share

Μοσχάρι με λαχανικά και βαλσαμικό στη γάστρα

από
Μοσχάρι με λαχανικά και βαλσαμικό

Πολλές οι απουσίες μου από τη σελίδα, αλλά οι μέρες που πέρασαν ήταν ιδιαίτερα δύσκολες.

Για να αλλάξουμε διάθεση, όσο γίνεται, ας μαγειρέψουμε. Άλλωστε η ζωή συνεχίζεται θέλουμε δε θέλουμε, υπάρχουν και όμορφες στιγμές που αξίζει να τις θυμόμαστε, όπως π. χ. η κοινή πορεία μας με το σύντροφό μου για 40 ολόκληρα χρόνια. Ζήσαμε όμορφα με δυσκολίες ή όχι, αποκτήσαμε δυο υπέροχα παιδιά που τώρα συνεχίζουν τη δική τους ζωή και εμείς καμαρώνουμε.

Για να γιορτάσουμε λοιπόν μαγείρεψα αυτό το φαγητό το οποίο σας συστήνω οπωσδήποτε να δοκιμάστε, αξίζει τον κόπο.

Σε αυτή τη συνταγή  χρησιμοποίησα ξίδι βαλσαμικό του Κώστα Λαζαρίδη από την υπέροχη συλλογή βαλσαμικών που είχα την τύχη να γνωρίσω πριν αρκετό καιρό σε επίσκεψη μου στο Κτήμα Οινότρια Γη όπου μας έγινε μια υπέροχη ξενάγηση. Εδώ μπορείτε να διαβάστε λεπτομέρειες για όλη τη σειρά βαλσαμικών τον τρόπο παραγωγής τους και τον τρόπο παλαίωσης.

IMG_9145

Λόγω γεγονότων δεν μπόρεσα να αναφερθώ νωρίτερα σε αυτή την ξενάγηση αλλά ποτέ δεν είναι αργά.

Eisodos 2

Το Κτήμα Οινότρια Γη βρίσκεται αρκετά κοντά στην Αθήνα στο Καπανδρίτι Αττικής, είναι επισκέψιμο μπορείτε να πάτε μεμονομένα ή κατόπιν συνεννόησης  με ομάδες και να τύχετε της υπέροχης ξενάγησης στους χώρους του και ιδιαίτερα στο καταπληκτικό Μουσείο οίνου.

Geniki Mouseio

Ας πάμε τώρα στη συνταγή μας. Είναι προσαρμογή από περιοδικό εξωτερικού, από αυτά που φτάνουν στα χέρια μου μέσω των παιδιών μου.

Κρέας με λαχανικά και βαλσαμικό στη γάστρα

4 μερίδες

Συστατικά
  

  • 1 κιλό μοσχάρι κατάλληλο για φούρνο
  • 100 ml ξίδι βαλσαμικό λευκό
  • 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 10 κρεμμυδάκια στιφάδου
  • 2 μεγάλα καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 σέλερι κομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 250 ml ζωμό κρέατος ή λαχανικών
  • Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε το κρέας και το τοποθετούμε μέσα σε μπολ μαζί με το ξίδι.
  • Ετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς και αέρα.
  • Σε μαντεμένια γάστρα (που μπορεί να τοποθετηθεί σε εστία κουζίνας) ή σε μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, αλλά όχι να κάψει, προσθέτουμε το κρέας και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά σε μέτρια φωτιά γιατί το βαλσαμικό μπορεί να καεί. Βγάζουμε το κρέας και το βάζουμε πάλι μέσα στο μπολ με το βαλσαμικό. Αλατοπιπερώνουμε
  • Προσθέτουμε στη γάστρα τα λαχανικά και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε πάλι στη γάστρα το κρέας μαζί με το ξίδι και το ζωμό κρέατος ή λαχανικών.
  • Βάζουμε τη γάστρα σκεπασμένη στο φούρνο στην πρώτη σχάρα από κάτω και ψήνουμε για 2 1/2 ώρες, γυρίζοντας μια φορά το κρέας.
  • Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε 15 λεπτά για να μπορούμε να κόψουμε πιο εύκολα το κρέας. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με πουρέ ή πιλάφι ή μόνο τα λαχανικά. Εμείς το συνοδεύσαμε με πουρέ γλυκοπατάτας - σελινόριζας.

Σημειώσεις

Για το κρέας χρησιμοποίησα χτένι σπάλας, που ήταν πρόταση του χασάπη μου.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης ένα ρολό μοσχαριού από κομμάτι στήθους.
Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα λαχανικά, αρκεί η γάστρα σας να είναι μεγαλύτερη.
Αν δεν έχετε γάστρα προτιμήστε ένα ταψί που σκεπάζει ή καλύψτε το πολύ καλά με αλουμινόχαρτο καθ΄όλη τη διάρκεια του ψησίματος.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Κλεομένης
    • 1 Δεκεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Καλησπέρα. Να ζήσετε άλλα σαράντα χρόνια μαζί εύχομαι, εξάλλου τα πρώτα είναι τα δύσκολα. Κάποια ξύδια του Λαζαρίδη τα έχω δοκιμάσει και μου άρεσαν πολύ, αν και ένα εξαιρετικό που θυμάμαι είναι πολύ ακριβό. Καλό βράδυ.

    • Ερμιόνη
    • 1 Δεκεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Χαίρομαι που βλέπω ανάρτηση σου Ξανθή.
    Ελπίζω οι δυσκολίες να πέρασαν ή έστω να είναι καθοδόν στο να περάσουν.
    Ζεστό και χειμωνιάτικο το φαγητό σου, ιδανικό για τις πιο κρύες επιτέλους ημέρες.
    Καλό βράδυ!

    • Amelie
    • 2 Δεκεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Καλώς την! Ελπίζω να είστε καλά και τα δύσκολα να είναι πίσω σας!
    Αυτό το φαγητό θα μου αρέσει σίγουρα πολύ και φυσικά θα το δοκιμάσω, ωραία, ξεχωριστή πρόταση χωρίς πολλά-πολλά υλικά.

    • mia maria
    • 2 Δεκεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Ελπίζω τα δύσκολα να πέρασαν…όσο γίνεται τουλάχιστον!
    Ωραίο χειμωνιάτικο φαγάκι!

    • Thalassenia
    • 2 Δεκεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Να ζήσετε με υγεία και χαρές!
    Στην γάστρα βάζω συνήθως τεμαχισμένο κρέας, η δική σου πρόταση όμως φαίνεται πολύ καλή!!!

    • spoon stories
    • 21 Δεκεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Τα δύσκολα να μένουν πίσω Ξανθή μου. Το εύχομαι ολόψυχα. Τώρα το φαγητό σου είναι υπέροχο!Σε ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode