Πριν πολλά χρόνια, όταν ακόμη ήμουν εργαζόμενη, μια συνάδελφος έφερε στη δουλειά μουστοκούλουρα της μαμάς της. Εγώ και τα κουλούρια γενικώς έχουμε χωρίσει τους δρόμους μας. Η κόρη και ο σύζυγος βέβαια έχουν καλές σχέσεις. Είχα ζητήσει, από τη συνάδελφο τη συνταγή, χωρίς να θυμάμαι τι έγινε τότε αν τα έφτιαξα ή όχι.
Αυτό το χαρτάκι, με τη συνταγή, βρέθηκε πριν λίγες μέρες σε ένα ξεκαθάρισμα, λίγος μούστος είχε περισσέψει,όταν έφτιαξα μουσταλευριά και σήμερα είπα να ασχοληθώ με τα κουλούρια μη έχοντας διάθεση για άλλες δουλειές.
Η συνταγή είχε τις ποσότητες των υλικών σε ποτήρια εγώ έκανα μια αναγωγή σε γραμμάρια και ml και σας την παρουσιάζω.
Αν θέλετε τα κουλούρια σας να είναι μαλακά ακολουθήστε το κόλπο που σας δίνω για το ψήσιμο, διαφορετικά ψήστε τα χωρίς αυτή τη λεπτομέρεια, ίσως χρειαστεί λιγότερος χρόνος ανάλογα με το φούρνο σας.
- 150 ml μούστο
- 150 ml ελαιόλαδο
- 150 γρ ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ. γλυκού σόδα
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 500 γρ αλεύρι μαλακό
- σουσάμι προαιρετικό
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα.
- Σε μπολ ανάδευσης βάζουμε το μούστο τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Με σύρμα κουζίνας αναδεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και το προσθέτουμε στο μείγμα συνεχίζοντας την ανάδευση.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα αλευριού ανακατεύοντας στη αρχή με το σύρμα και στη συνέχεια με μια σπάτουλα (μαρίζ) μέχρι να ενσωματωθεί καλά το αλεύρι. Δεν ζυμώνουμε.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 17 λεπτά. Αφαιρούμε το από πάνω ταψί και ψήνουμε ακόμη 2-3 λεπτά. Τα κουλούρια θα είναι αρκετά μαλακά με αυτό το χρόνο ψησίματος, αλλά μην τα αφήσετε περισσότερο χρόνο.
Η συνταγή είχε και γαρύφαλλο τριμμένο αλλά αυτό είναι απαγορευτικό στο σπίτι μας.
Αν δεν έχετε μούστο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πετιμέζι αραιωμένο.
Ενημέρωση: επειδή δέχτηκα πολλές ερωτήσεις για το πόσο αραιωμένο θα πρέπει να είναι το πετιμέζι η δική μου εμπειρία είναι ότι έχει να κάνει με το πετιμέζι. Αν το πετιμέζι είναι πολύ πηχτό θα πρέπει να αραιωθεί με νερό ίσης ποσότητας. Αν είναι αραιό τότε αραιώνουμε δύο μέρη πετιμέζι ένα νερό.
Αν βάλετε αυτούσιο το πετιμέζι θα έχουν έντονη γεύση και πολύ πιο σκούρα στην εμφάνιση.
Το σουσάμι είναι προσθήκη δική μου λόγω του ότι μας αρέσει πολύ.