Τάρτα με βερίκοκα και κεράσια χωρίς γλουτένη

Τάρτα με βερίκοκα και κεράσια χωρίς γλουτένη

Δε λέω να ησυχάσω όσο βρίσκομαι στην κουζίνα μου αλλά κάνω και πρόβες τι θα φτιάχνω σε λίγες μέρες και στις άλλες κουζίνες που θα βρεθώ.

Βερίκοκα και κεράσια αγοράστηκαν για φαγητό, για μαρμελάδες και άλλες παρασκευές.

Αυτή την τάρτα την είχα βάλει στο μάτι από πέρσι και ήρθε η ώρα να τη φτιάξω με τις δικές μου παρεμβάσεις. Η αρχική συνταγή ήθελε αλεύρι κανονικό, αλλά εγώ έβαλα ένα που υπήρχε στο ντουλάπι μου χωρίς γλουτένη. Το αποτέλεσμα της ζύμης εκπληκτικό, τραγανή και βουτυράτη. Ήδη όσοι δοκίμασαν ζητούν τη συνταγή της ζύμης.

Μπορείτε να τη φτιάξετε με ένα αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις.

Τάρτα με βερίκοκα και κεράσια χωρίς γλουτένη
Print Recipe
Τάρτα με βερίκοκα και κεράσια χωρίς γλουτένη
Print Recipe
Συστατικά
Για τη ζύμη
  • 200 γρ αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 20 γρ αμύγδαλα τριμμένα
  • 35 γρ ζαχαρη άχνη
  • 125 γρ βούτυρο παγωμένο
  • 1 αυγό
Για τη γέμιση
  • 75 γρ βούτυρο μαλακό
  • 75 γρ ζάχαρη καστανή
  • 2 αυγά
  • 75 γρ αμύγδαλα τριμμένα
  • 2 κουτ. σούπας λικέρ βερίκοκου
  • 4 μεγάλα βερίκοκα
  • κεράσια χωρίς τα κουκούτσια τους
  • αμύγδαλα φιλέ προαιρετικό
  • ταρτιέρα με διάμετρο 24 εκατοστά
Διαδικασία
  1. Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε το αλεύρι, τα τριμμένα αμύγδαλα και τη ζάχαρη, τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο σε κύβους. Με τα ακροδάχτυλα μας ενσωματώνουμε το βούτυρο στα υπόλοιπα υλικά μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα.
  2. Προσθέτουμε το αυγό και ζυμώνουμε ελαφρά. (Το δικό μου αλεύρι δεν χρειάστηκε προσθήκη άλλου υγρού. Αν χρειαστεί προσθέτουμε μια κουταλιά παγωμένου νερού.) Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε σε σελοφάν και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  3. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την απλώνουμε ανάμεσα σε δυο φύλλα σελοφάν ή χαρτιού ψησίματος σε λεπτό φύλλο λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα μας.
  4. Μεταφέρουμε το φύλλο της ζύμης στην ταρτιέρα στρώνουμε να πάει παντού και στα τοιχώματα. Κόβουμε τυχόν περισσεύματα που προεξέχουν τη ταρτιέρας. Τοποθετούμε πάλι στο ψυγείο για 15 λεπτά.
  5. Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη γέμιση και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα.
  6. Σε ένα μπολ ανάδευσης χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε σταδιακά ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
  7. Προσθέτουμε τα τριμμένα αμύγδαλα και το λικέρ και ενσωματώνουμε στο μείγμα.
  8. Πλένουμε τα κεράσια και αφαιρούμε το κουκούτσι τους. Πλένουμε τα βερίκοκα τα σκουπίζουμε και τα κόβουμε στη μέση αφαιρώντας το κουκούτσι. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  9. Βγάζουμε την ταρτιέρα από το ψυγείο και αδειάζουμε το μείγμα να παει ομοιόμορφα παντού.
  10. Αραδιάζουμε κατά τόπους τα κομμένα βερίκοκα και τοποθετούμε ανάμεσα τα κεράσια. Αν έχουμε μοιράζουμε μερικά αμύγδαλα φιλέ.
  11. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στο κάτω ράφι του φούρνου για 35-40 λεπτά.
  12. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.
Σημειώσεις

Αντί για τα βερίκοκα μπορούν να μπουν ροδάκινα ή μόνο κεράσια.

Powered byWP Ultimate Recipe

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *