Τραχανόπιτα ανοιχτή με τσιγαρίθρες

Τραχανόπιτα ανοιχτή με τσιγαρίθρες

Οι πειραματισμοί με τις τσιγαρίθρες συνεχίζονται, μετά την προσθήκη τους σε ομελέτα ήθελα να τις προσθέσω σε πίτα και θυμήθηκα μια τραχανόπιτα της πατρίδας μου.

Λεπτομέρειες δε θυμόμουν, διάβασα τα βιβλία που έχω με καταγραφές συνταγών και εθίμων και έκανα τα δικά μου.

Κάποια στιγμή ρώτησα στο Facebook,  με φύλλα ή χωρίς και οι απαντήσεις ήταν μισές – μισές.

Γιαυτό και εγώ έκανα μια μείξη. Κάτω φύλλα πάνω ανοιχτή.

Αξίζει να τη φτιάξετε, θα μου πείτε που να βρείτε τσιγαρίθρες;; μπορείτε να βάλετε πανσέτα μπέικον σε κύβους ή σύγλινο Μάνης ή και απάκι Κρήτης.

Χρησιμοποίησα λίγη από τη γλύνα (λίπος χοιρινού) που μάζεψα όταν έφτιαξα τις τσιγαρίθρες, μπορείτε να βάλετε βούτυρο.

Κάποιοι χρησιμοποιούν τραχανά σταρένιο, εγώ έβαλα από τον δικό μου που φτιάχνω με αλεύρι.

 

Τραχανόπιτα ανοιχτή με τσιγαρίθρες
Print Recipe
Τραχανόπιτα ανοιχτή με τσιγαρίθρες
Print Recipe
Συστατικά
  • 300 γρ τραχανά
  • 700 ml νερό για να βράσουμε τον τραχανά
  • 4 αυγά
  • 150 γρ τυρί φέτα
  • 150 ml γάλα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Βούτυρο ή γλύνα
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • 3 σπιτικά φύλλα για πίτα ή του εμπορίου για πίτα
  • ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών
Διαδικασία
  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και μόλις αρχίσει να βράζει αλατίζουμε (προσοχή στο αλάτι αν είναι η φέτα είναι αρμυρή). Προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Απομακρύνουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Τρίβουμε τη φέτα με μεγάλα κομμάτια. Χτυπάμε τα τρία αυγά με το γάλα. Κόβουμε σε κύβους τις τσιγαρίθρες ή το αλλαντικό που θα βάλουμε.
  3. Ανοίγουμε τρια φύλλα για πίτα, για την τεχνική δείτε στο link που ακολουθεί. https://asproylas.gr/2016/01/%ce%ac%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%b1-%cf%86%cf%8d%ce%bb%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b5%cf%82.html Όσο για τις ποσότητες των υλικών θα χρειαστείτε περίπου το ένα τρίτο της συνταγής.
  4. Αλείφουμε το ταψί με γλύνα ή βούτυρο. Στρώνουμε τα φύλλα, να εξέχουν του ταψιού λαδώνοντας τα με πινέλο.
  5. Προσθέτουμε στον τραχανά τη φέτα και το μείγμα αυγών γάλακτος. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  6. Μεταφέρουμε το μείγμα πάνω από τα φύλλα και ισιώνουμε Προσθέτουμε ενδιάμεσα τις τσιγαρίθρες και μικρά κομμάτια βουτύρου ή γλύνας.
  7. Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα και κάνουμε κόθρο.
  8. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 25 λεπτά σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο.
  9. Χτυπάμε το τέταρτο αυγό σε λίγο γάλα και το αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας, Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά χωρίς να τη σκεπάσουμε.
  10. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  11. Ματαφέρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε. Μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με μια σαλάτα και αν αποτελέσει κύριο γεύμα.
Powered byWP Ultimate Recipe

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

2 Απαντήσεις

  1. Ο/Η Ράνια λέει:

    Δείχνει πολύ ωραία….
    Εγώ είμαι μία απ αυτές που απάντησαν χωρίς φύλλο γιατί έτσι την φτιάχνω και όχι με νερό, τον τραχανά τον μουσκεύω για λίγη ώρα στο γάλα. Πάντως θα φτιάξω και αυτή την εκδοχή φαίνεται νόστιμη !!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.