Πάλι μια συνταγή από τις ταξιδιωτικές μου επιρροές και το νέο μου βιβλίο 200 jams & preserves.
Συνήθως στα ταξίδια μας τα ελάχιστα ψώνια που κάνω είναι βιβλία και περιοδικά μαγειρικής ίσως και κάποια gadgets για την κουζίνα μου. Σε αυτό το ταξίδι πήγα λίγο πιο πέρα φέρνοντας και πρώτη ύλη για τους πειραματισμούς μου.
Πέραν του rhubarb που σας παρουσίασα σε προηγούμενη ανάρτηση έφερα και λίγα φρούτα του Πάθους (passion fruit).
Στην Ελλάδα είναι γνωστό ως Πασιφλώρα .Ονομάζεται φρούτο του Πάθους με κεφαλαίο το “Π”
Το όνομα του δόθηκε από τους Ισπανούς ιεραποστόλους στη Νότια Αμερική, λόγω της παραπομπής του άνθους του με το Σταυρό του Μαρτυρίου και ως μια επεξηγηματική βοήθεια, ενώ προσπαθούσαν να προσηλυτίσουν στο Χριστιανισμό τους αυτόχθονες κατοίκους.
Έχει σχήμα στρογγυλό, χρώμα σκούρο μοβ με την ωρίμανση του, το εξωτερικό είναι μαλακό προς σφιχτό και το εσωτερικό του ζουμερό γεμάτο με πολυάριθμα σπόρια.
Ο καρπός είτε τρώγεται με κουταλάκι είτε γίνεται χυμός ή προστίθεται σε γλυκά και μαρμελάδες.
Χρησιμοποιείται επίσης για ιατρικούς σκοπούς.
Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ
Το μάνγκο είναι ίσως πιο γνωστό το βρίσκουμε στα μεγάλα ΣΜ, είναι εθνικό φρούτο της Ινδίας του Πακιστάν και των Φιλιππίνων.
Είναι το μεγαλύτερο οπωροφόρο δέντρο στον κόσμο και οι καρποί του χρησιμοποιούνται πολύ στη μαγειρική. Περισσότερα εδώ .
Τα μισά από φρούτα του Πάθους που έφερα τα πρόσθεσα σε μάνγκο και προέκυψε αυτή η μαρμελάδα, στη συνέχεια έγινε και ένα γλυκό το οποίο θα σας παρουσιάσω σε επόμενη ανάρτηση.
Μαρμελάδα μάνγκο με φρούτα του πάθους και λάιμ
Συστατικά
- 1800 γρ μάνγκο Βάρος ακαθάριστα
- 3 φρούτα του Πάθους
- 3 λάιμ ξύσμα και χυμό (χυμός 150ml)
- 750 γρ ζάχαρη
- 150 ml νερό
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τα μάνγκο με καθαριστή πατάτας. Κόβουμε μικρό κομμάτι της βάσης ώστε να μπορεί το φρούτο να σταθεί και να βλέπουμε το μέρος που έχει ένα μικρό εξόγκωμα Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ένα πλαϊνό του κομμάτι κάθετα και στη συνέχεια το άλλο. Το κεντρικό κομμάτι είναι αυτό που έχει το κουκούτσι. Με προσεκτικές κινήσεις θα αφαιρέσουμε ότι υπάρχει γύρω από το κουκούτσι. (Πατήστε πάνω στη φωτογραφία να δείτε καλύτερα ή επισκεφτείτε κάποιο βίντεο στο διαδίκτυο για περισσότερες λεπτομέρειες).
- Κόβουμε τα κομμάτια σε μικρούς κύβους.
- Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα βαθιά και προσθέτουμε το νερό και το χυμό από τα λάιμ Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και βράζουμε περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα. Με κουτάλα του πουρέ πολτοποιούμε ελαφρά. Καλό είναι να μείνουν και μερικά κομμάτια φρούτου.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα από το λάιμ και συνεχίζουμε το βρασμό σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίζει η μαρμελάδα να δένει. Ανακατεύουμε περιοδικά με ξύλινη κουτάλα.
- Κόβουμε στη μέση τα φρούτα του Πάθους και με κουταλάκι αφαιρούμε το περιεχόμενο τους. Το προσθέτουμε στη μαρμελάδα και βράζουμε περίπου 5 λεπτά ακόμη. Έλεγχος με θερμόμετρο 102 βαθμοί.
- Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά.
πω, πω, φαντάζομαι την μυρωδιά αυτής της μαρμελάδας!!
απίθανη θα είναι! αγαπημένα όλα τα φρούτα!
καλό βράδυ 🙂