Γιορτή στο σπίτι χωρίς γλυκό δεν γίνεται. Έκανα αυτή τη φορά το χατήρι του εορτάζοντος και έγινε αυτή η τάρτα.
Πρώτη φορά ασχολούμαι με μαρέγκες ελπίζω ότι πέτυχα κάτι καλό. Αν πιστέψω και τα σχόλια αυτών που δοκίμασαν τα κατάφερα.
- 250 γρ αλεύρι μαλακό
- 125 γρ βούτυρο παγωμένο
- 50 γρ ζαχαρη άχνη
- 1 κρόκο αυγού
- 3-4 κουτ. σούπας παγωμένο νερό
- ταρτιέρα με διάμετρο 24 εκατοστά
- 2 μεγάλα λεμόνια χυμό και ξύσμα
- 175 γρ ζάχαρη
- 75 γρ άνθος αραβοσίτου
- 50 γρ βούτυρο
- 3 αυγά
- Σε ένα μπολ ανάδευσης κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και το βούτυρο σε κύβους. Με τα ακροδάκτυλα μας τρίβουμε το μείγμα να γίνει σαν άμμος.
- Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού και το παγωμένο νερό και δημιουργούμε μια ζύμη χωρίς να ζυμώσουμε. Την τυλίγουμε σε σελοφάν και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Σε επιφάνεια εργασίας στρώνουμε ένα χαρτί ψησίματος και ανοίγουμε πάνω σε αυτό, με τη βοήθεια χοντρού πλάστη ένα λεπτό φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα μας. Με τη βοήθεια του χαρτιού μεταφέρουμε το φύλλο στην ταρτιέρα να απλωθεί καλά και στα τοιχώματα της. Κόβουμε τυχόν περίσσευμα.
- Τρυπάμε την ζύμη με πιρούνι τη σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Όσο ψήνεται η ζύμη ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το χυμό λεμονιού το ξύσμα, τα 100 γρ ζάχαρης και 350 ml νερό. Τοποθετούμε στην εστία σε μέτρια ένταση και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Λιώνουμε σε ένα μπολάκι με 6 κουταλιές νερό το άνθος αραβοσίτου και το προσθέτουμε στο μείγμα λεμονιού ανακατεύοντας συνέχεια με τον αυγογδάρτη για ένα λεπτό μέχρι να πήξει.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμού και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 35 λεπτά μέχρι η μαρέγκα να πάρει χρώμα.
Αντί αυτής της κρέμας μπορούμε να βάλουμε μια lemon curd που θα έχουμε έτοιμη στο ψυγείο μας.
Η ποσότητα του χυμού λεμονιού θα πρέπει να είναι περίπου 150 ml. Επίσης το ξύσμα θα πρέπει να το ξύσουμε με πολύ λεπτό τρίφτη προσέχοντας να μην πάρουμε από το άσπρο του λεμονιού.
Πολλές ευχές για τον εορτάζοντα, υγεία και καλή διάθεση πάντα! Η lemon pie είναι από τα πολύ αγαπημένα μου γλυκά και σίγουρα δείχνει πεντανόστιμη, σου πέτυχε ιδανικά Ξανθή!
Λεμονοβδομάδα μου φαίνεται αυτή που διανύουμε, χαχα
Κέικ λεμονιού εγώ, lemon pie εσύ. Το αγαπημένο μου γλυκό να ξέρεις…
Πολύχρονος λοιπόν ο εορτάζον, να τον χαίρεσαι και εγώ το τσίμπησα το κομμάτι μου… Δεν αντιστέκομαι ποτέ σε λεμονογλυκό.
Φιλιά, καλό Σαββατόβραδο!!!
Χρύσα έχω φτιάξει κι άλλες τάρτες λεμονιού, αλλά με μαρέγκα ποτέ. Βέβαια αν είχα και λεμόνια από το λεμονοδάσος το δικό σας όλα θα ήταν καλύτερα.
Έχω δει το κέικ σου και το έχω βάλει στα υπόψιν.