share

Μαυρομάτικα φασόλια στιφάδο

από
25CF-2586-25CE-25B1-25CF-2583-25CF-258C-25CE-25BB-25CE-25B9-25CE-25B1-2B-25CE-25BC-25CE-25B1-25CF-2585-25CF-2581-25CE-25BF-25CE-25BC-25CE-25B1-25CF-2584-25CE-25B9-25CE-25BA-25CE-25B1

Κρέας φάγαμε αρκετό, φτάνει, εμείς άλλωστε δεν είμαστε και του πολύ κρέατος. Η ιδέα για κάτι άλλο ήρθε από περιοδικό μεγάλου Σ/Μ, προσαρμόστηκε στις ανάγκες της οικογένειας, γευστικά και ποσοτικά και ιδού το αποτέλεσμα!!Στιφάδο το διαφορετικό!!
Ας το φτιάξουμε λοιπόν
Τα υλικά μας
250 γραμμάρια φασόλια μαυρομάτικα
1 μεγαλούτσικο κρεμμύδι
2 φύλλα δάφνης
1 ποτήρι κρασιού λάδι
3/4 κονσέρβας ψιλοκομμένα ντοματάκια
20-25 μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου
4 κουταλιές μηλόξυδο
Αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι
Διαδικασία

  • Βράζουμε τα φασόλια τόσο όσο να κρατάνε. Τα σουρώνουμε κι αφήνουμε να μας περιμένουν.
  • Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα βουτάμε σε ζεματιστό νερό.
  • Σε απλωτή κατσαρόλα βάζουμε λίγο νεράκι, το κρεμμύδι σχεδόν χοντροκομμένο και αφήνουμε να βράσει λίγο, προσθέτουμε το λάδι και τα φύλλα δάφνης και σοτάρουμε ελαφρά.
  • Προσθέτουμε τα ντοματάκια και σβήνουμε με το ξύδι.
  • Μόλις η σάλτσα μας βράσει λίγο προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και αλατοπιπερώνουμε.
  • Αφήνουμε να βράσουν λίγο και προσθέτουμε και τα φασόλια. Αν χρειάζεται προσθέτουμε νερό ζεστό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια και να δέσει η σάλτσα. Στο διάστημα αυτό δεν ανακατεύουμε με κουτάλα αλλά μόνο κουνώντας την κατσαρόλα.
  • Το συνοδεύσαμε με παντζάρια σαλάτα ελιές καλαμών και κρασί ροζέ Κρητικό!!!
  • Τα κρεμμυδάκια μπορούμε να τα βουτήξουμε ακαθάριστα μέσα σε νερό που βράζει για 2-3 λεπτά και μετά με ψαλίδι να κόψουμε τη ρίζα τους και να αφαιρέσουμε τα φλούδια. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε το “κλάψιμο”. Εγώ τα καθάρισα γιατί ήθελα να βλέπω αν είναι γερά γιατί με περιμένανε καιρό τώρα σε κάποιο κουτί.
Μετά από χρόνια έγινε το φαγητό με γίγαντες και ιδού.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Αυτό κι αν είναι πρωτότυπο φαγάκι!!
    Ούτε που είχα σκεφτεί ποτέ να κάνω τα φασόλια στιφάδο!!
    Νόστιμα φαίνονται!!

  2. Απάντηση

    Τέλειο ανθή. Θα συμφωνήσω με την Έλενα δεν θα το είχα φανταστεί ποτέ ότι μπορεί να μαγειρευτούν και έτσι. Ο Αντώνης και τα παιδιά τρελαίνονται για μαυρομάτικα φασόλια οπότε θα τους το φτιάξω σύντομα.

  3. Απάντηση

    Ξανθή, ωραία πρόταση! Πολύ ολοκληρωμένο φαγάκι! Και πραγματικά δεν θέλω να ξαναακούσω για κρέας…

  4. Απάντηση

    πολύ νόστιμο φαγάκι, αν και με τα χαλασμένα στομάχια μας, που να φάμε κρεμμυδάκια. ο συνδυασμός τέλειος

  5. Απάντηση

    Φίλες μου ούτε εγώ το πίστευα ότι θα μας άρεσε,αλλά επειδή οι πειραματισμοί μου δεν έχουν τελειωμό!το έφτιαξα και δικαιώθηκα από την οικογένεια η οποία είναι καιπολύ απαιτητική!!
    Και τα κρεμμύδια τελικά δεν μας έπεσαν βαριά.
    Φιλιά σε όλες Δοκιμάστε το!!!

  6. Απάντηση

    Ξανθή γειά σου! Πρώτη φορά στην …κουζίνα σου και εντυπωσιάστηκα σφόδρα! Κοίταξα όλες τις συνταγές σου είναι καταπληκτικές low fat και πολύ επιμελημένες από πλευράς παρουσίασης τους με λεπτομερείς περιγραφές και πολύ καλές φωτογρφίες. Συγχαρητήρια! Θα έρχομαι τακτικά!

  7. Απάντηση

    navarino καλως ήρθες στην κουζίνα μας σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια και σε περιμένουμε ξανά!!

    • kiki
    • 24 Απριλίου 2009
    Απάντηση

    Πρωτότυπο, νόστιμο και ελληνικότατο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode