Αρνί με κυδώνια και μπαχαρικά

Αρνί με κυδώνια και μπαχαρικά

Πριν μια βδομάδα είχα την εξαιρετική τύχη να μου χαρίσουν πολλά κυδώνια.

Κάποια έγιναν ποσέ σε χυμό ροδιού, άλλα έγιναν κυδωνόπαστο, κάποια έγιναν  γλυκό και μερικά μαρμελάδα με ρόδι. Ο επόμενος πειραματισμός ήταν να προστεθούν σε φαγητό.

Χρόνια τώρα φτιάχνω το κλασικό σοφιγάδο με  κρέας από μοσχάρι. Ήθελα όμως να πειραματιστώ και με κάτι ακόμη. Άνοιξα τα βιβλία μου έψαξα στον ιστό και η κατάληξη ήταν να φτιάξω αυτό εδώ με αρνί και αρκετά μπαχαρικά, δεν το μετάνιωσα!!

Μείνετε συντονισμένοι θα ακολουθήσει γλυκιά συνταγή με υλικό που έχω φτιάξει με τα κυδώνια.

 

Αρνί με κυδώνια και μπαχαρικά
Print Recipe
Μερίδες
2 άτομα
Μερίδες
2 άτομα
Αρνί με κυδώνια και μπαχαρικά
Print Recipe
Μερίδες
2 άτομα
Μερίδες
2 άτομα
Συστατικά
  • 500 γρ αρνί μπούτι ή κότσι αν βρείτε
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λωρίδες
  • 2 σκελίδες σκόρδα
  • 4 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι , χυμό και ξύσμα
  • μείγμα μπαχαρικών κανέλα, κόλιαντρο, κύμινο, τζίτζερ
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • 500 ml ζωμό λαχανικών ή βραστό νερό
  • 2 μεγάλα κυδώνια
Διαδικασία
  1. Σε κατσαρόλα ή σε γάστρα που μπορεί να μπει και στην εστία, βάζουμε το ελαιόλαδο και θωρακίζουμε το κρέας. Το βγάζουμε σε ένα πιάτο και συνεχίζουμε με το κρεμμύδι και το σκόρδο σοτάροντας.
  2. Προσθέτουμε πάλι το κρέας στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το χυμό και το ζωμό λαχανικών. Βράζουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά, σε μέτρια ένταση, μέχρι το κρέας να έχει μαλακώσει αρκετά και να έχει λίγο ζουμί. Αν χρειαστεί επιπλέον υγρό προσθέτουμε ζεστό νερό.
  3. Ετοιμάζουμε ένα μείγμα από τα μπαχαρικά (1/4 κουτ. γλυκού από το καθένα) και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.
  4. Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε στα τέσσερα ή και περισσότερα κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος. Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα προσθέτοντας και το μέλι.
  5. Βράζουμε για 15 - 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια και να πάρουμε μια πηχτή σάλτσα. Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα, κουνάμε μόνο την κατσαρόλα, αν χρειαστεί με πιρούνι γυρίζουμε τα κυδώνια. Αυτό το στάδιο μπορεί να γίνει στο φούρνο αν έχουμε επιλέξει να μαγειρέψουμε σε γάστρα.
  6. Μεταφέρουμε σε πιατέλα ή στα πιάτα και συνοδεύουμε με μια σαλάτα εποχής και καλό κρασί.
Σημειώσεις

Μπορείτε να επιλέξετε κρέας αρνιού σε μερίδες ή ακόμη και μοσχάρι.

 

Powered byWP Ultimate Recipe

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *