Soda Bread

Soda Bread

Όταν θέλεις ψωμί στα γρήγορα υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις.

Πριν λίγες μέρες θα ερχόντουσαν φίλοι να φάμε, έτσι στα ξαφνικά, οπότε η λύση ψωμί ήταν αυτή, που πρόσφατα είχαμε συζητήσει και  με την κόρη μου, γιατί το είχε φτιάξει. Επιπλέον, ήταν σε αυτά τα προσεχώς που σημειώνω από τα βιβλία μου.

Η καταγωγή αυτού του ψωμιού είναι από την Ιρλανδία και ως διογκωτικό χρησιμοποιείται η μαγειρική σόδα μαζί με βουτυρόγαλα (buttermilk). Επειδή βουτυρόγαλα δύσκολο θα βρούμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα μαζί με ξύδι, είναι η πρόταση του βιβλίου μου “The Vinegar Cupboard”

Από μια έρευνα που έκανα υπάρχουν προτάσεις για χρήση “φυτικού” γάλακτος για αυτούς που δε θέλουν να χρησιμοποιήσουν γάλα.

Το συγκεκριμένο ψωμί δε  χρειάζεται ιδιαίτερο ζύμωμα ούτε αναμονή να φουσκώσει.

Μια εύκολη λύση λοιπόν για ψωμί.

Άρεσε στους φίλους μου και πήραν μαζί τους όσο δε φάγαμε παρέα. Θα το ξαναφτιάξω!

Soda Bread
Print Recipe
Soda Bread
Print Recipe
Συστατικά
  • 400 ml γάλα
  • 2 κουτ. σούπας λευκό ξύδι ή μηλόξυδο
  • 300 γρ αλεύρι σκληρό τύπου Μ
  • 200 γρ αλεύρι μαλακό
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • ελάχιστο πιπέρι προαιρετικό
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Διαδικασία
  1. Σε ένα γυάλινο μπολ ή κανάτα βάζουμε το γάλα με το ξύδι, ανακατεύουμε και αφήνουμε πέντε λεπτά.
  2. Σε μια μπασίνα ή μπολ ανάδευσης κοσκινίζουμε τα άλευρα μαζί με τη σόδα. Προσθέτουμε το αλάτι και ελάχιστο πιπέρι.
  3. Διαλύουμε το μέλι στο γάλα και προσθέτουμε σταδιακά στο μπολ με τα άλευρα, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
  4. Ζυμώνουμε ελαφρά ώστε να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη. Μεταφέρουμε σε επιφάνεια εργασίας ελαφρά αλευρωμένη και σχηματίζουμε μια μπάλα ζύμης. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο τη ζύμη και πλάθουμε μια ακόμη φορά ελαφρά.
  5. Σε ένα ταψί στρώνουμε χαρτί ψησίματος και μεταφέρουμε τη ζύμη. Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι ή λεπίδα σε δυο τρία μέρη τη ζύμη σε βάθος τουλάχιστον 1-2 εκατοστά.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 40 λεπτά, μέχρι να έχει κάνει μια τραγανή κρούστα στην επιφάνεια και χτυπώντας το από κάτω να ακούμε ένα κούφιο ήχο.
  7. Μεταφέρουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει αρκετά πριν το κόψουμε.
Σημειώσεις

Ανάλογα τα άλευρα πιθανό να μη χρειαστεί όλη η ποσότητα του υγρού. Θέλουμε μια αρκετά μαλακή ζύμη που να μην κολλάει όμως στα χέρια.

Το μείγμα αλεύρων μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με το τι έχουμε ή τις προτιμήσεις μας.

Πολλοί αντί του ξυδιού χρησιμοποιούν χυμό λεμονιού.

 

Powered byWP Ultimate Recipe

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

1 Απάντηση

  1. Ο/Η Μπεχαρ Βιργινια λέει:

    Παρά πολύ όμορφη συνταγή θα τη δοκιμάσω φαίνεται εύκολη χωρίς προζύμι χωρίς πολλές ώρες να σταθεί το ζυμάρι σας ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.