share

Πράσα με δαμάσκηνα

από
Πράσα με δαμάσκηνα

Οι ώρες δεν περνούν, όρεξη δεν υπάρχει για τίποτα, μόνο σταυρόλεξα λύνω και που που ρίχνω καμιά ματιά σε βιβλία μαγειρικής. Εκεί είδα μια καταγραφή της αείμνηστης Εύης Βουτσινά για αυτό το πιάτο.

Αναφέρει ότι το συνηθίζουν στα Γιάννενα και Άρτα και πολλές φορές προσθέτουν και χοιρινό κρέας.

Στο ψυγείο είχαν ξεχαστεί λίγα πράσα, δαμάσκηνα υπάρχουν για άλλους λόγους κι έτσι το σκάρωσα σήμερα για μεσημεριανό μου σε αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύω -διανύουμε.

Δοκιμάστε το!

Πράσα με δαμάσκηνα

2 μερίδες

Συστατικά
  

  • 2-3 πράσα το λευκό μέρος μόνο
  • 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 3-4 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 100 ml χυμό ντομάτας
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 10 δαμάσκηνα αποξηραμένα

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε - πλένουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε ροδέλες περίπου πέντε εκατοστών. Καθαρίζουμε και κόβουμε το κρεμμύδι.
  • Σε κατσαρόλα πλατιά βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα πράσα και τα σοτάρουμε ελαφρά γυρίζοντας τα προσεκτικά με μια κουτάλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας νοστιμίζουμε με αλάτι πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ίσα που να σκεπάζει τα λαχανικά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και συνεχίζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά ακόμη ώσπου να μείνει μόνο με τη σάλτσα του.
  • Σερβίρουμε συνοδεύοντας με σαλάτα,τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.

Σημειώσεις

Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε κομμάτια σελινόριζας ή φινόκιου.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Βαγγελιώ Κασσαπάκη
    • 24 Απριλίου 2020
    Απάντηση

    Μου την έχω δώσει ως παλιά παραδοσιακή συνταγή της Ανατολικής Κρήτης (την έχω στο site) με προσθήκη φύλλων δάφνης και μιας ιδέας μελιού. Πραγματικά ωραία συνταγή!

    • Ξανθή
    • 25 Απριλίου 2020
    Απάντηση

    Βαγγελιώ ρώτησα φίλη Γιαννιώτισσα η ίδια δεν το ήξερε, εμπιστεύομαι την αναφορά του βιβλίου. Λέει την προσθήκη δάφνης ή κανέλας.

      • Βαγγελιώ Κασσαπάκη
      • 25 Απριλίου 2020
      Απάντηση

      Ούτε η μάνα μου το θυμάται από την πεθερά της παρόλο που ήταν Νεαπολιώτισσα η γιαγιά μου (από εκεί που μου έδωσαν την συνταγή). Φυσικά θα έχει παραλλαγές από τόπο σε τόπο!

    • paraxeno pirouni
    • 27 Απριλίου 2020
    Απάντηση

    Με ιντριγκάρει πολύ ο συνδυασμός των δαμάσκηνων με τα πράσα! Θα το φτιάξω αν βρω ωραία πράσα, δαμάσκηνα έχω συνήθως στο σπίτι κι εγώ. Δάφνη νομίζω πως θα έβαζα, μου κολλάει κι εμένα αρκετά. Ευχαριστώ για την ωραία ιδέα, την καλημέρα μου!

    • Ειρήνη ✌️
    • 30 Δεκεμβρίου 2021
    Απάντηση

    Την έκαναν η γιαγια και ο παππούς 🧓 στη Ξάνθη που ήταν απ’τη Μικρά Ασία είχαν μια δαμάσκηνια στο κήπο τα δαμάσκηνα μαζί με τα κουκούτσια και μόνο με κρεμμύδια χωρίς ντομάτα 🍅

      • Ξανθή
      • 31 Δεκεμβρίου 2021
      Απάντηση

      Ενδιαφέρουσα πληροφορία, ευχαριστώ πολύ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode