Το χούμους είναι ένα ντιπ με καταγωγή από την Αίγυπτο που παρασκευάζεται κυρίως από ρεβίθια, πήρε την ονομασία από την Αραβική λέξη χούμους που σημαίνει ρεβίθια.
Στα αλεσμένα ρεβίθια προστίθενται και άλλα υλικά όπως ταχίνι, σκόρδο, ελαιόλαδο, λεμόνι και διάφορα μπαχαρικά.
Παλιότερα είχα φτιάξει μια παραλλαγή του με φασόλια γίγαντες, το σημερινό είναι ιδέα της κόρης, με ρεβίθια και προσθήκη αβοκάντο, μια παραλλαγή που άρεσε και είπα να τη γράψω να υπάρχει στο αρχείο μας.
Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη, αρκεί μα έχουμε βρασμένα ρεβίθια, εκτός και αν βρείτε σε κονσέρβα, όπως βρίσκει η κόρη στο Λονδίνο, στην Ελλάδα προς το παρόν δεν έχω βρει.
Φίλη προτείνει αν θέλουμε να βράσουμε περισσότερα ρεβίθια, όταν μαγειρεύουμε κάποιο πιάτο με ρεβίθια και να κρατήσουμε σε βάζα στην κατάψυξη ώστε να τα έχουμε σε πρώτη ζήτηση έτοιμα βρασμένα.
Χούμους με ρεβίθια και αβοκάντο
Συστατικά
- 240 γρ βρασμένα ρεβίθια ή μια δομετρική κούπα
- 1 ώριμο αβοκάντο
- 2 μικρές σκελίδες σκόρδου
- 1 κουτ. σούπας ταχίνι
- χυμό από ένα μικρό λεμόνι
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα και λίγη για το σερβίρισμα
- 4-5 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε το αβοκάντο και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
- Σε επεξεργαστή τροφίμων ή σε μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε στη δυνατή του ένταση μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα.
- Μεταφέρουμε σε μπολ και γαρνίρουμε με επιπλέον πάπρικα και ελαιόλαδο αν θέλουμε.
- Συνοδεύουμε με πίτες ελαφρά ψημένες ή κράκερ ή κριτσίνια.