Αυτή τη μαρμελάδα την έκανα για πρώτη φορά πέρυσι, είναι αναρτημένη και στα παλιά μου λημέρια, κάποιοι από εκεί την έχουν δοκιμάσει κι από ότι ξέρω την έφαγαν για γλυκό .
Εδώ θα την παρουσιάσω με περισσότερες φωτογραφίες ίσως και με περισσότερες λεπτομέρειες ως προς την παρασκευή της.
Μαρμελάδα φράουλα με ξινόμηλα και μπαχαρικά
Συστατικά
- 2 κιλά φράουλες ώριμες και γερές
- 6-7 ξινόμηλα περίπου 1 κιλό
- 2 κιλά ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας άσπρο ή πράσινο πιπέρι σε κόκκους
- 1 κουτ. σούπας τζίτζερ σε σκόνη
- 1 λεμόνι μεγάλο το χυμό του
Οδηγίες
- Σε μεγάλη λεκάνη κάνετε ένα καλό μπάνιο τις φράουλες προσοχή πριν αφαιρέσετε το κοτσανάκι τους .
- Αφαιρέστε τα κοτσανάκια και κόψτε σε μικρά κομματάκια τις φράουλες
- Καθαρίστε τα μήλα με τον καθαριστή της πατάτας αφαιρέστε τα κουκούτσια και κόψτε τα σε μικρά μπαστουνάκια με το διπλό κόφτη πατάτας ή με ένα κοφτερό μαχαίρι.
- Βάλτε τα όλα σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά. Αφήστε να μείνει για δυο ώρες έτσι ώστε να βγάλει όλα τα υγρά.
- Βράστε σε μέτρια φωτιά για 15 περίπου λεπτά. Προσοχή σε αυτό το στάδιο η μαρμελάδα μπορεί να φουσκώσει γιαυτό μην απομακρύνεστε!!! Ξαφρίστε κι αφήστε να σταθεί για 12 ώρες
- Προσθέστε τα μπαχαρικά αφού πάρει βράση η μαρμελάδα και βράστε τη μαρμελάδα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει.
- Προσθέστε το χυμό του λεμονιού ανακατέψτε και βγάλτε από τη φωτιά.
- Μοιράστε τη μαρμελάδα όσο ακόμη είναι ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα και κλείστε καλά. Γυρίστε τα βάζα ανάποδα κι αφήστε τα να κρυώσουν
- Φυλάξτε την σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
Σημειώσεις
Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το δέσιμο της μαρμελάδας και τις τεχνικές εδώ
Αν θέλετε η μαρμελάδα να μην έχει μεγάλα κομμάτια πριν το δεύτερο βράσιμο πατήστε το μείγμα με την κουτάλα του πουρέ.
Αν δεν σας αρέσουν τα πιπέρια βάλτε μόνο το τζίτζερ.
Στο δεύτερο βράσιμο Προσοχή ανακατεύετε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα κι αν σχηματιστούν και πάλι αφροί ξαφρίζετε, έτσι η μαρμελάδα θα είναι πιο διαυγής.
Για το ανακάτεμα καλό είναι να έχετε μια κουτάλα μόνο για μαρμελάδες, γιατί αν τη χρησιμοποιήτε για φαγητά πιθανόν να έχει πάρει τις οσμές των φαγητών
Αν δεν σας αρέσουν τα πιπέρια βάλτε μόνο το τζίτζερ.
Στο δεύτερο βράσιμο Προσοχή ανακατεύετε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα κι αν σχηματιστούν και πάλι αφροί ξαφρίζετε, έτσι η μαρμελάδα θα είναι πιο διαυγής.
Για το ανακάτεμα καλό είναι να έχετε μια κουτάλα μόνο για μαρμελάδες, γιατί αν τη χρησιμοποιήτε για φαγητά πιθανόν να έχει πάρει τις οσμές των φαγητών
Τώρα Ξανθή με χτύπησες στο ευαίσθητό μου σημείο. Φράουλες.Τρελαίνομαι με ότι περιέχει φράουλα. Και η μαρμελάδα σου δείχνει λαχταριστή.Βέβαια δεν την έχω δοκιμάσει με ξινόμηλο και μπαχαρικά, αλλά εσύ κάνεις θαύματα σε αυτά οπότε δεν αμφιβάλω για την γεύση.
Φιλιά.
Ειλικρινά δεν το ήξερα ότι σου αρέσουν, χαίρομαι γι αυτό και το βαζάκι σου όπως έγραψα σε περιμένει!!
Θέλω και εγώ!
Και εγώ λατρεύω τις φράουλες! Και η μαρμελάδα σου φαίνεται υπέροχη!
Θα την δοκιμάσω όταν βρω φράουλες… (εδώ στη Ν Αφρική είναι φθινόπωρο, οπότε έχουμε καιρό να ονειρευόμαστε!)
Ξανθή, δεν φτιάχνεις μερικά βαζάκια παραπάνω, γιατί βλέπω έχουν ζήτηση;-)
Η πιο αγαπημένη μαρμελάδα είναι η φράουλα. Ξυνόμηλα βάζω κι εγώ, θα δοκιμάσω να την φτιάξω και με μπαχαρικά.
Ηδη έκανα την πρώτη δόση για φέτος, αλλά μία τι να μας κάνει??
Οσο υπάρχουν φραουλίτσες, κοιτάμε να τις εκμεταλευτούμε φτιάχνοντας διάφορα!!
Αγγελική μου έλα εσύ στην Ελλάδ ακι όλο κάτι θα βρεθεί στο κελάρι της Ξανθής η αποθήκη απο βαζάκια δεν έχει τέλος!!
Έλενα αυτή η μαρμελάδα έχει “κάψει Καρδιές”, δυστυχώς το βαζάκι της Μαρίας χάθηκε στο δρόμο αλλά αυτή ξέρει τι μαρμελάδες κάνω ρώτησε την.
Φιλάκια!!
Πολύ πρωτότυπη μαρμελάδα. Είμαισίγουρη ότι αυτός ο συνδιασμός θα μου άρεσε! Μπράβο!
Πολύ ωραία ιδέα, Ξανθή. Πρέπει να τη δοκιμάσω σίγουρα.
Δέσποινα και βέβαια να τη δοκιμάσεις είναι πολύ εύκολο να τη φτιάξεις εγώ μόλις γέμισα καμιά δεκαριά βαζάκια της δεύτερης δόσης!!
Συγγνώμην που δεν σου απάντησα πιο νωρίς αλλά όπως ξέρεις οι δουλειές πολλές!!!
Φιλάκια