Μετά από τα φαγητά μας νομίζω ότι ήρθε η ώρα ενός γλυκού.
Στην επιστροφή μας από τις μικρές μας διακοπές επισκεφτήκαμε λαϊκή επαρχιακής πόλης.
Εκεί βρήκα αυτά τα αχλάδια, αν και θα ήθελα πιο μικρά και έτσι έφτιαξα το γλυκό.
Αχλάδι γλυκό του κουταλιού
Συστατικά
- 1 1/2 κιλό αχλάδια μικρά αγουρωπά (βάρος καθαρισμένων)
- 1 1/2 κουτ. γλυκού ξινό
- 3 λεμόνια το χυμό τους
- 1250 γρ ζάχαρη
- Αρμπαρόριζα ή βανίλια (προαιρετικά)
Οδηγίες
- Πλένουμε τα αχλάδια και τα καθαρίζουμε με το εργαλείο που καθαρίζουμε πατάτες.
- Αν είναι πολύ μικρά αφαιρούμε το εσωτερικό τους με το ειδικό εργαλείο, διαφορετικά τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα σκληρά μέρη.
- Τα τοποθετούμε σε μεγάλη λεκάνη με νερό που έχουμε διαλύσει το ξινό και το χυμό από δύο λεμόνια. Αφήνουμε για 1- 2 ώρες.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 2 ποτήρια νερό και τη ζάχαρη, βράζουμε για 5 λεπτά, προσθέτουμε τα αχλάδια αφού τα έχουμε σουρώσει και βράζουμε για 20- 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα αχλάδια. Ελέγχουμε με πιρούνι και αν τρυπιούνται και αποσύρουμε από την εστία. Αφήνουμε για 24 ώρες σκεπασμένα με πετσέτα κουζίνας.
- Αφαιρούμε τα αχλάδια από την κατσαρόλα και βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει.
- Προσθέτουμε ξανά τα αχλάδια και το χυμό ενός λεμονιού και ένα από τα αρωματικά εάν τα χρησιμοποιήσουμε. Μόλις αρχίσει το γλυκό να βράζει ξανά, αποσύρουμε από την εστία.
- Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος.
Σημειώσεις
Για το δέσιμο του σιροπιού και τις τεχνικές για τα γλυκά του κουταλιού μπορείτε να δείτε εδώ.
Εσύ παιδί μου είσαι χρυσοχέρα! Μπράβο! Καλημέρα!
Καταπληκτικό μου φαίνεται, αν και δεν έχω φτιάξει ποτέ μπήκα σε πειρασμό.
αγαπημένο γλυκάκι, εγώ διαλέγω μικρή ποικιλία και το βάζω ολόκληρο το αχλαδάκι, αυτό και το φιρίκι μ’ αρέσουν διότι είναι ιδιαίτερα γλυκάκια
big mama καλημέρα,ευχαριστώ πολύ!!
Απλά συνεχίζω την παράδοση με τα γλυκά του κουταλιού.
Λίλα καιρός να το δοκιμάσεις αρκει να βρείς αχλαδάκια κατάλληλα
gasteroplix κι εγώ για μικρά πήγαινα αλλά δυστυχώς δεν βρήκα, και στην Αθήνα δεν υπάρχει περίπτωση με τίποτα,ακόμη και για το φιρίκι δύσκολα τα πράγματα. Φέτος επειδή έχω ένα λόγο παραπάνω να φτιάξω φιρίκι σκέπτομαι να κάνω παραγγελία σε παραγωγό του Βόλου να μου στείλει.
Ευχαριστώ πολύ!!
Ε ναι, ένα γλυκάκι επιβάλλεται μετά από τόσα φαγητά!!
Από τα αγαπημένα μας γλυκάκια το αχλαδάκι!!
Έλενα ξέρει τι είναι να θέλεις γλυκό κι αυτό να είναι πανεύκολο, ανοίγεις ένα βάζο, όποιο θέλεις και τρως μια κουταλιά δυο κουταλιές!!!έτσι χωρίς προγραμματισμό!!!
Φιλάκια
Καλημέρα.
Γεια στα χεράκια σου Ξανθή μου. Φαίνεται τέλειο.
Φαντάζομαι και την γεύση του.
Φιλιά.
γεια σου Ξανθουλα με τα γλυκακια σου και τα φιογκακια σου.Αψογα!!!.Το συγκεκριμμενο γλυκακι αν και ειναι απο αυτα που μου αρεσουν δεν το εχω φτιαξει ποτε.Τωρα ηρθε η ωρα του.Ευχαριστουμε.
Πω-πω τι ωραία γλυκάκια θα φάω άμα έρθω στην Αθήνα!
Ματίνα τρέξε να προλλάβεις τα αχλάδια!!!
Ιωάννα κάτσε εσύ στη Νάξο κι αμα βρεις τίποτα μετά πες μου!!!χαχαχαχα
Yperoxo