Μάραθο-τυροπιτάκια

από
Μάραθο-τυροπιτάκια

Αυτή την εποχή ο μάραθος είναι στην εποχή του. Αν βρεθείς στους αγρούς και τις εξοχές θα τον συναντήσεις παντού και μπορείς να μαζέψεις πολύ.

Σε μια βόλτα μου στη φύση φρόντισα να μαζέψω αρκετό, χάρισα στη γειτόνισσα και σκέφτηκα να φτιάξω αυτά τα  τυροπιτάκια εμπλουτισμένα με μάραθο έτσι για το παιχνίδι.

Δανείστηκα τη συνταγή της ζύμης από την αγαπημένη μου εκπομπή με τα ΠΟΠ προϊόντα και τα τυρένια καλιτσουνάκια που έφτιαξε ο κ Παπουτσάκης το Μεγάλο Σάββατο.

Δείτε την εκπομπή και να τα δοκιμάσετε.

Παλιότερα είχα φτιάξει αυτή τη μαραθόπιτα  με επιρροή από βιβλίο μου με Συριανές συνταγές.

Μάραθο-τυροπιτάκια

15 κομμάτια

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 300 γρ αλεύρι μαλακό
  • 3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 100 ml ρακί
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 50 ml νερό

Για τη γέμιση

  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 5 κουτ. σούπας μάραθο ψιλοκομμένο χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  • 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 250 γρ ανθότυρο
  • 1 κουτ. σούπας κοπανιστή
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Οδηγίες
 

Για τη ζύμη

  • Σε ένα μπολ ανάμειξης βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε ένα λακουβάκι και προσθέτουμε το αλάτι, το ξίδι, το ελαιόλαδο και το ρακί. Ανακατεύουμε τα υλικά καλά και προσθέτουμε σταδιακά το νερό ζυμώνοντας μέχρι να πάρουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Τυλίγουμε με σελοφάν και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά.

Για τη γέμιση

  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον μάραθο. Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μαραίνουμε τα κρεμμυδάκια και το μάραθο για 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Αφήνουμε να κρυώσουν
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τον ανθότυρο και το σπάζουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε την κοπανιστή και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τον μάραθο νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Για τη συναρμολόγιση

  • Μοιράζουμε τη ζύμη σε δυο κομμάτια. Με τη βοήθεια λίγου νισιστέ ανοίγουμε ένα φύλλο σχετικά λεπτό.
  • Με ένα τσέρκι ή κουπ πάτ κόβουμε κυκλικά κομμάτια φύλλου με διάμετρο περίπου 10-11 εκατοστά. Τα αραδιάζουμε σε ένα δίσκο στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Προσθέτουμε μια κουταλιά από το μείγμα της γέμισης.
  • Διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο και κλείνουμε με ένα πιρούνι τις άκρες τους.
  • Το φύλλο που μένει από το κόψιμο δεν το πετάμε το ανοίγουμε εκ νέου και συνεχίζουμε να δημιουργούμε πιτάκια.
  • Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν γυρίζοντας μια δυο φορές.
  • Μεταφέρουμε σε πιατέλα πάνω σε χαρτοπετσέτα.
  • Σερβίρουμε πάνω σε φύλλα από μάραθο.

Σημειώσεις

Τα τυριά μπορούν να είναι διαφορετικά, μπορεί να βάλτε μια πικάντικη γραβιέρα ή ένα κεφαλοτύρι η μανούρα Μήλου.
Ήθελα περισσότερη κοπανιστή αλλά δυστυχώς αυτή η ποσότητα ήταν η τελευταία που υπήρχε στο ψυγείο.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Βιργινία
    • 10 Μαΐου 2021
    Απάντηση

    Συγχαρητήρια..! θαυμάσια

    • Μαρία Μέμου
    • 16 Μαΐου 2022
    Απάντηση

    Υπέροχη συνταγή για μαραθοανθοτυροπιτακια. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!Πάω να τα φτιάξω.
    Με αγάπη
    Μαρία

      • Ξανθή
      • 16 Μαΐου 2022
      Απάντηση

      Εγώ ευχαριστώ πολύ καλή επιτυχία, περιμένω εντυπώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode