Ένας λίγο διαφορετικός τραχανάς έγινε στο χωριό αυτοσχεδιάζοντας έχοντας στο μυαλό μου συζήτηση με τη φίλη μου την Ελένη.
Το ζητούμενο ήταν να γίνει ξινός τραχανάς χωρίς να αφήσουμε το γάλα για μέρες να ξινίσει και να πάρουμε ένα ελαφρώς ξινό τραχανά.
Εγώ χρησιμοποίησα τα υγρό μου προζύμι το οποίο κουβαλάω μαζί μου στο χωριό για τις ανάγκες του ζυμώματος ψωμιού.
Ιδέες και για άλλους τραχανάδες θα δείτε εδώ και εδώ , επιλέξτε αυτή τη συνταγή που σας ταιριάζει και πειραματιστείτε αξίζει τον κόπο.
Για το ειδικό κόσκινο στην Αθήνα μπορείτε να ψάξετε στην οδό Αθηνάς.
- 300 γρ αλεύρι σκληρό
- 400 γρ υγρό προζύμι
- 500 ml γάλα πρόβειο ή κατσικίσιο Βρασμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 2 κιλά αλεύρι σκληρό
- 500 γρ σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 500 ml γάλα πρόβειο ή κατσικίσιο Βρασμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- Αναζωογονούμε το προζύμι. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το υγρό προζύμι που έχουμε κρατήσει στο ψυγείο και προσθέτουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο) και τα 500 γρ γάλα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί και να έχει φουσκάλες στην επιφάνεια.
- Αποθηκεύουμε το στεγνό τραχανά σε πάνινα σακουλάκια ή γυάλινα βάζα.
Ανάλογα με την ποιότητα του αλευριού ίσως χρειαστεί περισσότερο γάλα.
Αντί του προζυμιού μπορείτε να προσθέσετε ένα κεσαδάκι γιαούρτι στο γάλα και να το αφήσετε ένα βράδυ σε θερμοκρασία δωματίου.
Η όλη διαδικασία έγινε στην αυλή κάτω από την κληματαριά γιαυτό και στις φωτογραφίες υπάρχουν οι σκιές της.
Μόλις είναι έτοιμος θα δοκιμαστεί σε πίτα "ταρκάσι" μιας και τα πεσκέσια από κολοκύθες του χωριού είναι πολλά.
καλοφάγωτος Ξανθή μου!!!
Γεια στα χέρια σας!!
Χθες έφτιαξα μία ωραία τραχανόπιτα αλλά δεν είμαι εξοικειωμένη με την παρασκευή του τραχανά. Εσύ φυσικά είσαι μέσα σε όλα! Καλοφάγωτος!
Άξια πάντα Ξανθή μου!! Μπράβο σου!