share

Ριζότο με ψητά παντζάρια

από
Ριζότο με ψητά παντζάρια

Ιδέα και πάλι από τις μαγειρικές των παιδιών μου προσαρμοσμένη από εμένα.

Βγήκε ένα ιδιαίτερο πιάτο χάριν και του ιδιαίτερου τυριού που έβαλα.

Οι ποσότητες έδωσαν ένα πιάτο μόνο, μπορείτε να πολλαπλασιάσετε ανάλογα το πόσοι θα φάνε.

Ριζότο με ψητά παντζάρια

Συστατικά
  

  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 100 γρ ρύζι αρμπόριο
  • 50 ml κρασί λευκό
  • ζωμό λαχανικών
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 παντζάρια βολβοί
  • 3 κουτ. σούπας τυρί τριμμένο και λίγο για το σερβίρισμα
  • λεπτοκομμένες φέτες τρούφας προαιρετικό

Οδηγίες
 

  • Ξεκινάμε με το ψήσιμο των παντζαριών. Τα έψησα στο BBQ , μπορούν να ψηθούν στο φούρνο της κουζίνας ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Πλένουμε τα παντζάρια τα τυλίγουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο σε λαδόκολλα και απέξω με αλουμινόχαρτο. Στο BBQ σε δυνατή θερμοκρασία χρειάστηκαν 30 λεπτά να ψηθούν αφού τα γύρισα μια φορά στο ενδιάμεσο. Μπορούν να μπουν σε ταψάκι και να ψηθούν στο φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα καθαρίζουμε. Πολτοποιούμε τους δυο βολβούς και ψιλοκόβουμε τους άλλους δύο.
  • Σε τηγάνι βάζουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε ανακατεύοντας.
  • Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε για 5 λεπτά πριν αρχίσουμε να προσθέτουμε σταδιακά ζωμό λαχανικών, ο οποίος θα πρέπει να είναι ζεστός. Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και συνεχίζουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και προσθέτοντας ζεστό ζωμό όταν αυτό χρειάζεται. Η διαδικασία αυτή θα κρατήσει περίπου 20 λεπτά.
  • Δοκιμάζουμε να έχει βράσει το ρύζι και προσθέτουμε τα λιωμένα παντζάρια και τα κομμάτια, ανακατεύουμε καλά αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το τυρί. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και σερβίρουμε αμέσως με επιπλέον τυρί και τα κομμάτια της τρούφας.

Σημειώσεις

Το  τυρί μου ήταν από αυτό που μου πρόσφεραν από τη Μήλο Ένα σκληρό ελαιοτύρι.
Προσοχή αν το τυρί σας είναι αρμυρό κρατήστε την ποσότητα του αλατιού.
Η προσθήκη τρούφας είναι προαιρετική, είχα την τύχη πριν τις γιορτές να μου στείλουν δυο κομμάτια και ήθελα να δοκιμάσω. Και εδώ η ποσότητα θέλει προσοχή ώστε να μην επικαλυφθούν οι γεύσεις.
Μπορείτε να ψήσετε επιπλέον παντζάρια και να φτιάξτε μια σαλάτα με αυτά, τα ψημένα λαχανικά είναι πιο νόστιμα και κρατούν τις ουσίες τους καλύτερα από ότι βραστά.
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode