Κάποια μέρα έγιναν πολλά φαγητά και γλυκό, είχαμε γιορτή.
Σιγά σιγά θα γράψω κάποια από αυτά και αρχίζω με τα συνοδευτικά επειδή ακόμη υπάρχουν σύκα.
Τα σύκα με τα τυριά ταιριάζουν πολύ τα έχω δοκιμάσει και ψητά με κοπανιστή, μέλι και παλαιωμένο βαλσαμικό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αν σας αρέσει ο συνδυασμός τολμήστε το.
Σήμερα θα σας δώσω μια συνταγή εύκολη ιδιαίτερης γεύσης, ένα ωραίο συνοδευτικό σε γεύμα ή για ένα ποτήρι κρασί.
Τυροπιτάκια με μπλε τυρί και σύκα
Συστατικά
- φύλλα κρούστας έτοιμα ή σπιτικό φύλλο.
- σύκα ώριμα
- μπλε τυρί
- βούτυρο λιωμένο για την επικάλυψη των φύλλων
Οδηγίες
- Ανοίγουμε τα φύλλα πάνω σε με μια μεγάλη επιφάνεια εργασίας ή σε πλαστήρι. Κόβουμε τα σύκα σε μικρούς κύβους, το ίδιο και το τυρί.
- Κόβουμε λωρίδες περίπου 8 εκατοστών πλάτους. Στην άκρη κάθε λωρίδας βάζουμε μικρή ποσότητα σύκων και τυριού.
- Διπλώνουμε το φύλλο κάνοντας τρίγωνα τυροπιτάκια καλά κλεισμένα.
- Με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε τα τυροπιτάκια με βούτυρο και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
- Σερβίρουμε ζεστά.
Σημειώσεις
Δεν έδωσα ποσότητες υλικών, αυτοσχεδιάστε ανάλογα με το πόσα θέλετε να φτιάξετε.
Εγώ άνοιξα δικό μου φύλλο και με δυο φύλλα βγήκαν περίπου είκοσι μικρά τυροπιτάκια.
Μπορείτε να κόψετε μεγαλύτερες τις λωρίδες, έτσι θα πάρετε μεγαλύτερα κομμάτια.
Είναι πολύ εύκολο να γίνουν και μπορούμε να αξιοποιήσουμε φύλλο που μας περίσσεψε από άλλες παρασκευές μας.
Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε όσο είναι ζεστά από πάνω λίγο μέλι συνοδεύοντας ένα λικέρ ή ένα ποτήρι γλυκό κρασί.
Με διέλυσες….
Μου περίσσεψε ζύμη κουρού και σκεφτόμουν τί να την κάνω. Αύριο λοιπόν θα τα φτιάξω ελπίζοντας πως θα γίνουν καλά (γιατί όχι?).
Μου αρέσει πολύ η ιδέα Ξανθή, ειδικά για ένα φιλικό τραπέζωμα.
Πολύ ιδιαίτερος (και νόστιμος) συνδυασμός, προλαβαίνω ακόμα λίγο να τον δοκιμάσω!