Μια παραλλαγή σπανακόρυζου με υλικά που είχαν περισσέψει από άλλες μαγειρικές, έτσι για να αλλάξουμε!!
Απλό, οικονομικό και νόστιμο.
- 3/4 κιλού σπανάκι
- 1 σκελίδα σκόρδου
- 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 μικρό πράσο
- 1/2 ματσάκι άνηθου
- 2-3 κουτ. σούπας φινόκιο ψιλοκομμένο
- 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχακάρυδο
- 130 γρ ρύζι μακρύκοκκο
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
- ζωμό λαχανικών
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι προαιρετικό
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι
- Αρχίζουμε με το ρύζι. Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το σκόρδο με τα κρεμμυδάκια για λίγο χωρίς να πάρουν χρώμα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το ρύζι και σοτάρουμε για λίγο
- Προσθέτουμε το μισό ζωμό λαχανικών (ζεστό όπως στο ριζότο) και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά γι 15 λεπτά προσθέτοντας σταδιακά λίγο ζεστό ζωμό.
- Μόλις το ρύζι έχει βράσει αποσύρουμε από τη φωτιά, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα.
- Καθαρίζουμε το σπανάκι το πλένουμε καλά και το αφήνουμε να στραγγίσει σε ένα σουρωτήρι. Το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
- Ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά, αφού τα καθαρίσουμε και τα πλύνουμε, τα ψιλοκόβουμε.
- Προσθέτουμε τον άνηθο αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και λίγο από το ζωμό λαχανικών. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά μέχρι να μείνει με πολύ λίγη σάλτσα.
- Χωρίζουμε το ασπράδι από τον κρόκο. Χτυπάμε ελαφρά το ασπράδι και προσθέτουμε τον κρόκο χτυπώντας να ομοιογενοποιηθούν. Προσθέτουμε λίγο αλάτι.
- Σε μικρό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό μόλις ψηθεί από τη μια πλευρά γυρίζουμε με σπάτουλα να ψηθεί και από την άλλη πλευρά και βγάζουμε πάνω σε επιφάνεια κοπής.
- Κόβουμε σε λωρίδες την ομελέτα και τις κάνουμε ρολά
Αν παραλείψουμε την ομελέτα το πιάτο μας είναι νηστίσιμο.
Όποιος θέλει μπορεί να χρησιμοποιήσει ζωμό κοτόπουλου για πιο νόστιμο αποτέλεσμα.
Τα κοτσάνια από το σπανάκι και τα υπόλοιπα λαχανικά δεν τα πετάμε τα βράζουμε μαζί και με άλλα κοτσάνια π. χ. λάχανου και φτιάχνουμε ένα ζωμό λαχανικών.
Παραλλαγή του σπανακόρυζου που νομίζω θα φανεί πολύ πιο ελκυστική από την κλασσική εκδοχή!