Φοκάτσια ή πιο σωστά φοκάτσα είναι ένα παρασκεύασμα Ιταλικής προέλευσης, θα μπορούσαμε να το αντιστοιχίσουμε με τη δική μας τη λαγάνα, όμως αυτό είναι περισσότερο φουσκωμένο και αφράτο.
Είναι ένα ψωμί στην ουσία που στην επιφάνεια του έχουμε προσθέσει κάποια υλικά επιπλέον.
Παλιότερα είχα φτιάξει αυτή με ντοματίνια και κρεμμύδια. Σήμερα προκειμένου να συνοδεύσουμε τα ψητά ψάρια μας εμπλουτίστηκε με μικρές πατάτες σκόρδο και δεντρολίβανο.
- 500 γρ αλεύρι δυνατό
- 7 γρ μαγιά ξηρή
- 2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 360 ml χλιαρό νερό
- 8 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 300 γρ μικρές φρέσκες πατάτες
- 3 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
- 3 κουτ. σούπας δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
- αλάτι χοντρό για την επιφάνεια
- Σε λεκάνη σταθερού μίξερ ή σε μια λεκάνη ζυμώματος βάζουμε το αλεύρι το αλάτι και τη μαγιά και προσθέτουμε το νερό. Ζυμώνουμε με το γάντζο στο μίξερ για 5 λεπτά ή 10 λεπτά με το χέρι. Θέλουμε μια αρκετά μαλακή ζύμη, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. στο τέλος του ζυμώματος προσθέτουμε 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο κάνουμε μια μπάλα με τη ζύμη και αφήνουμε σκεπασμένη στο πιο ζεστό μέρος της κουζίνας να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αν θέλουμε μετά το πρώτο φούσκωμα κάνουμε πάλι ένα ζύμωμα και αφήνουμε εκ νέου τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Σε ένα ταψί με διαστάσεις 25 επί 35 στρώνουμε χαρτί ψησίματος και απλώνουμε τη ζύμη. Αφήνουμε περίπου 30 λεπτά να φουσκώσει.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε νερό που βράζει για 10 περίπου λεπτά. Στραγγίζουμε και κόβουμε σε τέταρτα ανάλογα με το μέγεθος και τι βάζουμε σε ένα πιάτο μαζί με το λιωμένο σκόρδο το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο, και 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 15 λεπτά. Μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε ακόμη για 10 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια.
Προτιμήστε ένα αλεύρι με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεΐνης, όπως π. χ. αυτό που φτιάχνουμε τα τσουρέκια.