share

Τηγανίτες με ανθότυρο και επικάλυψη μήλου – μελιού, για πρωινό

από
Τηγανίτες με ανθότυρο και επικάλυψη μήλου -μελιού

Παλιότερα έγραφα αυτό σε μια ανάρτηση μου σχετικά με τη σημασία του πρωινού γεύματος.

Ο σοφός λαός έλεγε φάε το πρωί σαν βασιλιάς το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος.
Η σημασία του πρωινού γεύματος είναι πολύ παρεξηγημένη έννοια όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για άλλους λαούς. Έρευνες έχουν δείξει ότι 4 στου 10 Έλληνες λαμβάνουν πρωινό γεύμα
Οι δικαιολογίες για τη μη λήψη πρωινού πολλές :
α. δεν έχω χρόνο
β. προσέχω το βάρος μου
γ. δεν πεινάω όταν ξυπνάω
δ. δεν υπάρχει κάτι εύκολο και υγιεινό να φάω

Για εμένα  και την οικογένεια μου το πρωινό γεύμα είναι απαραίτητο και δεν παραλείπεται ποτέ.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα πρωινά που τα παιδιά μας, πολύ μικρά τότε, αφού μας έκλειναν στο δωμάτιο μας, ετοίμαζαν το πρωινό και στη συνέχεια μας οδηγούσαν στο τραπέζι με κλειστά μάτια κάνοντας μας έκπληξη.

Για τις πιο χαλαρές μέρες γιορτινές ή όχι ετοιμάζω κάτι πιο ιδιαίτερο.

Ο σύντροφος μου δε, πειράζοντας με, τους δίνει και περίεργα ονόματα.

Μερικά από αυτά: το πρωινό του αθλητή, το πρωινό των “Παπούα” και άλλα χωρίς βέβαια να υπάρχει κάποια σχέση πρωινού ονομασίας!!

Σήμερα θα σας δώσω ένα από αυτά και έπεται συνέχεια.

Αν και εσείς αγαπάτε το πρωινό γεύμα εδώ μπορείτε να βρείτε πολλές άλλες ιδέες.

Τηγανίτες με ανθότυρο για πρωινό

5 τηγανίτες

Συστατικά
  

Για τις τηγανίτες

  • 150 γρ ανθότυρο
  • 3 αυγά αυγά
  • 75 ml γάλα
  • 90 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • βούτυρο για το τηγάνισμα
  • μέλι για το σερβίρισμα

Για τα μήλα

  • 1 μεγάλο μήλο
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτή κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού γεμάτη μέλι
  • χυμό από ένα μανταρίνι ή μισό πορτοκάλι

Οδηγίες
 

Για τις τηγανίτες

  • Σε ένα μπολ λιώνουμε με πιρούνι το ανθότυρο και προσθέτουμε τους κρόκους αυγών και το γάλα. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα κουζίνας.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ενσωματωθεί και να πάρουμε ένα πηχτό χυλό.
  • Βουτυρώνουμε ένα μικρό τηγάνι και το τοποθετούμε στην εστία σε μέτρια ένταση. Μόλις ζεσταθεί μεταφέρουμε μέρος του μείγματος ίσα να καλυφτεί ο πάτος του τηγανιού. Ψήνουμε για ενάμιση λεπτό περίπου από κάθε πλευρά.
  • Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα μας, μεταφέροντας τις τηγανίτες σε πιατέλα ρίχνοντας σε κάθε μια μέλι.

Για τα μήλα

  • Καθαρίζουμε το μήλο και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Το βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή ένταση και αφήνουμε μαλακώσει και να ροδίσει ελαφρά με τα υγρά του.
  • Προσθέτουμε την κανέλα και το μέλι και συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά ακόμη. Ραντίζουμε με το χυμό του μανταρινιού ή πορτοκαλιού και αφήνουμε ένα λεπτό ακόμη.
  • Μεταφέρουμε τα ψημένα μήλα πάνω από τις τηγανίτες. Συνοδεύουμε με γάλα, χυμό πορτοκαλιού ή καφέ.

Σημειώσεις

Αν δεν έχετε αλεύρι αυτοδιογκούμενο μπορείτε να βάλετε μαλακό αλεύρι με την προσθήκη 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ.
Το μέλι μου ήταν πορτοκαλιάς από το Χρυσόμελο
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • peps@pepi's kitchen
    • 28 Δεκεμβρίου 2016
    Απάντηση

    Κάθε μερα θα μπορούσα να τρώω τηγανίτες!!
    Ωραία ιδέα η μαρέγκα!!

    Καλή Πρωτοχρονιά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode