share

Λικέρ από τσάπουρνα

από
Λικέρ από τσάπουρνα

Τα τσάπουρνα είναι ένας μικρός καρπός του θάμνου τσαπουρνιά ή τρικοκιά ή το επιστημονικό του όνομα Prunus spinosa

%cf%84%cf%83%ce%ac%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bd%ce%b1

.

  Η Τσαπουρνιά (Blackthorn στα αγγλικά) είναι πυκνός θάμνος φυλλοβόλος, αγκαθωτός, στρεβλόμορφος, ευδοκιμεί σε ξηρά πετρώδη, ασβεστούχα και προσήλια εδάφη, στους θαμνότοπους και τα δάση της ηπειρωτικής χώρας, τα νησιά του Ιονίου και μια ποικιλία της η eriophora στη Θάσο και τη Σαμοθράκη με ύψος μέχρι 4 μέτρα. Τα κλαδιά είναι πάρα πολλά, αγκαθωτά με πολλές διακλαδώσεις. Ο φλοιός είναι μελανωπός, στην αρχή λείος κι αργότερα ρηχά σκισμένος. Τα νεαρά κλαδιά είναι συνήθως χνουδωτά. Τα φύλλα είναι άτονα πράσινα, γυμνά από πάνω και συνήθως χνουδωτά στα νεύρα από κάτω. Τα άνθη είναι λευκά. Ο καρπός είναι σφαιρικός και με χρώμα μωβ. Το δέντρο ανήκει στην οικογένεια των Ροδανθών (Rosaceae) και το βρίσκουμε στις άκριες των μονοπατιών και στα δάση. Η τσαπουρνιά είναι θάμνος αλλά μπορεί να γίνει και μικρό δένδρο. Οι καρποί της, τα τσάπουρνα μοιάζουν με μικρά δαμάσκηνα. Έχουν γεύση ξινή και στυφή ιδίως όταν είναι και λίγο άγουρα.

“Κείμενο δάνειο από τη Βυσσινί Μέλισσα

Στα μέρη μου ο θάμνος είναι περισσότερο γνωστός ως τρικοκιά και οι καρποί του ως τσάπουρνα.
Αυτούς του μικρούς καρπούς έψαχνα εδώ και τρία χρόνια αλλά δεν είχα τύχη να τους πετύχω.
Το πιθανότερο είναι ότι δεν καρποφορούν πάντα γιατί τους θάμνους τους είχα συναντήσει πολλές φορές. Φέτος όμως η τύχη ήταν με το μέρος μου και οι καρποί πολλοί.

Μάζεψα λίγους καρπούς τον Αύγουστο τους πιο ώριμους και έφτιαξα την πρώτη δόση λικέρ και λέω την πρώτη δόση γιατί θα ακολουθήσει τώρα δεύτερη με πιο ώριμους καρπούς.
Σε κάποια μέρη, φίλες μου είπαν, ότι τους μικρούς αυτούς καρπούς τους κάνουν και μαρμελάδα ίσως όπως και τα κράνα επιφυλάσσομαι για άλλες δοκιμές μελλοντικά.
Το πρώτο λικέρ έγινε με βάση την εμπειρία από άλλα και από διάβασμα σε νέο βιβλίο που απέκτησα (μεταφρασμένο) σχετικά με μαρμελάδες κομπόστες και λικέρ.

Λικέρ από τσάπουρνα

Συστατικά
  

  • 230 γρ τσάπουρνα
  • 230 γρ ζάχαρη
  • 250 ml ρακή ή βότκα

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τα τσάπουρνα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν, Σε καθαρό βάζο βάζουμε όλα τα υλικά και κλείνουμε καλά.
  • Αφήνουμε στον ήλιο για ένα μήνα ανακινώντας περιοδικά το βάζο μας. Στη φωτογραφία παρέα με τα κράνα.
  • Διηθούμε και αποθηκεύουμε σε καθαρό μπουκάλι. Η διήθηση γίνεται με πυκνή γάζα ή πυκνό τουλπάνι και όχι με φίλτρο καφέ.

Σημειώσεις

Η δοκιμή  του λικέρ με έκανε να μειώσω λίγο τη ζάχαρη στην επόμενη παρασκευή του μας φάνηκε λίγο γλυκό, επιπλέον οι καρποί τώρα είναι πιο ώριμοι κι έτσι μείωσα τη ζάχαρη κατά 30%.
Το χρώμα του λικέρ με έχει ενθουσιάσει και θα περιμένω με αγωνία το επόμενο.
Μπορείτε να αφήσετε το βάζο σε σκοτεινό ντουλάπι ανακινώντας περιοδικά για έξι μήνες και να φιλτράρετε μετά. Το έχω δοκιμάσει παράλληλα με τη μηνιαία έκθεση στον ήλιο. Η μακροχρόνια δίνει περισσότερο χρώμα και γεύση.
Αν πέσετε πάνω σε αυτούς τους υπέροχους καρπούς μην τους παραβλέψετε.
Περισσότερες πληροφορίες για τα λικέρ θα βρείτε εδώ.
ΥΓ δείτε τη συνταγή για μαρμελάδα εδώ, έγινε όταν βρέθηκαν πολλά τσάπουρνα.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Amelie
    • 12 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Ομολογώ πως τα τσάπουρνα δεν τα έχω ξανακούσει αλλά το λικές έχει πολύ ελκυστική όψη. Γεια στα χέρια σου!

    • mm_skg
    • 12 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Ποσο τα λατρευω τα φρουτα του δασους δεν λεγεται! Εκανες πολυ καλη δουλεια φετος Ξανθη μου και αυτο το λικερακι φαινεται τελειο!
    Γεια στα χερια σου και του χρονου με υγεια!

  1. Απάντηση

    kalimera xanthi!!ta froutakia tou dasous tsapourna den ta gnorizo!!omologo oti proti fora ta akouo!!tosa xronia sti xenithia pou na ta mathena!!alla oso zoume mathenoume!!na ise kala pou kanis teties anartisis tis xriazomaste!!!tis thermes euxes mas sto sizigo!!na ton xerese xanthi mou kai kali ygia na exete!!ta xeretismata mou stelno!!!filia polla!!

  2. Απάντηση

    Μήπως αυτά τα φρουτάκια είναι τα φραγκοστάφυλα? Δε νομίζω να τα έχω ξαναδεί, πάντως κάτι τέτοια μικρά φρούτα του δάσους είναι γεμάτα βιταμίνες ειδικά αν φυτρώνουν μόνα τους (άγρια), και σίγουρα είναι και πιο νόστιμα από αυτά του εμπορίου.
    Το χρώμα του λικέρ είναι πράγματι ζηλευτό!
    Εις υγείαν!

  3. Απάντηση

    ΄Εχω πει άλλα λικέρ από τα χεράκια σου.
    Eίμαι βέβαιη ότι και αυτό το λικέρ θα έχει υπέροχη γεύση !
    Φιλάκια σου στέλνω

  4. Απάντηση

    Μάθαμε και κάτι καινούριο σήμερα Ξανθή μου και πολύ μου άρεσε!
    Το λικέρ πράγματι έχει φανταστικό χρώμα αλλά μου αρέσουν πολύ και τα κομψά ποτηράκια στα οποία το παρουσίασες!
    Φιλιά!

  5. Απάντηση

    Τι όμορφο χρώμα! Γεια στα χέρια σου!

    • Vita
    • 12 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Τα τσάπουρνα δεν τα ξέρω αλλά νομίζω ότι αξιοποίησες τη ρακή με τον καλύτερο τρόπο! Τι χρώμα! Τελικά όλα αυτά τα έτοιμα λικέρ με τις χρωστικές ωχριούν μπροστά στα δικά μας!

    • kiki
    • 12 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Έτοιμο ε; Είδες τι τέλειο χρώμα κάνει; Δεν το πίστευα κι εγώ που το έβλεπα στο βάζο. Εγλω το έχω ακόμα στον ήλιο. Στην υγειά σας!

  6. Απάντηση

    @Αμαλία εδώ δεν τα καλοήξερα εγώ που έχω μεγαλώσει μαζί τους, στο μπαζάρ άκουσα πριν χρόνια από φίλη εκ Χαλκιδικής για αυτό το λικέρ κι άρχισα το ψάξιμο.Ευχαριστώ

    @Μαρίνα φέτος ήμουν πολύ τυχερή, ευχαριστώ.

    @Βασιλική σε ευχαριστώ πολύ, ίσως στην πατρίδα σου να υπάρχουν αλλά αφού λείπεις χρόνια που να τα ξέρεις
    Πολλά πολλά φιλιά και να είσαστε καλά!!

  7. Απάντηση

    Καλόπιοτο να είναι και αυτό το λικεράκι σου, Ξανθή! Πέρασα να σου πώ ότι η μαρμελάδα αχλάδι/πεπόνι έγινε υπέροχη!!!!Ο άντρας μου κοντεύει να αδειάσει ήδη το πρώτο βαζάκι!!!!!
    Ευχαριστώ για την συνταγή!
    Καλή συνέχεια!!!!!

  8. Απάντηση

    @ Dark Chef όχι αυτά είναι τσάπουρνα φραγκοστάφυλα έχω βάλει ανάρτηση πριν ένα μήνα και για μαρμελάδα κι έχω φτιάξει λικέρ που θα ακολουθήσει ανάρτηση μόλις πάρω αναπνοή από τις κατσαρόλες και τα βαζάκια.
    Φιλιά

    @ Σοφία ευχαριστώ θα περιμένω να δοκιμάσεις και τα φετινά.

    @ Ερμιόνη τριγυρίζω στα παλαιοπωλεία προς αναζήτηση ποτηριών και μπουκαλιών, μερικές φορές είμαι τυχερή Ευχαριστώ.

  9. Απάντηση

    @ Μαρία ευχαριστώ

    @Vita γενικώς δεν αγοράζω λικέρ εδώ δεν πίνουμε τα δικά μου όλα αλλά κάποια με κάνουν χαρούμενη για τη γεύση τους και το χρώμα τους.

    @Κική είδες εγώ σήμερα έβαλα και λίγα ακόμη που έφερα τώρα. Φιλιά

  10. Απάντηση

    Μαριάννα χαίρομαι πολύ ετοιμάζομαι κι εγώ το Σ/Κ να φτιάξω αρκετή και για το μπαζάρ.
    Ευχαριστώ πολύ!!

  11. Απάντηση

    Ωραιο, ξεχωριστο και ιδιαιτερο το λικερ σου Ξανθη. Μου αρεσει που πειραματιζεσαι με καινουρια πραγματα.

    Καλο σου βραδυ!!!

  12. Απάντηση

    Ξεχωριστό και ωραιότατο το λικέρ σου Ξανθή!!!
    Καλή σου μέρα!!

    • Γρηγόρης
    • 21 Ιουλίου 2016
    Απάντηση

    εμείς εδώ στην Άρτα τα λέμε βούρβαλα,είναι στυφά και ξινά,δεν ξέρω όταν ωριμάζουν .Από τους παλιούς ακούω ότι έχουν συνδεθεί με τροφή αναγκαστική λόγω καταχής και πείνα;…

    • Ράνια Κυριακού
    • 20 Σεπτεμβρίου 2021
    Απάντηση

    Τσάπουρνα δεν βρήκα φέτος, αλλά φροξυλιάς καρπούς βρήκα και έκανα……δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα, αλλά φαντάζομαι θα είναι ωραίο !!!

    • Βασίλης
    • 17 Οκτωβρίου 2022
    Απάντηση

    ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να συλλεγούν τα τσάπουρνα??

      • Ξανθή
      • 17 Οκτωβρίου 2022
      Απάντηση

      Καλημέρα σας, ανάλογα το υψόμετρο ωριμάζουν από Σεπτέμβριο και μετά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode