share

Κουνέλι με μανιτάρια στη γάστρα

από
Κουνέλι με μανιτάρια στη γάστρα

Πριν λίγες μέρες βρέθηκα στο Παγκράτι για μια δουλειά. Εκεί κοντά βρίσκεται ένα γνωστό χασάπικο και όχι μόνο.

Μπήκα αναζητώντας κάτι, αλλά με τη συζήτηση έφυγα με άλλο.

Πήρα ένα κουνέλι, από εξαιρετική φάρμα, όπως μου είπαν το οποίο κόπηκε σε μερίδες προκειμένου να μοιραστεί και  να μαγειρευτεί σε δύο δόσεις. Ολόκληρο που να το φάμε δυο άνθρωποι.

Και επιστρέφοντας στο σπίτι άρχισε η αναζήτηση πως να το φτιάξω.

Πρόσφατα είχα ανασύρει από ένα ντοσιέ κάποια αποκόμματα, πιθανόν από το περιοδικό Γυναίκα της δεκαετίας του ΄80. Η σελίδα είχε τέσσερις προτάσεις και με δημοκρατικές διαδικασίες ( βροχή και αδύνατη αγορά υλικών) επιλέχθηκε αυτή εδώ με τα μανιτάρια.

Με κάποια από τις υπόλοιπες θα επανέλθω όταν μαγειρευτεί αυτό που περιμένει στο ψυγείο.

Κουνέλι με μανιτάρια στη γάστρα

3 μερίδες

Συστατικά
  

  • 800 γρ κουνέλι μισό κουνέλι
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι
  • 2-3 κουτ. σούπας αλεύρι μαλακό
  • 6-7 μικρά κρεμμυδάκια
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml κρασί κατά προτίμηση κόκκινο ή ροζέ
  • αλάτι - πιπέρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 250 ml ζωμό κοτόπουλου ή ένα κύβο διαλυμένο σε νερό
  • 250 γρ μανιτάρια
  • 2 κοτ. σούπας κάπαρη

Για το μπασμάτι με κουρκουμά

  • 120 γρ μπασμάτι
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό κουρκουμά
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 220 ml βραστό νερό

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε το κουνέλι και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και το σκεπάζουμε με νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει το ξύδι. Το αφήνουμε για δυο ώρες.
  • Το στραγγίζουμε και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Το αλευρώνουμε και τινάζουμε την περίσσεια.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε στην εστία. Μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε τα κομμάτια του κουνελιού και τα κρεμμύδια.
  • Τα μεταφέρουμε σε γάστρα (ή κάποιο σκεύος φούρνου που να σκεπάζει αλλά να μπαίνει και σε εστία). Περιχύνουμε με το κρασί και βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το κρασί.
  • Αλατοπιπερώνουμε προσθέτουμε το θυμάρι τη δάφνη και το ζωμό και το βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα. Ψήνουμε για 1 ώρα σκεπασμένο έχοντας την προσοχή μας μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε νερό.
  • Στο διάστημα αυτό καθαρίζουμε τα μανιτάρια τα κόβουμε σε φέτες και τα σοτάρουμε ελαφρά για 5 λεπτά με βούτυρο ή ελαιόλαδο.
  • Μόλις το κουνέλι έχει σχεδόν ψηθεί προσθέτουμε τα μανιτάρια και την κάπαρη. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμη μέχρι να χυλώσει η σάλτσα.
  • Σερβίρουμε συνοδευμένο με ένα μπασμάτι με κουρκουμά ή πατάτες τηγανητές. Ακολουθεί η συνταγή για το μπασμάτι.

Για το μπασμάτι

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το ρύζι με νερό να το σκεπάζει και αφήνουμε για 15 λεπτά. Το στραγγίζουμε καλά.
  • Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, τοποθετούμε στην εστία και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ρύζι συνεχίζοντας το σοτάρισμα. Μόλις το ρύζι αρχίσει να γυαλίζει προσθέτουμε τον κουρκουμά και το αλάτι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το βραστό νερό.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μειώνουμε την ένταση της εστίας σε χαμηλή (με διαβάθμιση από 1-9 στο 3) Βράζουμε για 10 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κι αφήνουμε για 10 λεπτά. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Το κουνέλι μπαίνει στο ξύδι για να μη μυρίζει το κρέας του. Άλλοι το βάζουν όλη τη νύχτα άλλοι το πλένουν μόνο με νερό στο οποίο έχουν διαλύσει ξύδι.
Αν είναι καλής ποιότητας νομίζω ότι αρκεί μόνο το πλύσιμο. Το έβαλα δύο αλλά νομίζω ότι δεν χρειαζόταν.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode