Πριν λίγες μέρες στο σπίτι, μαζί με πολυαγαπημένα μας πρόσωπα, έφτασαν κι πολλά έντυπα, περιοδικά και βιβλία, όλα έχοντα σχέση με τη μαγειρική και ζαχαροπλαστική.
Τα έχω ξεφυλλίσει ήδη πολλές φορές και κάποια έχουν ήδη σελιδοδείκτες με ιδέες που με κέντρισαν να τις υλοποιήσω.
Μια ιδέα είναι κι αυτή της σημερινής ανάρτησης που ήδη υλοποιήθηκε και περιμένουμε να το δοκιμάσουμε.
Σκέφτομαι να το δοκιμάσω μέσα σε σάντουιτς ή δίπλα από κάποιο ψητό κρέας.
- 1 κουτ. σούπας μπαχάρια
- 1 κουτ. γλυκού χοντροσπασμένο μοσχοκάρυδο
- 1 κουτ. γλυκού κόκκους πιπεριού
- 10 γρ κλωναράκια δεντρολίβανου
- 1 κιλό σταφύλια τύπου σταφίδας
- 700 γρ κρεμμύδια
- 500 ml λευκό ξίδι
- 100 γρ ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
- 200 γρ σταφίδες
- 500 ml νερό
- Πλένουμε τα σταφύλια, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα στραγγίζουμε.
- Μόλις αρχίσει να βράζει δυνατά, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα μειώνουμε λίγο τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσει για 1 ώρα περίπου ανακατεύοντας περιοδικά μέχρι να αρχίσει να χάνει υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 5 λεπτά να ηρεμήσει. Έχουμε κόψει τα φύλλα του δεντρολίβανου σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας.
- Αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος και καταναλώνουμε το chutney μετά μια εβδομάδα.
Τα σταφύλια που χρησιμοποίησα ήταν μαύρη σταφίδα, μπορείτε να βάλετε και τα πράσινα.
Επειδή κερωμένους δίσκους δεν ξέρω αν θα βρείτε, μπορείτε να κόψετε δίσκους λαδόκολλας όσο η διάμετρος του καπακιού και για περισσότερη ασφάλεια να τους βάλτε στο φούρνο με τα βάζα κατά την αποστείρωση για ένα λεπτό.
Η διαδικασία αυτή μπορεί να παραλειφθεί αν πρόκειται να καταναλώσετε άμεσα το chutney και γίνεται για την αποφυγή οξείδωσης του καπακιού από το ξύδι.
Υπέροχο συνοδευτικό για κρεατικά!