Για τα Chutney έχουμε μιλήσει ξανά εδώ, είναι αυτές οι γλυκόξινες “μαρμελάδες”, σάλτσες θα τις έλεγα εγώ που συνοδεύουν ψητά κρέατα, λαχανικά ή και τυριά.
Την περασμένη εβδομάδα επέστρεψα από μια σύντομη βόλτα με πολλά βερίκοκα.
Ένα μέρος τους έγινε γλυκό του κουταλιού ένα άλλο μαρμελάδα και τα υπόλοιπα έγιναν chutney.
Τα υλικά που έδωσαν 14 μικρά βαζάκια σαν της φωτογραφίας
2 κιλά βερίκοκα (βάρος καθαρισμένα)
4 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
200γρ ξανθές σταφίδες
1 κουτ. σούπας αλάτι
500γρ καστανή ζάχαρη
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο τζίτζερ
1 μεγάλο ξυλάκι κανέλας
4 κουτ. σούπας πουρέ ντομάτας ( έβαλα το πολύ συμπυκνωμένο από συσκευασία)
5 κομματάκια καυτερής πιπεριάς από βάζο (σπιτικό τουρσί)
500 ml λευκό ξύδι
Η συνταγή θέλει όλα τα υλικά μαζί να βράζουν από την αρχή.
Εγώ επειδή μεσολαβούσε Κυριακή και δεν είχα όλα τα υλικά για να μη μου χαλάσουν τα βερίκοκα τα έπλυνα αφαίρεσα το κουκούτσι και τα έβαλα με 1 φλιτζάνι του Ελληνικού καφέ νερό και έβρασαν ίσα ίσα να μαλακώσουν λίγο.
Την επομένη πρόσθεσα όλα τα υπόλοιπα υλικά και έφερα σε θερμοκρασία βρασμού ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν.
Όταν άρχισαν να βράζουν καλά χαμήλωσα την ένταση της φωτιάς στο 6 (κλίμακα 1-9) και έβρασα ανακατεύοντας περιστασιακά για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Έκανα το τεστ του δεσίματος της μαρμελάδας και αφού είδα ότι είχε δέσει το μοίρασα σε αποστειρωμένα βάζα.
Τα chutney πρέπει να μείνουν τουλάχιστον μια εβδομάδα ώστε να “ωριμάσουν” πριν τα καταναλώσουμε.
Σύμφωνα με πληροφορίες διατηρούνται στο ψυγείο.
Από εμπειρία δική μου διατηρούνται μια χαρά και εκτός ψυγείου αρκεί να έχουν κλείσει σωστά όπως όλα τα βάζα τροφίμων (μαρμελάδες γλυκά) και όταν ανοιχτούν υποχρεωτικά πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο.
Δοκιμάστε να φτιάξετε όσο ακόμη υπάρχουν βερίκοκα και συνοδέψτε τα ψητά σας ή τα τυριά.
Πω πω Ξανθή μου, φαντάζομαι το συγκεκριμένο τσάτνεϊ να συντροφεύει το ψητό μου κρέας και κάτι παθαίνω!
Πρέπει να είναι πραγματικά θεσπέσιο!
Φιλιά!
Με τυράκι…με τυράκι!
Ψηφίζω και με τα δύο χέρια…με τυράκι!
Και να πιάσω από τώρα “πόρτα” για το χειμώνα που λένε… Ξανθή μου.
Καλό απόγευμα εύχομαι.
Η φωτογραφία δίπλα στο μπάρμπεκιου δεν πρέπει να είναι τυχαία, ε?
Μάλον το τσάτνεϊ περιμένει υπομονετικά να ψήσετε τα πρώτα κρεατάκια σας για να το δοκιμάσετε…
Ωραία και χρήσιμη συνταγή Ξανθή.
Δεν έχω φτιάξει ποτέ chutney ενώ τρελαίνομαι για γλυκόξινα. Θα δοκιμάσω τη συνταγή σου έστω και σε μικρή ποσότητα γιατί έψαχνα μια δοκιμασμένη εμπιστοσύνης.
Αγαπάμε πολύ τα τσάτνεϋς, και με βερίκοκο πρέπει να είναι πολύ ιδιαίτερο!!
Ειδικά συνοδεύοντας ψητά κρέατα!
Καλό απόγευμα Ξανθή, φιλιά!
ΣΟΥ ΑΡΈΣΟΥΝ ΤΑ ΔΎΣΚΟΛΑ!
ΟΥΤΕ ΑΚΟΥΣΤΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ!
θΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΈΡΩ ΛΕΣ;
ΦΙΛΙΆ ΔΡΟΣΕΡΆ!!!
Ξανθή μου εδώ τα τσάτνεϋ είναι πολύ δημοφιλή! Πωλούνται έτοιμα παντού. Όμως τα σπιτικά είναι άφταστα! Το δικό σου πρέπει να είναι υπέροχο!!!
Θέλω να δοκιμάσω να φτιάξω με τροπικά φρούτα (ανανά,παπάγια κλπ)Θα μελετήσω την ανάρτησή σου και θα επανέλθω με ερωτήσεις…
Ξανθή μου φαντάζομαι πως είναι καταπληκτικό με βερύκοκο!!!
Φιλιά!
Πρέπει να ειναι πολύ ωραίο έτσι το βερύκοκο. Σίγουρα θα μου αρέσει πολυ.
Πολύ ωραία συνταγή.. Δεν έχω επιχειρήσει να κάνω τσάτνευ.. Θα δω μήπως και το προσπαθήσω Ξανθή μου. Σε λιγότερη ποσότητα βέβαια.
Φιλιά
Ξύπνησα με τη γεύση του ούζου στο στόμα μου!!!! Μακάρι να περνάμε πάντα τόσο όμορφα και ξένοιαστα όπως εχθές!!! Φιλιά στο μπουμπουκάκι σου!!!
Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας, μη μου θυμώνετε που δεν απαντώ μεμονωμένα, το χέρι πονάει πολύ η ζέστη πολύ που να γραφτούν σχόλια.
Καλό Σ/Κ