Μια μαρμελάδα που προέκυψε από ψαχούλεμα σε βιβλία μαγειρικής πίνοντας καφέ σε μεγάλο βιβλιοπωλείο!! Τροποποιήθηκε επί το καλύτερον και μιας και τα δεντράκια μας έδωσαν τους καρπούς τους ας τη φτιάξουμε.
Μαρμελάδα κυδώνι ρόδι
Συστατικά
- 1 κιλό κυδώνια βάρος καθρισμένων
- 700 ml χυμό ροδιού
- 1 κιλό ζάχαρη
- χυμό από ένα λεμόνι
- λίγα φύλλα αρμπαρόριζας
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τα ρόδια
- Βάζουμε τα σπόρια τους στο μπλέντερ, τα πολτοποιούμε και τα στραγγίζουμε με ένα σουρωτήρι τσαγιού ή τα κόβουμε στη μέση και τα στύβουμε σε λεμονοστύφτη.
- Καθαρίζουμε τα κυδώνια αφαιρούμε τα κουκούτσια τους και τα τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού.
- Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα κυδώνια με το χυμό του ροδιού και τη ζάχαρη και βράζουμε. Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του βρασμού.
- Συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας περιοδικά με ξύλινη κουτάλα και όταν φτάσει στο σημείο λίγο πριν το δέσιμο προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και τον χυμό του λεμονιού και βράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμη. Έλεγχος δεσίματος μαρμελάδας με θερμόμετρο 95 βαθμοί Κελσίου.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά πετάμε το κλαδάκι της αρμπαρόριζας και μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.
Σημειώσεις
Προσοχή η μαρμελάδα αυτή δεν πρέπει να δέσει πάρα πολύ στο βράσιμο γιατί όταν κρυώνει γίνεται αρκετά πηχτή.
Μπορεί να φαγωθεί κι ως γλυκό μιας κι έχει ένα ωραιότατο άρωμα κυδωνιού ροδιού. Ανάλογα την ποιότητα των κυδωνιών (ωριμότητα ή ποικιλία) ίσως να χρειαστεί προσθήκη νερού ή για όποιον θα ήθελε περισσότερος χυμός ροδιού. Αυτό θα το δείτε όταν το μείγμα αρχίζει να βράζει και είναι πολύ πηχτό τότε χρειάζεται η προσθήκη. Το χρώμα της μαρμελάδας ποικίλει ανάλογα με το πόσο κόκκινα είναι τα ρόδια. Περισσότερα για τις τεχνικές δεσίματος σιροπιών και μαρμελάδων μπορείτε να δείτε εδώ Υπάρχουν πολλά βιντεάκια στο διαδίκτυο με εύκολους τρόπους καθαρίσματος ροδιού. Επίσης υπάρχει ειδικός στίφτης για ρόδια και εσπεριδοειδή στο εμπόριο, δεν τον έχω δοκιμάσει και δεν έχω εμπειρία.
Μπορεί να φαγωθεί κι ως γλυκό μιας κι έχει ένα ωραιότατο άρωμα κυδωνιού ροδιού. Ανάλογα την ποιότητα των κυδωνιών (ωριμότητα ή ποικιλία) ίσως να χρειαστεί προσθήκη νερού ή για όποιον θα ήθελε περισσότερος χυμός ροδιού. Αυτό θα το δείτε όταν το μείγμα αρχίζει να βράζει και είναι πολύ πηχτό τότε χρειάζεται η προσθήκη. Το χρώμα της μαρμελάδας ποικίλει ανάλογα με το πόσο κόκκινα είναι τα ρόδια. Περισσότερα για τις τεχνικές δεσίματος σιροπιών και μαρμελάδων μπορείτε να δείτε εδώ Υπάρχουν πολλά βιντεάκια στο διαδίκτυο με εύκολους τρόπους καθαρίσματος ροδιού. Επίσης υπάρχει ειδικός στίφτης για ρόδια και εσπεριδοειδή στο εμπόριο, δεν τον έχω δοκιμάσει και δεν έχω εμπειρία.
Πολυ καλη ιδεα και πολυ πρωτοτυπη, ειμαι σιγουρος πως θαναι πολυ πετυχημενο.Καλο βραδυ
Νικόλα σε ευχαριστώ.
Καλό βράδυ και σε σας στο παγωμένο όπως ακούμε Βερολίνο!!
Το χρώμα πολύ όμορφο, η γεύση φαντάζομαι ακόμα πιο όμορφη, πρέπει να είναι πολύ “ιδιαίτερος” ο συνδυασμός κυδωνιού-ροδιού!
Καλό βράδυ!
ωραίος συνδυασμός, λατρεμένα φρούτα και τα δυο, και του χρόνου
I made quince jam last week. I wouldn’t have thought of adding pomegranate juice. i’ll have to give that a try next time!
Είναι ένα από τα δώρα (γιατί ήταν και πολλά)που μου έφερε η Ξανθή ερχόμενη στα Χανιά. Είναι καταπληκτική και τα παιδιά την τρώνε με το κουταλάκι, τόσο πολύ τους αρέσει.Όσοι μπορείτε φτιάξτε την, θα ξετρελαθείτε.
Ξανθή μου και πάλι ευχαριστώ.
Φιλιά.
πριν λιγες μερες εκανα και γω το δικο μας γλυκο κυδωνι, αλλα με τον κλασικο τροπο, αν εχουν μεινει κι αλλα στο δεντρο, θα δοκιμασω και το δικο σου, μου ακουγετε καλο και πετυχες και πολυ καλο χρωμα. καλοφαγωτα λοιπον και… του χρονου!!
Φοβερός συνδιασμός!
Κυδώνι και ρόδι τα πιό αρωματικά φρούτα του φθινοπώρου!
Φιλιά
Τι ωραία ιδέα Ξανθή μου! Ρόδια έχω μπόλικα κυδώνια θα αγοράσω και θα την φτιάξω!
Ξανθή, χρώμα άπαιχτο και γεύση φαντάζομαι το ίδιο, αλλά πολύ καθάρισμα έχει να πέσει…
Θα μου πεις τα αγαθά (καλά)ά κόποις κτώνται και είναι αλήθεια!
Γύρισες κιόλας ή μας γράφεις από την όμορφη Κρήτη;
Γεια στα χέρια σου και του χρόνου! Τέλεια πρέπει να είναι, η εμφάνιση αυτό δείχνει!
Έλενα από νοστιμιά να δεις!!
ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ σε ευχαριστώ!!
Liz δοκίμασε την επόμενη φορά!!!
Λίνα θα ξαναφτιάξω περίμενε την επόμενη δόση κι άσε τα παιδιά να τρώνε όσο θέλουν!!
Ελευθερία σε ευχαριστώ δοκίμασε και πες μου τη γνώμη σου!!
Δήμητρα όλα στην εποχή τους!!!
Λίλα φτιάξε την και δε θα χάσεις.
Μόλις τώρα μ επήρε τηλέφωνο φίλη που της χάρισα ένα βαζάκι κι έχουν ξετρελαθεί στο σπίτι!!!
Πηνελόπη δεν είναι ιδιαίτερα κουραστικό, ίσως το ρόδι;;αλλά από ότι μου έλεγαν φίλες σε συνάντηση που προηγήθηκε απόψε το ρόδι αν είναι καλό και ώριμο με ένα κτύπημα καθαρίζεται γρήγορα.
big mama δυστυχώς γύρισα και λέω δυστυχώς γιατί πέρασα πάρα πολύ ωραία κι η Κρήτη είναι πανέμορφη με “όμορφους” ανθρώπους!!!
Σε ευχαριστώ πολύ!!
μμμμ.. πρωτότυπος συνδυασμός!! Κι έχω μπόλικα ροδάκια! (Αν κι αυτό που μου έχει κάτσει τώρα είναι αυτές οι σπιτικές ταλιατέλες! Πρέπει οπωσδήποτε να τις φτιάξω!!) Καλό βράδυ, Ξανθή! 🙂
Όλγα δοκίμασε και τα δύο!!Δεν ξέρω πόσο ελεύθερο χρόνο έχεις αλλά αξίζει.
Εγώ τελευταία με τα πολλά που έχω υποχρέωση να κάνω έχω αρχίσει να κουράζομαι αλλά ελπίζω στην ξεκούραση της άδειας που θα αρχίσει σε ένα μήνα και κάτι.
Φιλάκια!!
Να’σαι καλά Ξανθή για την μαρμελάδα έχει υπέροχη γεύση,μόνο που φοβάμαι ότι θα βάλω κανένα παραπανίσιο κιλό γιατί την τιμώ συχνότατα…
Αντώνης
Αντώνη τρώγε και μη σε νοιάζει εσύ κάνεις δουλειές και τα καταναλώνεις όλα μετά. Άλλωστε τα γλυκά του κουταλιού κι οι μαρμελάδες δεν παχαίνουν.
Πολλά φιλιά σε όλους.
Την έφτιαξες τελικά; Ωραίο χρώμα!
Κική μόλις έφτιαξα και τη δεύτερη κατσαρόλα μιας και έφτασαν ξαφνικά και ρόδια και κυδώνια.
Όσο για το χρώμα κάνω δοκιμές που θα γράψω σε άλλη ανάρτηση.
Καλό βράδυ!!
Καλή σας μέρα,σας παρακαλουθώ εδώ και καιρό αλλά ποτέ δεν σας έγραψα κάποιο σχόλιο. Σήμερα θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτή την φανταστική συνταγή. Την έφτιαξα χτές και είναι τέλεια και πρωτότυπη. Είμαι σίγουρη όσοι θα δοκιμάσουν θα ξετρελλαθούν. Η επόμενη συνταγή που θα προσπαθήσω να φτιάξω είναι οι πράσινες ταλλιατέλες.
Καλή σας Κυριακή.
Τζένη Καφαράκη
Τζένη καλώς μας ήρθες στο σπιτικό μας
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το σχόλιο σου και χαίρομαι ιδιαίτερα που σου άρεσε η ιδέα της μαρμελάδας.
Ήδη εγώ για φέτος έχω φτιάξει δυο φορές κι έχει γίνει ανάρπαστη.
Αν βρω ρόδια κι άνθρωπο να τα καθαρίσει θα επαναλάβω σε μεγαλύτερη ποσότητα.
Οι συνταγές μας είναι όλες δοκιμασμένες κι αναρτημένες ακριβώς όπως τα έχουμε φτιάξει.
Για κάθε απορία σου είμαστε στη διάθεση σου και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία σε ότι επιλέξεις να φτιάξεις.
Καλή σου μέρα!!!
Χαίρομαι πολύ που βρήκα αυτή τη συνταγή, γιατί είχα στο σπίτι πολλά ρόδια και δεν ήξερα τι να τα κάνω.
Τώρα τη φτιάχνω. Μέχρι στιγμής όλα πάνε καλά. Θα δούμε, ομως μυρίζει ωραία.
Ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα. Ψάχνω να βρω συνταγή για μήλο και ρόδι και δεν μπορώ να βρω. Επειδή έχεις μεγάλη ποικιλία στις μαρμελάδες μήπως γνωρίζεις αντί για κυδώνι αν μπορούμε να βάλουμε μήλο στις ίδιες ποσότητες που έχεις στην συνταγή?
Καλησπέρα Αργυρούλα.
Δεν έχω δοκιμάσει μαζί μήλο με ρόδι.
Στις μαρμελάδες με μήλο όπως θα είδες έχω άλλους συνδυασμούς.
Όμως θα πειραματιζόμουν στο συνδυασμό αυτόν με τον ίδιο τρόπο μόνο που το μήλο δεν έχει την ίδια πηκτίνη με το κυδώνι και ίσως θα θέλει περισσότερο βράσιμο.
Μπορείς βέβαια να κρατήσεις τις φλούδες και τα κουκούτσια τα οποία θα δέσεις σε τουλπάνι και θα τα βάλεις αν βράσουν μαζί με το μήλο αφαιρώντας τα λίγο πριν το τέλος.
Επίσης άρωμα θα δώσεις με ξύλο κανέλας ή βανίλια.
Αν πειραμαριστείς στείλε μου τη γνώμη σου και γιατί όχι και τα βήματα μαζί με φωτογραφία να τη δημοσιεύσω αναφέροντας το δικό σου όνομα (εφόσον βέβαια δεν έχεις δική σου σελίδα).
Σε ευχαριστώ που επέλεξες τη σελίδα μας.
Αντί το ρόδι στο μπλέντερ τα βάζετε σε πικνο τούλι το στιβετε και ο χυμός βγαίνει καθαρός.Και γιατί 1κιλο ζάχαρη?τη βρίσκω υπερβολική δόση.στα 500mlχυμο αρκεί μισό κιλό ζάχαρη μαύρη ψιλή βιολογική και λίγο μέλι.επισης βιολογικό χυμό από σταφύλια!!!!!!στη θέση του ροδιου.ακόμη λιγότερη ζάχαρη!!! Στιψτε τα επίσης στο τουλι.Και τα κυδωνια οπως και κάθε φρούτο για μαρμελάδα ,πολύ ώριμα💐Δικές μου προτάσεις.ευχαριστω