Πριν λίγες μέρες είχα την τιμή να μιλήσω με τις φίλες Wine Lovers στο Amagi Radio για την εποχικότητα των φρούτων και των λαχανικών τη σημασία της κατανάλωσης τους στην εποχή τους και λίγα ακόμη για μένα.
Αν θέλετε να ακούστε κι εσείς όσα είπαμε μπορείτε να το κάνετε ακολουθώντας το σύνδεσμο που περιέχετε εδώ.
Επίσης αν θέλετε να ενημερώνεστε για το τι είναι της εποχής κάθε μήνα, στα αριστερά της σελίδας υπάρχει μόνιμη στήλη με τον τίτλο “της εποχής και όχι μόνο ” με φωτογραφικό υλικό και διαρκή ενημέρωση.
Εκεί πάνω στην κουβέντα μας για το τι είναι τώρα της εποχής και τι μπορούμε να φτιάξουμε έπεσε η ιδέα για chutney κυδωνιού. Δεν ήθελα και πολύ με ξέρετε και αφού “ξεσκόνισα” σημειώσεις και βιβλία έκανα τους δικούς μου πάλι πειραματισμούς.
Χρησιμοποίησα ένα από τα κυδώνια που είχα την τύχη να παραλάβω πρόσφατα μαζί με άλλα καλούδια από αγαπητές φίλες. Το άλλο προορίζεται για άλλον πειραματισμό θα τα πούμε σε λίγες μέρες.
Για όσους δεν γνωρίζουν τα chutney μπορούν να δουν εδώ σε παλιότερη ανάρτηση πληροφορίες.
- 450 γρ κυδώνια βάρος καθαρισμένων
- 1 κρεμμύδι μικρό
- 120 γρ ζάχαρη καστανή
- 150 ml μηλόξυδο
- 20 γρ τζίτζερ φρέσκο τριμμένο
- 1/2 καυτερή πιπεριά
- 1 ξυλάκι κανέλλας
- 1 αστεροειδή γλυκάνισσο
- 50 ml νερό
- Καθαρίζουμε τα κυδώνια και το κρεμμύδι και τα κόβουμε σε κύβους.
- Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο τοποθετούμε όλα τα υλικά και φέρνουμε σε βρασμό. Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας στο μισό (ανάλογα τη διαβάθμιση) και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια.
- Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και αν θέλουμε πολτοποιούμε ελαφρά με την κουτάλα του πουρέ και βράζουμε ακόμη λίγο 2-3 λεπτά
- Αφήνουμε σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπια για 10 ημέρες να ισορροπήσουν οι γεύσεις και όταν το ανοίξουμε το διατηρούμε στο ψυγείο.
Εκμεταλλευόμενη τη φιλιά με την Πόπη πήρα και προτάσεις σερβιρίσματος φαγητού και συνοδευτικού κρασιού.
Μπορεί να συνοδεύσει ψητά ή μαγειρευτά λευκά κρέατα χωρίς σάλτσα.
Επίσης αν κάποιος επιλέξει να συνοδεύσει τυριά μπορεί να επιλέξει κάποιο από τα ακόλουθα: κατσικίσιο, brie, cheddar, παρμεζάνα, λαδοτύρι Μυτιλήνης, γραβιέρα Κρήτης.
Κρασί θα προτιμήσουμε ένα ημίξηρο χωρίς οξύτητα για να ισορροπήσει το γλυκόξινο του chutney.
Συνοδευτικό επίσης εκείνης της ημέρας ήταν σπιτικές πίτες με προζύμι, ίσως μια άλλη φορά να γράψω τη συνταγή τους.