Πράσα με δαμάσκηνα

Πράσα με δαμάσκηνα

Οι ώρες δεν περνούν, όρεξη δεν υπάρχει για τίποτα, μόνο σταυρόλεξα λύνω και που που ρίχνω καμιά ματιά σε βιβλία μαγειρικής. Εκεί είδα μια καταγραφή της αείμνηστης Εύης Βουτσινά για αυτό το πιάτο.

Αναφέρει ότι το συνηθίζουν στα Γιάννενα και Άρτα και πολλές φορές προσθέτουν και χοιρινό κρέας.

Στο ψυγείο είχαν ξεχαστεί λίγα πράσα, δαμάσκηνα υπάρχουν για άλλους λόγους κι έτσι το σκάρωσα σήμερα για μεσημεριανό μου σε αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύω -διανύουμε.

Δοκιμάστε το!

Πράσα με δαμάσκηνα
Print Recipe
Μερίδες
2 μερίδες
Μερίδες
2 μερίδες
Πράσα με δαμάσκηνα
Print Recipe
Μερίδες
2 μερίδες
Μερίδες
2 μερίδες
Συστατικά
  • 2-3 πράσα το λευκό μέρος μόνο
  • 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 3-4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 100 ml χυμό ντομάτας
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 10 δαμάσκηνα αποξηραμένα
Διαδικασία
  1. Καθαρίζουμε - πλένουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε ροδέλες περίπου πέντε εκατοστών. Καθαρίζουμε και κόβουμε το κρεμμύδι.
  2. Σε κατσαρόλα πλατιά βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα πράσα και τα σοτάρουμε ελαφρά γυρίζοντας τα προσεκτικά με μια κουτάλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας νοστιμίζουμε με αλάτι πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ίσα που να σκεπάζει τα λαχανικά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και συνεχίζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά ακόμη ώσπου να μείνει μόνο με τη σάλτσα του.
  5. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με σαλάτα,τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.
Σημειώσεις

Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε κομμάτια σελινόριζας ή φινόκιου.

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

4 Σχόλια

  1. Avatar Ο/Η Βαγγελιώ Κασσαπάκη λέει:

    Μου την έχω δώσει ως παλιά παραδοσιακή συνταγή της Ανατολικής Κρήτης (την έχω στο site) με προσθήκη φύλλων δάφνης και μιας ιδέας μελιού. Πραγματικά ωραία συνταγή!

  2. Ξανθή Ο/Η Ξανθή λέει:

    Βαγγελιώ ρώτησα φίλη Γιαννιώτισσα η ίδια δεν το ήξερε, εμπιστεύομαι την αναφορά του βιβλίου. Λέει την προσθήκη δάφνης ή κανέλας.

    • Avatar Ο/Η Βαγγελιώ Κασσαπάκη λέει:

      Ούτε η μάνα μου το θυμάται από την πεθερά της παρόλο που ήταν Νεαπολιώτισσα η γιαγιά μου (από εκεί που μου έδωσαν την συνταγή). Φυσικά θα έχει παραλλαγές από τόπο σε τόπο!

  3. Avatar Ο/Η paraxeno pirouni λέει:

    Με ιντριγκάρει πολύ ο συνδυασμός των δαμάσκηνων με τα πράσα! Θα το φτιάξω αν βρω ωραία πράσα, δαμάσκηνα έχω συνήθως στο σπίτι κι εγώ. Δάφνη νομίζω πως θα έβαζα, μου κολλάει κι εμένα αρκετά. Ευχαριστώ για την ωραία ιδέα, την καλημέρα μου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *