Πολλές οι απουσίες μου από τη σελίδα, αλλά οι μέρες που πέρασαν ήταν ιδιαίτερα δύσκολες.
Για να αλλάξουμε διάθεση, όσο γίνεται, ας μαγειρέψουμε. Άλλωστε η ζωή συνεχίζεται θέλουμε δε θέλουμε, υπάρχουν και όμορφες στιγμές που αξίζει να τις θυμόμαστε, όπως π. χ. η κοινή πορεία μας με το σύντροφό μου για 40 ολόκληρα χρόνια. Ζήσαμε όμορφα με δυσκολίες ή όχι, αποκτήσαμε δυο υπέροχα παιδιά που τώρα συνεχίζουν τη δική τους ζωή και εμείς καμαρώνουμε.
Για να γιορτάσουμε λοιπόν μαγείρεψα αυτό το φαγητό το οποίο σας συστήνω οπωσδήποτε να δοκιμάστε, αξίζει τον κόπο.
Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποίησα ξίδι βαλσαμικό του Κώστα Λαζαρίδη από την υπέροχη συλλογή βαλσαμικών που είχα την τύχη να γνωρίσω πριν αρκετό καιρό σε επίσκεψη μου στο Κτήμα Οινότρια Γη όπου μας έγινε μια υπέροχη ξενάγηση. Εδώ μπορείτε να διαβάστε λεπτομέρειες για όλη τη σειρά βαλσαμικών τον τρόπο παραγωγής τους και τον τρόπο παλαίωσης.
Λόγω γεγονότων δεν μπόρεσα να αναφερθώ νωρίτερα σε αυτή την ξενάγηση αλλά ποτέ δεν είναι αργά.
Το Κτήμα Οινότρια Γη βρίσκεται αρκετά κοντά στην Αθήνα στο Καπανδρίτι Αττικής, είναι επισκέψιμο μπορείτε να πάτε μεμονομένα ή κατόπιν συνεννόησης με ομάδες και να τύχετε της υπέροχης ξενάγησης στους χώρους του και ιδιαίτερα στο καταπληκτικό Μουσείο οίνου.
Ας πάμε τώρα στη συνταγή μας. Είναι προσαρμογή από περιοδικό εξωτερικού, από αυτά που φτάνουν στα χέρια μου μέσω των παιδιών μου.
Κρέας με λαχανικά και βαλσαμικό στη γάστρα
Συστατικά
- 1 κιλό μοσχάρι κατάλληλο για φούρνο
- 100 ml ξίδι βαλσαμικό λευκό
- 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 10 κρεμμυδάκια στιφάδου
- 2 μεγάλα καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 1 σέλερι κομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 250 ml ζωμό κρέατος ή λαχανικών
- Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες
- Πλένουμε το κρέας και το τοποθετούμε μέσα σε μπολ μαζί με το ξίδι.
- Ετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς και αέρα.
- Σε μαντεμένια γάστρα (που μπορεί να τοποθετηθεί σε εστία κουζίνας) ή σε μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, αλλά όχι να κάψει, προσθέτουμε το κρέας και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά σε μέτρια φωτιά γιατί το βαλσαμικό μπορεί να καεί. Βγάζουμε το κρέας και το βάζουμε πάλι μέσα στο μπολ με το βαλσαμικό. Αλατοπιπερώνουμε
- Προσθέτουμε στη γάστρα τα λαχανικά και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε πάλι στη γάστρα το κρέας μαζί με το ξίδι και το ζωμό κρέατος ή λαχανικών.
- Βάζουμε τη γάστρα σκεπασμένη στο φούρνο στην πρώτη σχάρα από κάτω και ψήνουμε για 2 1/2 ώρες, γυρίζοντας μια φορά το κρέας.
- Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε 15 λεπτά για να μπορούμε να κόψουμε πιο εύκολα το κρέας. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με πουρέ ή πιλάφι ή μόνο τα λαχανικά. Εμείς το συνοδεύσαμε με πουρέ γλυκοπατάτας - σελινόριζας.
Καλησπέρα. Να ζήσετε άλλα σαράντα χρόνια μαζί εύχομαι, εξάλλου τα πρώτα είναι τα δύσκολα. Κάποια ξύδια του Λαζαρίδη τα έχω δοκιμάσει και μου άρεσαν πολύ, αν και ένα εξαιρετικό που θυμάμαι είναι πολύ ακριβό. Καλό βράδυ.
Χαίρομαι που βλέπω ανάρτηση σου Ξανθή.
Ελπίζω οι δυσκολίες να πέρασαν ή έστω να είναι καθοδόν στο να περάσουν.
Ζεστό και χειμωνιάτικο το φαγητό σου, ιδανικό για τις πιο κρύες επιτέλους ημέρες.
Καλό βράδυ!
Καλώς την! Ελπίζω να είστε καλά και τα δύσκολα να είναι πίσω σας!
Αυτό το φαγητό θα μου αρέσει σίγουρα πολύ και φυσικά θα το δοκιμάσω, ωραία, ξεχωριστή πρόταση χωρίς πολλά-πολλά υλικά.
Ελπίζω τα δύσκολα να πέρασαν…όσο γίνεται τουλάχιστον!
Ωραίο χειμωνιάτικο φαγάκι!
Να ζήσετε με υγεία και χαρές!
Στην γάστρα βάζω συνήθως τεμαχισμένο κρέας, η δική σου πρόταση όμως φαίνεται πολύ καλή!!!
Τα δύσκολα να μένουν πίσω Ξανθή μου. Το εύχομαι ολόψυχα. Τώρα το φαγητό σου είναι υπέροχο!Σε ευχαριστούμε!