Αυτά τα παιδιά μου με έχουν “καταστρέψει” ο ένας προτείνει βιβλίο με προζύμια και ζύμες η άλλη φτιάχνει στο Λονδίνο πεϊνιρλί ε τι να κάνω κι εγώ τα θέλω όλα.
Και μιας η αγαπημένη κόρη ήρθε μαζί με το βιβλίο για τα προζύμια και τις ζύμες και όχι μόνο αυτό (ακολουθεί πολύ διάβασμα), την παρακάλεσα να φτιάξουμε μαζί πεϊνιρλί, κάτι που το είχα στο πρόγραμμα, μιας και ελάχιστα μου αρέσουν από αυτά που έχω αγοράσει- φάει έξω.
Πριν λίγες μέρες είχα την τύχη να μου χαρίσουν “σπόρους” κεφίρ και από τότε έχω γεμίσει το σπίτι με μπουκάλια κεφίρ. Έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ και πάλι με το προζύμι και με μια πρόταση από το βιβλίο του κ. Καραγιάννη έφτιαξα προζύμι με κεφίρ.
Με αυτό το προζύμι και ιδέες από το νέο μου βιβλίο και όχι μόνο έφτιαξα τη ζύμη για τα πεϊνιρλί μου.
Μπορείτε να βάλετε όποιο άλλο προζύμι διαθέτετε.
Για πρώτη φορά έμεινα πολύ ευχαριστημένη θα προσπαθήσω για το καλύτερο και αν υπάρξουν βελτιώσεις θα γραφτούν εδώ.
- 40 γρ ώριμο προζύμι
- 30 ml νερό θερμοκρασίας 30 βαθμών
- 30 γρ αλεύρι μαλακό ή μισό μισό μαλακό και δυνατό
- 300 γρ αλεύρι μαλακό
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 150 ml γάλα σε θερμοκρασία περιβάλοντος
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2.5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ντομάτα σπιτική
- ρίγανη
- τριμμένο κασέρι
- ζαμπόν ή σαλάμι ή μπέικον
- λεπτοκομμένες φέτες ντομάτας
- αυγά
- βούτυρο για την επικάλυψη της ζύμης
- Ξεκινάμε με την ενεργοποίηση του προζυμιού. Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε το ώριμο προζύμι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε με μια πλαστική ή ξύλινη κουτάλα, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου μια ώρα.
- Σε μεγάλο μπολ ή σε επιφάνεια εργασίας βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε τη ζάχαρη το ελαιόλαδο και το ενεργοποιημένο προζύμι. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά το γάλα.
- Ανάβουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς και αέρα. Στρώνουμε μια λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος ελαφρά βουτυρωμένο.
- Και στο τέλος τοποθετούμε τις ροδέλες ντομάτας.
- Αλείφουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου με λιωμένο βούτυρο και τοποθετούμε στον ήδη προθερμασμένο φούρνο στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας.
- Αν προσθέσουμε αυγό θα το προσθέσουμε στα τελευταία 5 λεπτά του χρόνου ψησίματος.
Για εμάς αποτέλεσαν το κύριο γεύμα ενός μεσημεριού μαζί με αυτά το υπέροχο μείγμα ψημένων λαχανικών (μανιτάρια-πιπεριές-καρότα- πατάτες) δώρο του αγαπητού φίλου Στέλιου όταν αγόρασα τα αγαπημένα μας μανιτάρια. Αναζητήστε τα μανιτάρια του Αγροκτήματος Μαρίας Τσατίρη αλλά και τα έτοιμα μείγματα λαχανικών, τα οποία ποικίλουν ανάλογα με την εποχή και δεν θα χάσετε.
Προτίμησα το "δύσκολο" δρόμο του προζυμιού αντί της προσθήκης μαγιάς.
Αν θέλετε μπορείτε να αντί του προζυμιού να προσθέσετε 1 κουτ. γλυκού ξηρής μαγιάς και μετά το ζύμωμα να αφήσετε τη ζύμη σε ζεστό μέρος (όχι πάνω από 40 βαθμούς) μέχρι να διπλασιαστεί. Συνεχίζετε μετά τα υπόλοιπα στάδια.
Η γέμιση μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το τι έχουμε διαθέσιμο στο σπίτι και ότι αρέσει στον καθένα.
Η ζύμη που σας προτείνω είναι λεπτή, αυτή ήταν η δική μου επιδίωξη.
Αν θέλετε μπορείτε να τα αφήσετε μετά το γέμισμα μια ώρα να ξαναφουσκώσει η ζύμη.
Ωραιότατο!! Πλήρες γεύμα, καλά το λες, μαζί με ωραία πράσινη σαλάτα.
Θυμάμαι όταν δούλευα στις πιτσαρίες Corner στα πεινιρλι βάζαμε στη γέμιση παρμεζάνα και ζαμπόν.Στο προτείνω.
Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόταση, την επόμενη φορά, αν και προτιμώ όσο γίνεται Ελληνικά τυριά.
Το προζύμι σας θέλει 5 με 6 ώρες για να το βάλετε στην συνταγή σας.
Η διαδικασία που αναφέρεστε ακολουθείται για την ετοιμασία του ώριμου προζυμιού.