Σήμερα κερνάω γλυκό έχουμε γιορτή στο σπίτι.
Αυτή η τάρτα άλλα έλεγε στην αρχική της ιδέα αλλά εγώ έκανα άλλα με υλικά που υπήρχαν στο σπίτι και με τα αρώνια τα οποία έφτασαν στο σπίτι με πολύ αγάπη δώρο φίλης.
Τάρτα με μήλα και αρώνια
Συστατικά
Για τη γέμιση
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 3 μήλα γκόλντεν 600 περίπου γραμμάρια
- χυμό και ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
- 1 1/2 κουτ. σούπας αλεύρι μαλακό
- 150 γρ αρώνια
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- Φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα 20 εκατ. διαμέτρου
Για την επικάλυψη
- 75 γρ αλεύρι μαλακό
- 75 γρ βούτυρο παγωμένο
- 75 γρ φουντούκια χοντροαλεσμένα
- 2 κουτ σούπας νιφάδες βρώμης
- 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
Οδηγίες
Για τη γέμιση
- Στρώνουμε τη φόρμα με χαρτί ψησίματος το οποίο έχουμε λαδώσει ελαφρά. Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας και το στρώνουμε στη φόρμα έτσι που να καλύψει και τα πλαϊνά τοιχώματα Τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι.
- Καθαρίζουμε τα μήλα και τα βάζουμε σε μπολ με το ξύσμα λεμονιού και το χυμό για να μη μαυρίσουν
- Πλένουμε τα αρώνια και τα στεγνώνουμε
- Στραγγίζουμε τα υγρά από τα μήλα, προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε.
- Στρώνουμε τα μισά μήλα πάνω στη σφολιάτα και περιχύνουμε με μια κουταλιά μέλι
- Προσθέτουμε τα αρώνια και στη συνέχεια τα υπόλοιπα μήλα. Περιχύνουμε κι πάλι με μια κουταλιά μέλι
Για την επικάλυψη
- Σε ένα μπολ βάζουμε το παγωμένο βούτυρο με το αλεύρι και με τα δάκτυλα μας τρίβουμε ν πάρουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Προσθέτουμε τα φουντούκια τις νιφάδες βρώμης και τη ζάχαρη ενσωματώνοντας τα στο μείγμα.
- Μοιράζουμε το μείγμα της επικάλυψης στην επιφάνεια της τάρτας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 45 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε να κρυώσει πριν ξεφορμάρουμε. Αν θέλουμε διακοσμούμε με επιπλέον αρώνια την επιφάνεια όταν το γλυκό κρυώσει.
- Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε ίσως και με μια μπάλα παγωτού.
Σημειώσεις
Μπορείτε αντί της σφολιάτας να χρησιμοποιήσετε μια ζύμη για τάρτες του εμπορίου ή αυτή εδώ
Αντί για αρώνια θα έβαζα βατόμουρα ή ανάμεικτα φρούτα του δάσους.
Στο μείγμα της γέμισης αντί μελιού μπορεί να μπει καστανή ζάχαρη
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αρώνια, παρόλο που τα βλέπω στο μπαχαρτζίδικο. Ενδιαφέρουσα πρόταση!
Κική δοκίμασε φρέσκα αν βρεις καταπληκτικά.
Λατρεύω τα αρώνια!! Υπέροχη η τάρτα σου Ξανθή. Χρόνια πολλά!!
Επίσης σ’ ευχαριστώ πολύ για το Link στους bostanistas. 🙂
Φιλιά!!
Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές κι όλα τα άλλα.
Το link είναι μόνιμο στη συνταγή μου και έτσι αναδημοσιεύτηκε. Πρέπει να λέμε τα καλά!!
Πολύ νόστιμη πρέπει να έγινε Ξανθή, καλοφάγωτη και χρόνια πολλά στον εορταζόμενο!!
Φιλιά πολλά!!
Μαρία ευχαριστούμε για τις ευχές και φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα αρώνια, πάω τώρα να συνεχίσω πειραματισμούς.
Απίθανη! Το χρώμα στην τελευταία φωτό όλα τα λεφτά. Τα αρώνια τα ζήλεψα από τότε που μας τα έδειξες στο fb, τρελλαίνομαι για δαύτα. Και με άγγιξαν και οι νυφάδες, μου θύμισαν συνυφάδες, θειάδες, συμπεθέρες και τα συναφή…
Ελάτε να σας κεράσω τάρτα και αρώνια μαζί!! Το άλλο άργησα να το καταλάβω είμαι πολύ κουρασμένη και εκνευρισμένη με διάφορα, ευχαριστώ πάντως.
Χρόνια πολλά για τη γιορτή, όποια και αν ειναι 😉
Πολύ ωραία η τάρτα, καλύτερη από τούρτα.
Το εσωτερικό ζουμερό και λαχταριστό.
Φιλιά 🙂
Αξίζει μια δοκιμή, ευχαριστούμε για τις ευχές.
Πολύ λαχταριστή η τάρτα, μου αρέσει πολύ η επικάλυψη!
Πολλές ευχές και χαρά στο σπιτικό σας!
Χρόνια σας πολλά και καλά.
Και βλέπω πως μπήκες αμέσως στο “έμπρακτο” με τα αρώνια, Ξανθή.
Φαίνεται εξαιρετική η μηλόπιτα, σου και τα αρώνια έχουν δώσει μαγευτικό χρώμα στην γέμιση.
τι ωραία που φαίνεται!! είμαι σίγουρη ότι και στη γεύση θα είναι το ίδιο ωραία! πολύ καλή ιδέα για να αξιοποιήσεις τα αρώνια!
χρόνια πολλά και καλό σ/κ!
Μου τρέχουν τα σάλια και που την βλέπω! Χρόνια Πολλά στο σπίτι σας Ξανθή μου!