φτιάξει μια μαρμελάδα αλλά εκεί που ήμουν δεν μπορούσα να έχω επικοινωνία.
Υπήρχε η πληροφορία για μαρμελάδα αλλά έλειπε κάποιο υλικό κι έτσι αυτό που έφτιαξα βγήκε ένα πηχτό σιρόπι, ελπίζω την επόμενη φορά να είμαι πιο τυχερή.
Αν έχει κάποιος πληροφορίες για την εκμετάλλευση αυτού του καρπού θα του ήμουν ευγνώμων και θα του χαρίσω μέρος από αυτά που θα φτιάξω μελλοντικά.
Και τώρα μετά από αυτή τη μεγάλη εισαγωγή ας φτιάξουμε μαρμελάδα με τα βατόμουρα!!
Νομίζω ότι είναι η καλύτερη όλων!!!!! και είναι και εύκολη.

Μαρμελάδα από βατόμουρα

5 βαζάκια των 210γρ

Συστατικά
  

  • 1 κιλό άγρια βατόμουρα
  • 800 γρ ζάχαρη
  • χυμό ενός λεμονιού

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε τα βατόμουρα από τα κοτσανάκια τους και τα πλένουμε. Τα στραγγίζουμε καλά και τα ζυγίζουμε.
  • Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη εναλλάξ. Αφήνουμε να σταθούν 2 ώρες τουλάχιστον.
  • Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Με ραβδομπλέντερ ή με την κουτάλα του πουρέ συνθλίβουμε ελαφρά τα βατόμουρα και συνεχίζουμε το βράσιμο ξαφρίζοντας αν χρειαστεί.
  • Βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Έλεγχος με θερμόμετρο 102 βαθμοί.
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ανακατεύουμε και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
  • Απολαμβάνουμε με το πρωινό μας ή την προσθέτουμε σε άλλα γλυκά π.χ. σε cheesecake.

Σημειώσεις

Εννοείται ότι η συλλογή βατόμουρων συνεχίστηκε, είδατε φωτογραφία σε παλιότερη ανάρτηση, εν μέσω Εγνατίας οδού!!!
Αυτά έγιναν αρωματικό ξύδι με τη συνταγή της Κικής.
Αυτά τα μπουκαλάκια που βλέπεται μαζί με πολλά άλλα καλούδια θα τα βρείτε στις αρχές Δεκέμβρη στο γνωστό μπαζαρ για το οποίο σύντομα θα σας ενημερώσω μιας και οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και η βοήθεια όλως μας πολύτιμη.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές για τις μαρμελάδες μπορείτε να δείτε εδώ

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    ΚΑΛΗΜΈΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΞΑΝΘΗ… ΤΈΛΕΙΑ Η ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΟΥ!!!! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ!!!

    • eleni
    • 26 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή μου,θα έχει τέλεια γεύση!
    Κάθε χρόνο λέω θα μαζέψω και όλο ξεχνιέμαι-πρέπει να βάλω υπενθύμιση χιχι…
    Καλοφάγωτη!
    Φιλιά!

    • Anthoula
    • 26 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    E, ένα ξυδάκι θα ήθελα και εγώ… Μου το κρατάς και το παίρνω από το παζάρι…
    Ζήλεψα πολύ τις εξορμήσεις σας στο χωριό για συλλογή καρπών…Την επόμενη φορά θα έρθω σίγουρα!
    Φέτος να υπολογίζεις και από μένα μερικές χειροτεχνίες για να διαθέσετε στο bazaar σας! Ή είναι μόνο φαγώσιμα?…
    Φιλάκια

    • Penelope
    • 26 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Τ’ αγαθά κόποις κτώνται, Ξανθή μου!
    Και η φετεινή συγκομιδή σου, απέδωσε ωραία αποτελέσματα!

    • Asteri
    • 26 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Γειά σου βρε Ξανθή με τα όμορφα σου!!!!

    • wabini
    • 26 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    eχω τρελα με τις μαρμελαδεσ ξανθη και αυτη ειναι απο τις αγαπημενες μου. δυστυχως μεχρι στιγμης μονο εμποριου εχω δοκιμασει. αντε φερε καισε μασ κανενα βαζακι!
    ξανθη σε καλω σε μπλογκοπαιχνιδο (http://wabini.blogspot.com/2011/09/blog-post_26.html)

    • Peter M
    • 26 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Axx Xanthi, ta batomoura einai to agapimeno mou fruito tou dassos kai favori giaa marmelades giati ena glyko kai ksino. Bravo!

    • Λίλα
    • 26 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Υπέροχα και η μαρμελάδα και τα υπόλοιπα καλούδια! Έχω 2 χρόνια να ανέβω στο χωριό στην Ήπειρο, πρόπερσυ είχα μαζέψει τόσα βατόμουρα που είχα στον καταψύκτη για σχεδόν 2 χρόνια!!!

  2. Απάντηση

    Συμφωνώ Ξανθή μου ότι η μαρμελάδα βατόμουρο είναι η καλύτερη! Γιατί έχει αυτό το ξινούλι στην γεύση που την κάνει πολύ ιδιαίτερη.
    Βατόμουρα αγοράζω από το σ/μ στην Ν Αφρική, οπότε την φτιάχνω και εγώ… Βέβαια άλλο να μαζεύεις εσύ του καρπούς!!!!
    (Μια φίλη μου μου έχει φέρει μαρμελάδα από καρπούς αφροξυλιάς. Αν θυμάμαι καλά μου είχε πει ότι την φτιάχνει και με μήλο για την πηκτίνη. Θα ρωτήσω και θα σου πω)

  3. Απάντηση

    Βατόμουρα ε?
    Έχω να δω βατόμουρα εδώ και χρόνια που έτυχε να πάω Κρήτη τέτοια εποχή περίπου…
    Φαίνεται εξαιρετική, και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις!
    Φιλιά…

  4. Απάντηση

    @ Κική η μαρμελάδα αυτή είναι μακράν όλων.

    @ Ελένη μη μου πεις ότι έχει βατόμουρα και δεν μαζεύεις;; θα έρθω εγώ αρκεί να με ειδοποιήσεις πότε!!

    @ Ανθούλα ευχαριστώ για την προσφορά σου και βέβαια υπάρχουν και χειροτεχνίες πολλές, θα τα πούμε.
    Την επόμενη φορά μην το σκεφτείς πολύ για την πρόσκληση.
    Φιλιά.

  5. Απάντηση

    @ Πηνελόπη με πολλούς μάλιστα κόπους!!

    @ Asteri ευχαριστώ.

    @ wabini τιμή μου η πρόσκληση σου επειδή έχω παίξει μια άλλη φορά.
    Όσο για τις μαρμελάδες σου έχω γράψει.

    @ Peter έχεις απόλυτα δίκιο!!από τα καλύτερα φρούτα και τα δυσεύρετα.

  6. Απάντηση

    @ Λίλα δεν έχει στα μέρη σου;; περίεργο. Ευχαριστώ.

    @ Αγγελική μου σε ευχαριστώ πολύ κι εμένα η πληροφορία λέει για πηκτίνη μήλου αλλά στο χωριό που τέτοια εδώ και δεν μπορώ να τη βρω μέρες τώρα.
    Εγώ έβαλα μήλα βρασμένο αλλά δεν δούλεψε.
    Θα περιμένω αν μάθεις.

    @ Μπέττυ αν δεν κάνω λάθος κάπου προς Πελοπόννησο έχεις εξοχικό;;
    Αν είναι κοντά στο Βραχάτι θα σε πάρω του χρόνου, όταν είναι ο καιρός τους,παρέα να μαζέψουμε πρώτα να είμαστε καλά.

  7. Απάντηση

    Στο δικό μου χωριό δε νομίζω να έχω δει ποτέ αυτόν τον περίεργο καρπό, αλλά βατόμουρα ασφαλώς και έχει και όποτε βρίσκομαι τέλη Αυγούστου εκεί μαζεύω πάντα, κι ας με κοιτάνε περίεργα οι περαστικοί με τα αυτοκίνητά τους! 🙂
    Η μαρμελάδα βατόμουρο γίνεται σούπερ, σου προτείνω για μια παραλλαγή προς το τέλος του βρασίματος να δοκιμάσεις να προσθέσεις και λίγη τριμμένη μαύρη σοκολάτα, γίνεται πολύ ξεχωριστή!
    Καλή βδομάδα!

  8. Απάντηση

    The Dark Chef σε ευχαριστώ πολύ για την πρόταση την κρατώ για του χρόνου.
    Όσο για τον περίεργο καρπό σιγά σιγά έρχονται πληροφορίες αλλά και πάλι για του χρόνου.
    Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα.

    • painter
    • 26 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Πω πω πως ζηλεύω… Εγώ εδώ δεν βρίσκω βατόμουρα,ούτε κράνα, κρίμα…
    Και φαίνεται καταπληκτική!!!

    Την καλησπέρα μου Ξανθή μου, καλή εβδομάδα!!!

  9. Απάντηση

    Εμείς που να βρούμε κράνα και βατόμουρα; Πάντως και μόνο που βλέπεις το χρώμα της μαρμελάδας….!!!!Σκέψου να έχεις την τύχη να την δοκιμάσεις κιόλας.

    • Μarion,
    • 26 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Ωραίο το χωριό.. έχει θησαυρούς.
    Και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναμαζέψεις Ξανθή μου.
    Υπεροχη η μαρμελάδα σου όπως πάντα.
    Φιλιά

    • Marί
    • 27 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Έχουμε βατόμουρα στα χωράφια μας αλλά φέτος δεν κατόρθωσα να πάω την κατάλληλη εποχή, τη ζηλεύω τη μαρμελάδα σου!!
    Φιλιά πολλά

  10. Απάντηση

    @
    μπορώ να αγοράσω από τώρα ένα μπουκαλάκι βατομουρόξυδο ; 🙂

    αν μπορείς, βάλε απάνω από τώρα ένα άσπρο αυτοκόλλητο “επωλήθη” 🙂

    πράγματι τα βατόμουρα ως γεύση είναι μακράν… πού να τα βρούμε ομως εδωδά ;…

  11. Απάντηση

    @ Χρύσα μη μου πεις ότι δεν έχει βατιές εκεί;; Καλά για τα κράνα αλλά πίστευα ότι βάτα θα υπήρχαν.

    @ para-kelsoscooks αυτό το βάζο το κρατάω τώρα με μεγάλη προσοχή γιατί ένα ακόμη φαγώθηκε στις διακοπές.
    Υπάρχουν κατεψυγμένα βατόμουρα αλλά δεν έχω δοκιμάσει μόνα τους τι δίνουν.Τα είχα προσθέσει με άλλα κατεψυγμένα στην “κόκκινη” μαρμελάδα μου.

    @ Marion παρακαλώ να είμαι καλά και να έχω περισσότερο χρόνο γιατί θέλουν το χρόνο τους όλα στο χωριό.

  12. Απάντηση

    @ Μαρία μου αυτή η κατάλληλη εποχή με έχει φάει κι εμένα και το ότι το χωριό είναι αρκετά μακρυά.
    Τα φιλιά μου.

    @ quartier libre χαρίζω και κάποιο από τα δικά μου γιατί όχι;;
    Αλλά θα σε περιμένω και στο μπαζαρ, είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείς από όλη τη δραστηριότητα.

  13. Απάντηση

    πανέμορφη και “εξωτική” για μας τους εντός των τειχών !!!!!
    φιλιά
    καλό απόγευμα Ξανθή

    πάω πίσω, να δω και το βούτυρο 🙂

  14. Απάντηση

    Ξανθη ειναι απο τις ωραιοτερες μαρμελαδες
    μπορεις να φτιαξεις και λικερ .αν δεν γνωριζεις την συνταγη να σου την πω
    για την πικτινη πρεπει να βαλεις μονο το φλουδι των μηλων και οχι ολοκληρο γιατι αφηνει νερο
    τα τσαπουρνα τι ειναι ??
    θα ψαξω τις συνταγες μου να σου πω τι αλλο κανεις την κουφοξυλια
    να εισαι καλα

    • Maria B.
    • 27 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    είχες δεν είχες την σκάρωσες πάλι την μαρμελαδίτσα!! καλοφάγωτη Ξανθουλα !!

    φιλια πολλά

    • RIRI
    • 27 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή μου, πές σε παρακαλώ εσύ που εχεις master στις μαρμελάδες…θελω να φτιαξω μαρμελάδα βατόμουρο, αλλα δεν εχω φρέσκα , εχω ομως κατεψυγμένα,, θα γίνη καλή η μαρμελάδα ?, πρέπει πρωτα να τα αποψύξω?, να χρησιμοποιήσω τις ιδιες αναλογίες οπως για φρέσκα???Συγνώμη αν σε ζάλισα…
    Οποτε εχεις χρόνο , θα περιμένω την απάντηση σου!!
    Φιλιά!!!.

  15. Απάντηση

    κ.Ξανθή μου τέλεια η μαρμελάδα, το λέω με σιγουριά γιατί και η μαμά μου μάζεψε από το χωριό και έφτιαξε!Να τη χρησιμοποιήσετε και σε cheesecake!!

  16. Απάντηση

    @ Γιώργο θα φροντίσω του χρόνου να φτιάξω περισσότερη και για τους εντός των τειχών. Πολύ μου άρεσε αυτό!!

    @ Ειρήνη έβαλα ολόκληρο μήλο, ας ελπίσουμε ότι την επόμενη φορά θα βρω πηκτίνη.
    Λικέρ έχω φτιάξει πολύ ωραίο μάλιστα, θα ακολουθήσει ανάρτηση.
    Τα τσάπουρνα είναι ένας καρπός άλλου θάμνου, στρογγυλός μπλε μοβ χρώματος που μπορείς να φτιάξεις λικέρ.
    Σε ευχαριστώ πολύ κι όταν έχεις χρόνο ευχαρίστως θα δεχτώ τις συμβουλές σου.

  17. Απάντηση

    @ Μαρία το είχα καημό αν δεις γρατσουνιές που αποκτησαμε και οι δυο μας μαζεύοντας τα άστα να πάει.

    @ RIRI σου έστειλα οδηγίες περιμένω νέα.

    @ Αθηνά μου μόνο αν κάνω μερίδες cheesecake θα βάλω την προσέχω μην τελειώσει!!
    Φιλάκια.

  18. Απάντηση

    Καλως σε βρηκα Ξανθη!Ξετρελαθηκα μολις ειδα την μαρμελαδα σου…δυστηχως εδω στην περιοχη μου δεν εχουμε βατομουρα αλλα αν την διαθεσεις στο παζαρι ειλικρινα θα ηθελα …αν ειναι δυνατον να μου στειλεις….καθως και αρωματικο ξυδι…

    • kiki
    • 1 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    Τι τυχερή που είσαι με τόσα που βρήκες! Εγώ ό,τι φτιάχνω είναι σε μέγεθος “δείγμα”! Και του χρόνου!

  19. Απάντηση

    @ Κατερίνα καλώς ήρθες στην παρέα μας. Σου έχω στείλει mail με περισσότερες πληροφορίες σχετικά.
    Θα τα ξαναπούμε.

    @ Κική αν σου διηγηθώ πως μαζευτήκαν θα γελάς πολύ!!!Νύχτα τα πιο πολλά.
    Φιλιά.

    • Anonymous
    • 4 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    ο καρπός της αφροξυλιάς δε μου φαίνεται βρώσιμος. μην τον φας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode