share

Τουρσί λαχανικών

από
Τουρσί λαχανικών
Είναι η αλήθεια ότι με το τουρσί δεν έχω πολύ καλές σχέσεις ιδιαίτερα όταν είναι πολύ αρμυρό μπορώ να πω ότι δεν το δοκιμάζω.
Σε μια συζήτηση με την αδελφή μου άκουσα ότι της έδωσαν συνταγή για τουρσί αλλά πολύ ελαφρύ μάλιστα μου είπε “σου θυμίζει πολίτικη σαλάτα”.
Φρόντισα να γράψω τη συνταγή την οποία όπως μου είπε της την έδωσε γειτόνισσα της κόρης της στον Άγιο Στέφανο μετά από σχετική δοκιμή.
Οι ποσότητες της συνταγής είναι για υπέρ παραγωγή  εγώ έφτιαξα σχεδόν τη μισή ποσότητα και βγήκαν 10 βάζα χωρητικότητας 500γρ.

Θα σας δώσω τη συνταγή όπως ακριβώς έφτασε στα χέρια μου κι εσείς αποφασίζεται για την ποσότητα.

Τουρσί λαχανικών

Συστατικά
  

Για τα λαχανικά

  • 2 κιλά κουνουπίδι
  • 1 κιλό πράσινες ντομάτες
  • 1 κιλό πράσινες πιπεριές κέρατα
  • 1 κιλό κόκκινες πιπεριές τύπου Φλωρίνης
  • 1 κιλό καρότα
  • 1 κιλό λάχανο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι σέλινο
  • μερικές σκελίδες σκόρδα
  • μικρές καυτερές πιπεριές (προαιρετικό)

Για το γάρο

  • 10 ποτήρια νερού νερό
  • 3 1/2 ποτήρια νερού ξύδι
  • 3 ποτήρια νερού ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι αλάτι χοντρό
  • 1 ποτήρι ζάχαρη

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε σε μεγάλο σουρωτήρι να στραγγίξουν
  • Κόβουμε σε μικρά κομμάτια, δηλαδή: Το κουνουπίδι σε μικρά μπουκετάκια το λάχανο σαν χοντροκομμένη σαλάτα τις πιπεριές και τα καρότα σε ροδέλες τις ντομάτες σε μεγάλους κύβους και από τα μυριστικά παίρνουμε τα φύλλα τους. Τα τοποθετούμε όλα σε μια μεγάλη λεκάνη και τα ανακατεύουμε καλά.
  • Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα με τα λαχανικά 0,5 εκατοστό κάτω από το χείλος του βάζου.
  • Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε όλα τα υγρά για το γάρο και τα βράζουμε μέχρι να διαλυθεί το αλάτι και η ζάχαρη.
  • Γεμίζουμε τα βάζα με το καυτό υγρό (γάρο) και κλείνουμε αμέσως τα βάζα. Γυρίζουμε ανάποδα κι αφήνουμε να κρυώσουν .
  • Ελέγχουμε την επομένη μέρα αν έχουν κλείσει σωστά κάνοντας το τεστ στο καπάκι (δηλαδή αν έχει κάνει κενό ή όταν το πατάμε ακούμε ένα θόρυβο)
  • Αφήνουμε σε δροσερό μέρος και καταναλώνουμε μετά 15-20 ημέρες.
  • Το βάζο που θα ανοίξουμε το συντηρούμε μετά στο ψυγείο. Το δικό μου δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη αλλά αν κρίνω από αυτό που δοκίμασα στην αδελφή μου είναι πολύ καλό με διακριτική παρουσία όλων των υλικών.

Σημειώσεις

Βάζα που δεν έκλεισαν καλά είναι απορριπτέα ή  μπαίνουν κατευθείαν στο ψυγείο για σύντομη κατανάλωση.
Προσοχή οι ντομάτες θα πρέπει να είναι πράσινες, χωρίς ωρίμανση, υπάρχει περίπτωση αν είναι σε φάση ωρίμανσης να αλλοιώσουν το τουρσί.
Προτείνω το ελαιόλαδο να μην το βάλουμε να βράσει αλλά να το προσθέσουμε ωμό μοιραζοντας την ποσότητα σε κάθε βάζο πριν γεμίσουμε τα βάζα με το γάρο.
Αφιερωμένο στη φίλη μου τη Σοφία στην Τρίπολη που το περιμένει!!!Καλή επιτυχία.
Δείτε επίσης μια άλλη εκδοχή για τουρσί λάχανου
Μερικές γενικές πληροφορίες για τουρσί ή πίκλες μπορείτε να δείτε εδώ

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Πολύ ενδιαφέρον! Και βγαίνουν και πολλά βαζάκια! Οτι πρεπει για μια γρήγορη σαλατίτσα τον χειμώνα!

  2. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή μου!
    Εγώ με τα τουρσιά δεν τα πάω και τόσο καλά, αλλά ο σύζυγος θα το λατρέψει.
    Ομολογώ πάντως ότι φαίνεται πολύ γευστικό και δελεαστικό με τόσα πολλά και πολύχρωμα λαχανικά!
    Φιλιά!

  3. Απάντηση

    Κι εγώ με τα τουρσάκια δεν έχω την απόλυτη στενή σχέση αν και κάποιες φορές τα αποζητώ. Πρέπει όμως να πω ότι μου άρεσε που είπες ότι είναι …”διακριτικό” στη γεύση αλλά είναι και ωραίο για περιστάσεις νηστείας ή ουζομεζέδων!
    Καλή σου μέρα!

  4. Απάντηση

    Εγώ πάλι λατρεύω τα κάθε είδους τουρσάκια, ομολογώ βέβαια ότι το μελιτζανάκι είναι το καλύτερό μου!
    Εξαιρετικός μεζές για τσιπουράκι, το καλοκαίρι ειδικά πάντα ανάμεσα στα μεζεδάκια μου θα υπάρχουν και τουρσάκια όταν έχουμε ουζο-τσιπουρο-κατάσταση.
    Πολύ καλή η ανάρτησή σου Ξανθή μου για τα ανάμεικτα τουρσάκια!
    Φιλιά!

  5. Απάντηση

    Ξανθή, μπορεί εγώ να μην πολυτρώω τα τουρσάκια, αλλά ο καλός μου τ’ αγαπά πολύ! Τα ανάμεικτα, είναι η αδυναμία του και αυτά συνήθως αγοράζει. Τώρα μόλλον ήρθε η ώρα να του τα φτιάξω εγώ!! Καλοφάγωτα!
    Καλό βράδυ.

  6. Απάντηση

    Ωραίο!! Η ποσότητα γενναία! Πολύχρωμο και αυτοί που το τρώνε είναι φανατικοί του. Κι εγώ πάντως τα πολύ αλμυρά δεν τα θέλω.

    Καλό βράδυ!

    • Vita
    • 25 Οκτωβρίου 2013
    Απάντηση

    Α! πολύ χρήσιμη συνταγή! Θα τη δοκιμάσω Ξανθή έστω και σε μικρότερες ποσότητες!

  7. Απάντηση

    Εγώ με 2-3 βαζάκια νομίζω πως είμαι ευχαριστημένη…θα το δοκιμάσω Ξανθή, γιατί αν μοιάζει με τη πολίτικη σαλάτα θα μας αρέσει πολύ!!! Καλημέρα!!!

    • mookies
    • 25 Οκτωβρίου 2013
    Απάντηση

    Το τουρσί μου αρέσει πολύ, με μερικά φαγητά είναι ιδανικός συνδυασμός. Το κουνουπίδι και το λάχανο είναι τα αγαπημένα μου.

  8. Απάντηση

    Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου Ξανθή! Κι αν είναι και λιγότερο αλμυρή απ΄τα συνηθισμένα , τότε αξίζει να την δοκιμάσω , γιατί κι εγώ δεν τα πάω καλά με τις υπερβολές… Καλή σου νύχτα!

  9. Απάντηση

    Πολύ μου αρέσει! Ο Νίκος θα ενθουσιαστεί! Μόνο που θα πρέπει να κάνω πολλές διαιρέσεις για πολύ μικρότερη ποσότητα, χαχα!

  10. Απάντηση

    Αν η γεύση θυμίζει πολίτικη σαλάτα, όπως λες, θα είναι τέλειο! Δεν στέλνεις κανένα βαζάκι για δοκιμή; 🙂
    Φιλιά πολλά!

  11. Απάντηση

    όταν ήμουν μικρή, δεν ήθελα ούτε να δω τουρσί!Πλέον το λατρεύω αν και δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να κάνω! Θα κρατήσω τη συνταγή σου και θα τη δοκιμάσω!

    • Νίκος, Βέροια
    • 5 Οκτωβρίου 2014
    Απάντηση

    Τη συνταγή την έκανα πρώτη φορά πέρσυ το Νοέμβριο(2013) και πραγματικά θέρισε!!! Όχι μόνο φάγαμε όλοι οικογενιακώς 6 βάζα (2 ενήλικες και 2 παιδιά 7 και 9 χρονών) πήγα δώρο άλλα τόσα σε διάφορες τσιπουρομαζώξεις και μεζεδοχαρές και πραγματικά σπάσαν ταμείο. Φέτος λέω να γκαζώσω λίιιιγο το σκόρδο και λίιιιγο το καυτερό (όχι σε όλα τα βάζα). Τα συγχαρητήρια και τα φιλιά μου στον εμπνευστή αυτής της συνταγής τουρσί!!!!

  12. Απάντηση

    Νίκο σε ευχαριστώ πολύ!!
    Βρίσκομαι στο Λονδίνο και μόλις γυρίσω η πρώτη μου δουλειά είναι αυτό το τουρσί αν κι εγώ έχω ένα βάζο από πέρσι.

  13. Απάντηση

    Καλημέρα έτοιμα και τα δικά μου τα βαζάκια, πρώτη φορά κάνω κι η δικιά σας συνταγη με ενεπνευσε πιο πολύ απο όλα, συζητώντας το με τη μαμα μου, είχαμε την απορία, αν το τουρσι βγαίνει γλυκό λόγω της ζάχαρης ή ξινό;

  14. Απάντηση

    Καλησπέρα, ευχαριστώ πολύ για την επιλογή της συνταγής.
    Αν προσέξατε στην αρχή λέω ότι θυμίζει πολίτικη σαλάτα.
    Δεν είναι γλυκιά η ποσότητα ζάχαρης είναι πολύ λίγη μέσα στο όλο υγρό, αλλά ούτε και ξινή.
    Δεν μπορεί να μπει λιγότερο ξίδι για λόγους συντήρησης.
    Ελπίζω το τελικό αποτέλεσμα να σας ικανοποιήσει, μη βιαστείτε να το δοκιμάστε θα πρέπει να ωριμάσει.

    • Anonymous
    • 30 Οκτωβρίου 2014
    Απάντηση

    Κυρία ξανθή γεια σας.ως νέα μαγείρισσα κάνω συχνα συνταγές σας και ολιο ενθουσιάζονται.για το τουρσί αν κάνουμε τη μίση ποσότητα λαχανικών κάνουμε κ μίση ποσότητα γαρου;ευχαριστώ πολυ

  15. Απάντηση

    Άγνωστη (γράψε το όνομα σου για να μιλάμε καλύτερα) σε ευχαριστώ πολύ που επιλέγεις συνταγές μου με τιμά το γεγονός μιας και ο σκοπός είναι να βοηθήσω νέες μαγείρισσες.
    Αν λοιπόν φτιάξεις το τουρσί στη μισή δόση λαχανικών θα φτιάξεις και το μισό γάρο.Καλή επιτυχία

  16. Απάντηση

    Τέλεια η συνταγή, δεν περιμενα φυσικα και ανοιξα το πρωτο βαζακι γιατι ειμαι λατρης του τουρσι, ειναι τελεια εχω παθει πλακα γιατι το κανεις ανετα πολιτικη σαλατα αλλα το τρως και για τουρσακι! Μπράβο!

    • παπαγιαννιδη βουλα
    • 9 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Καλησπέρα Ξανθή έκανα το τουρσί πρίν 4 μήνες το ανοιξα τώρα ειναι εξαιρετικό όσοι το έφαγαν ενθουσιάστηκαν σε ευχαριστουμε και εγώ και οι φιλοι μου.

      • Ξανθή
      • 9 Μαρτίου 2015
      Απάντηση

      Καλησπέρα Βούλα, χαίρομαι πολύ που σας άρεσε και ευχαριστώ πολύ για την επιλογή της συνταγής.

    • παπαγιαννιδη βουλα
    • 11 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Χθές με τήν βοήθεια του σύζηγου φιάξαμε αρκέτα βάζα,ανεβάσαμε την συνταγή σου στό f.b (tasos papagiannidis) άρεσε πολύ !!!!

      • Ξανθή
      • 11 Μαρτίου 2015
      Απάντηση

      Ευχαριστώ και πάλι Βούλα έστειλα στο προφίλ του συζύγου σου το link για τη συνταγή και αν θέλετε μπορείτε να το προσθέσετε εκεί που έχει τις φωτογραφίες σας.

    • Αγγελική
    • 16 Νοεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Καλημέρα! Να κάνω μια ερώτηση καθότι δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με τη συγκεκριμένη συνταγή. Γίνεται αντί για ξύδι να χρησιμοποιήσουμε λεμόνι, καθώς υπάρχουν άτομα στην οικογένεια που δεν αντέχουν ούτε τη μυρωδιά του ξυδιού;

      • Ξανθή
      • 16 Νοεμβρίου 2015
      Απάντηση

      Αγγελική το ξίδι παίζει το ρόλο του συντηρητικού μαζί με το αλάτι.
      Δεν έχω πειραματιστεί ποτέ με λεμόνι, όμως θα πρότεινα να φτιάξεις μια μικρή ποσότητα να δοκιμάσεις και γεύση και καλό είναι να το συντηρήσεις σε ψυγείο.
      Αν το κάνεις θα ήθελα τη γνώμη σου α το προσθέσω στη συνταγή καθώς θα υπάρχουν και άλλοι που ίσως τους ενδιαφέρει.

    • χαρα
    • 5 Απριλίου 2016
    Απάντηση

    Γίνεται μονο με κοκκινο λαχανο;

      • Ξανθή
      • 6 Απριλίου 2016
      Απάντηση

      Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ με αυτή τη συνταγή, μπορείτε να δείτε όμως την άλλη συνταγή μου για το sauerkraut εδώ http://18.134.229.186/2014/02/%CE%BB%CE%AC%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CF%83%CE%AF-%CF%83%CE%B5-%CE%B4%CF%8D%CE%BF-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%BF%CF%87%CE%AD%CF%82.html ίσως με αυτή θα είναι καλύτερα αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε και αυτή εδώ σε μικρή ποσότητα για να δείτε το αποτέλεσμα. Θα ήθελα την γνώμη σας να επιλέξετε κάποια από τις συνταγές μου ώστε να το προσθέσω εδώ ότι δοκιμάστηκε.
      Ευχαριστώ πολύ.

    • ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
    • 13 Δεκεμβρίου 2018
    Απάντηση

    Εγώ δεν το άνοιξα ακόμη γιατί πριν λίγες μέρες το έφτιαξα.Όταν το ανοίξω θα τα πούμε.

      • Ξανθή
      • 14 Δεκεμβρίου 2018
      Απάντηση

      Σας ευχαριστώ πολύ για την επιλογή της πρότασης μου, θα περιμένω εντυπώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode