Είναι τύχη να έχεις φίλες συγκάτοικους οι οποίες μοιράζονται, μαζί με τις συνταγές τους, ότι νοστιμιές φτιάχνουν.
Η Αλεξάνδρα έχει μοιραστεί μαζί μου και άλλες δημιουργίες της παλιότερα, όπως τους κουραμπιέδες της, το ψωμί του γάμου, αλλά και κάποιες πίτες, μιας και η καταγωγή της από χωριό της Καλαμπάκας την κάνει να τις γνωρίζει καλά.
Πριν λίγες μέρες η μυρωδιά από το ψήσιμο των κουλουριών με οδήγησε στην πόρτα της. Τα δοκιμάσαμε οικογενειακώς και σήμερα με τη βοήθειά της έγιναν και πάλι για χάρη μου. Όσα ευχαριστώ κι αν πω θα είναι λίγα.
Τώρα που είμαστε στην εβδομάδα της Τυρινής είναι μια καλή πρόταση για τα πρωινά ή και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας ή για να τα τρώνε τα παιδιά στο σχολείο όλο τον χρόνο.
Κουλούρια με τυρί της Αλεξάνδρας
9 κουλούρια
Συστατικά
- 500 γρ αλεύρι μαλακό
- 7 γρ ξηρή μαγιά
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 2-3 κουτ. σούπας απαλό ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- 250 ml χλιαρό νερό
- 150 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο και λίγο για την επικάλυψη
- σουσάμι για την επικάλυψη
Οδηγίες
- Σε μπολ ανάδευσης βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε για 5 τουλάχιστον λεπτά, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
- Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τη ζύμη και ενδιάμεσα σκορπάμε το τριμμένο τυρί συνεχίζοντας το ζύμωμα μέχρι να ενσωματωθεί καλά στη ζύμη.
- Κάνουμε μια μπάλα τη ζύμη την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και την αφήνουμε σκεπασμένη μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και τη μεταφέρουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Πλάθουμε ένα μεγάλο κορδόνι. Κόβουμε σε ισομεγέθη κομμάτια (περίπου 100 γρ το καθένα)
- Κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε μακρύ κορδόνι, το διπλώνουμε στη μέση.
- Στρίβουμε και δημιουργούμε ένα κουλούρι.
- Αραδιάζουμε τα κουλούρια σε λαμαρίνα ψησίματος στρωμένη με χαρτί ψησίματος τοποθετώντας τα με μικρή απόσταση μεταξύ τους.
- Αφήνουμε σε ζεστό μέρος (μπορούν να μπουν στο φούρνο στους 30 βαθμούς) για μισή ώρα να φουσκώσουν. Αλείφουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου ή με σπρέι με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με τυρί ή σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 20 λεπτά το πολύ, ανάλογα με το φούρνο.
- Βγάζουμε από το φούρνο και μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.
Σημειώσεις
Τρώγονται ζεστά αλλά και κρύα.
Η επιλογή του τυριού μπορεί να είναι διαφορετική ανάλογα με το τι υπάρχει στη διάθεση μας.