Σε επίσκεψη μου σε μεγάλο ΣΜ είδα ένα φιλέτο φρέσκου ξιφία και επειδή το ψάρι δεν λείπει από το εβδομαδιαίου μου μενού, το αγόρασα και αποτέλεσε ένα από τα πιάτα μου.
Η ιδέα της σάλτσας προέρχεται από παλιό ένθετο βιβλίο εφημερίδας.
- 450 γρ φιλέτο ξιφία
- 1 λεμόνι
- λίγα φύλλα από φρέσκο θυμάρι
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 μικρές σκελίδες σκόρδο
- 1 κουτ. γλυκού κάπαρη
- 5-6 φύλλα βασιλικό
- Πλένουμε το φιλέτο και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Το τοποθετούμε σε ένα πιάτο ή μπολ προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και από τις δύο πλευρές και στρώνουμε από πάνω μερικές ροδέλες λεμονιού μαζί με το φύλλα του θυμαριού. Ραντίζουμε με μια κουταλιά ελαιόλαδου. Αφήνουμε μια έως δυο ώρες να μαριναριστεί στο ψυγείο.
- Λιώνουμε το σκόρδο, ψιλοκόβουμε το βασιλικό και την κάπαρη αν είναι μεγάλη. Τα βάζουμε σε ένα μικρό βάζο μαζί με το χυμό του μισού λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακινούμε καλά.
Αν δεν έχουμε BBQ θα ψήσουμε στο γκριλ του φούρνου, στο δυνατό, πάλι την ίδια ώρα. Προσοχή μην το παραψήσετε και στεγνώσει.
Μπορεί να σερβιριστεί με πατάτες τηγανητές και τότε η προτεινόμενη ποσότητα θα αρκέσει για δυο μερίδες.