Μεθυσμένα Ουζοκούλουρα της Γιώτας

Μεθυσμένα Ουζοκούλουρα

Η Γιώτα είναι διαδικτυακή φίλη από την Καστοριά και ασχολείται με την παρασκευή χειροποίητων σαπουνιών. Μια σύντομη παρουσίαση από την ίδια και οι φωτογραφίες προϊόντων της ελπίζω να σας πείσει να ακολουθήσετε τη σελίδα της Handmade in Kastoria, Artistic Soaps – Χειροποίημα Καστοριάς   και να παραγγείλετε τα υπέροχα σαπούνια της.

Τα έχω δοκιμάσει τα έχω χαρίσει σε αγαπημένα μου πρόσωπα και τα συστήνω.

Η ίδια μας λέει:“Τα σαπούνια μου είναι χειροποίητα, φτιαγμένα με την ψυχρή μέθοδο σαπωνοποίησης, ενυδατικά και περιποιητικά προς το δέρμα, με φυτικά λάδια και βούτυρα, με νερό πηγής,  με βότανα ή  αργίλους, με γάλα κατσίκας, κρέμα γάλακτος ή γάλα καρύδας, με μετάξι και αρώματα ή αιθέρια έλαια. 
Δεν είναι απλά ένα καλό χειροποίητο προϊόν με μονότονη εμφάνιση, δουλεύω παράλληλα διάφορες τεχνικές χύτευσης για να έχω μία συγκεκριμένη καλλιτεχνική εμφάνιση στο σαπούνι μου, γιατί, εκτός από την αφή και την όσφρηση, πρέπει να ευφραίνεται και η όραση!
Θεωρώ ότι αυτό που κάνω το κάνω καλά, όταν άρχισαν τα παιδιά μου να μου λένε: “μάνα , στείλε κανένα σαπούνι”! μιας και ήταν οι πιο δύσκολοι “πελάτες” μου!
Με αυτό το σαπούνι έχω πάρει μέρος σε διαγωνισμό σαπουνιών με την έναρξη του εγχειρήματος και απέσπασε διάκριση.”
Αυτές τις μέρες η Γιώτα ανέβασε φωτογραφίες από τα κουλουράκια της στο fb και στην πρόσκληση να μας πει δυο λόγια για αυτά, μου έστειλε τη συνταγή της, συνταγή της γιαγιάς της, Γεωργίας Καραγιάννη, από το Περιγιάλι Κορινθίας μαζί με τις φωτογραφίες της.
Σας την παρουσιάζω όπως ακριβώς την έστειλε.
Εκτέλεση συνταγής και φωτογραφίες από τη Γιώτα Νούτση.
Μεθυσμένα Ουζοκούλουρα.
Print Recipe
Μεθυσμένα Ουζοκούλουρα.
Print Recipe
Συστατικά
  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 δοσομετρικής κούπας ελαιόλαδο
  • 3/4 δοσομετρικής κούπας ζάχαρη
  • 1 δοσομετρική κούπα ούζο
  • 4 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 2 1/2 κουτ. γλυκού αμωνία
  • 1/2 κουτ. γλυκού σόδα
Διαδικασία
  1. Σε μπωλ του μίξερ, βάζουμε το αλεύρι, την ζάχαρη , την αμμωνία και την σόδα, δηλαδή όλα τα στερεά υλικά. Ανακατεύουμε λίγο να ανακατευτούν καλά. Προσθέτουμε όλα τα υγρά υλικά, και με τον γάτζο ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα.
  2. Γίνεται μία μέτρια ζύμη, που ξεκολάει από τα τοιχώματα του μπωλ. Κρατούμε σταθερή την μέτρια αυτή ταχύτητα, και ζυμώνουμε για 15 λεπτά. Αφήνουμε για 1/2 ώρα την ζύμη να ξεκουραστεί. Στρώνουμε ανοιχτόχρωμα ταψιά με λαδόκολα.
  3. Φτιάχνουμε κορδόνια μέτρια, και με την κόψη της παλάμης μας, πιέζουμε την ζύμη (κάνοντας κινήσεις μπρος-πίσω όπως με το μαχαίρι) να λεπτύνει.
  4. Μετράμε 5 ή 7 "βουναλάκια", ανάλογα πόσο μικρούς ή μεγάλους θέλουμε να κάνουμε τους "κόμπους" μας.
  5. Ενώνουμε τις δύο άκρες και βάζουμε στο ταψί.
  6. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 C, για περίπου 1/2 ώρα πριν αρχίσει να σκουρίνει το χρώμα τους. Το κουλούρι πρέπει να μείνει άσπρο, χιονάτο!
Σημειώσεις

Ανάλογα με την ποιότητα του αλεύρου που θα χρησιμοποιήσετε μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο να προσθέσετε λίγο επιπλέον, το ζητούμενο είναι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ αλλά να μην γίνει πολύ σφικτή.

Ευχαριστώ πολύ τη Γιώτα για την παραχώρηση της συνταγής της στη σελίδα μας.

Powered byWP Ultimate Recipe

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

15 Απαντήσεις

  1. Ο/Η Γιώτα Νούτση λέει:

    Ευχαριστώ Ξανθή μου, εύχομαι ολόψυχα καλό Πάσχα!

  2. Ο/Η Marie-Anne λέει:

    Αυτά είναι τα αγαπημένα κουλούρια του συζύγου μου αλλά τα βρίσκουμε μόνο σε έναν φούρνο αρκετά μακρυά από το σπίτι μας. Στο εξής θα τα φτιάχνω μόνη μου! Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή τόσο την Γιώτα όσο κι εσένα Ξανθή που την δημοσίευσες.
    Καλή Ανάσταση και χαρούμενη Λαμπρή!

    • Ο/Η Ξανθή λέει:

      Καλή Ανάσταση Μαριάννα, χαίρομαι που σου αρέσουν, εμένα με κέντρισαν οι φωτογραφίες της Γιώτας και έτσι ξεκίνησε αυτή η συνεργασία.

    • Ο/Η Γιώτα Νούτση λέει:

      Να είσαστε καλά, ευχαριστώ πολύ, εύχομαι να μοσχομυρισει το σπίτι σας με τα ούζο κουλούρα!

  3. Ο/Η Anty λέει:

    Καλημερα και χρονια πολλα! Θα ηθελα να ρωτησω αν τα κουλουρακια βγαινουν αφρατα κ περιπου ποσα κομματια βγαινουν.Σας ευχαριστω εκ των προτερων! Καλο Πασχα με υγεια!

  4. Ο/Η Γεωργία λέει:

    Όταν λέτε δοσομετρικη κούπα τι εννοείται? Ευχαριστούμε για τη συνταγη

  5. Ο/Η ΕΙΡΗΝΗ ΑΛΑΜΑΝΟΥ λέει:

    Τι εννοείτε δοσομετρικη κούπα. Πόσα ml δηλαδή ??

  6. Ο/Η Καρολίνα λέει:

    Αγαπητές Γιώτα και Ξανθή, τα κουλούρια αυτά είναι μια από τις πιο παλιές κι αγαπημένες παιδικές αναμνήσεις του άντρα μου (τα έφτιαχνε η γιαγιά του στα Ταρσινα). Ολ αυτά τα χρόνια δεν μπορούσε να τα βρει πάρα μόνο σε φούρνους τις περιοχής που τα φτιάχνουν μαζικά και περισσότερο με την μορφή ψωμιού. Πριν 3 χρόνια βάλθηκα να βρω την παραδοσιακή συνταγή και να τα φτιάξω όπως τότε…βρήκα την δική σας και από τότε έχουν γίνει must κάθε Σαρακοστής…λέει πως είναι ακριβώς όπως της γιαγιάς…Ευχαριστούμε πολύ!! Να έχετε ένα όμορφο Πάσχα! Καλή Ανάσταση!!

    • Ο/Η Γιώτα Νούτση λέει:

      Να είσαστε καλά, ευχαριστώ πολύ για τα υπέροχα σχόλια!
      Δεν καταλαβαίνουμε και εμείς Πάσχα χωρίς αυτά!
      Με ταξιδεύουν στα παιδικά μου χρόνια, και έχουν γίνει τα αγαπημένα των παιδιών μας!
      Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

    • Ο/Η Ξανθή λέει:

      Αγαπητή Καρολίνα, με κάνατε πολύ χαρούμενη απόψε.Χαίρομαι που βρήκατε αυτό που σας φέρνει μνήμες, είναι κύριος σκοπός αυτής της σελίδας να έχει στα περιεχόμενα της κάποιες συνταγές που θα θυμίσουν κάποιες γεύσεις κάποια γεγονότα. Καλό σας Πάσχα με Υγεία εύχομαι από καρδιάς.

  7. Ο/Η Ευθυμία λέει:

    Μόλις έψησα το δεύτερο ταψί. Τηρησα όλες τις μετρούμενο ποσότητες
    Παρόλα αυτά όσο ψηνοντουσαν μύριζε αμμωνία και αν δοκιμάσεις νιώθεις σαν να σε δηλητηριαζουν. Αν εξαιρέσεις την αμμωνία, φαντάζομαι ότι θα ειναι καλα. Τα συγκεκριμένα όμως θα τα πεταξω

    • Ο/Η Ξανθή λέει:

      Η δημιουργός της συνταγής λέει ότι:
      Η αμμωνία μυρίζει λίγο όσο είναι τα κουλουράκια ζεστά. ( Όλα τα κουλουράκια όμως!)
      Όταν κρυώσουν, δεν μυρίζεις κάτι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.