Αχλάδι γλυκό του κουταλιού

από
CE-91-CF-87-CE-BB-CE-AC-CE-B4-CE-B9-4

Μετά από τα φαγητά μας νομίζω ότι ήρθε η ώρα ενός γλυκού.
Στην επιστροφή μας από τις μικρές μας διακοπές επισκεφτήκαμε λαϊκή επαρχιακής πόλης.
Εκεί βρήκα αυτά τα αχλάδια, αν και θα ήθελα πιο μικρά και έτσι έφτιαξα το γλυκό.

Αχλάδι γλυκό του κουταλιού

Συστατικά
  

  • 1 1/2 κιλό αχλάδια μικρά αγουρωπά (βάρος καθαρισμένων)
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού ξινό
  • 3 λεμόνια το χυμό τους
  • 1250 γρ ζάχαρη
  • Αρμπαρόριζα ή βανίλια (προαιρετικά)

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τα αχλάδια και τα καθαρίζουμε με το εργαλείο που καθαρίζουμε πατάτες.
  • Αν είναι πολύ μικρά αφαιρούμε το εσωτερικό τους με το ειδικό εργαλείο, διαφορετικά τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα σκληρά μέρη.
  • Τα τοποθετούμε σε μεγάλη λεκάνη με νερό που έχουμε διαλύσει το ξινό και το χυμό από δύο λεμόνια. Αφήνουμε για 1- 2 ώρες.
  • Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 2 ποτήρια νερό και τη ζάχαρη, βράζουμε για 5 λεπτά, προσθέτουμε τα αχλάδια αφού τα έχουμε σουρώσει και βράζουμε για 20- 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα αχλάδια. Ελέγχουμε με πιρούνι και αν τρυπιούνται και αποσύρουμε από την εστία. Αφήνουμε για 24 ώρες σκεπασμένα με πετσέτα κουζίνας.
  • Αφαιρούμε τα αχλάδια από την κατσαρόλα και βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει.
  • Προσθέτουμε ξανά τα αχλάδια και το χυμό ενός λεμονιού και ένα από τα αρωματικά εάν τα χρησιμοποιήσουμε. Μόλις αρχίσει το γλυκό να βράζει ξανά, αποσύρουμε από την εστία.
  • Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος.

Σημειώσεις

Για το δέσιμο του σιροπιού και τις τεχνικές για τα γλυκά του κουταλιού μπορείτε να δείτε εδώ.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • big mama
    • 3 Σεπτεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Εσύ παιδί μου είσαι χρυσοχέρα! Μπράβο! Καλημέρα!

    • Λίλα
    • 3 Σεπτεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Καταπληκτικό μου φαίνεται, αν και δεν έχω φτιάξει ποτέ μπήκα σε πειρασμό.

    • gasteroplix
    • 3 Σεπτεμβρίου 2009
    Απάντηση

    αγαπημένο γλυκάκι, εγώ διαλέγω μικρή ποικιλία και το βάζω ολόκληρο το αχλαδάκι, αυτό και το φιρίκι μ’ αρέσουν διότι είναι ιδιαίτερα γλυκάκια

  1. Απάντηση

    big mama καλημέρα,ευχαριστώ πολύ!!
    Απλά συνεχίζω την παράδοση με τα γλυκά του κουταλιού.

  2. Απάντηση

    Λίλα καιρός να το δοκιμάσεις αρκει να βρείς αχλαδάκια κατάλληλα

  3. Απάντηση

    gasteroplix κι εγώ για μικρά πήγαινα αλλά δυστυχώς δεν βρήκα, και στην Αθήνα δεν υπάρχει περίπτωση με τίποτα,ακόμη και για το φιρίκι δύσκολα τα πράγματα. Φέτος επειδή έχω ένα λόγο παραπάνω να φτιάξω φιρίκι σκέπτομαι να κάνω παραγγελία σε παραγωγό του Βόλου να μου στείλει.
    Ευχαριστώ πολύ!!

  4. Απάντηση

    Ε ναι, ένα γλυκάκι επιβάλλεται μετά από τόσα φαγητά!!
    Από τα αγαπημένα μας γλυκάκια το αχλαδάκι!!

  5. Απάντηση

    Έλενα ξέρει τι είναι να θέλεις γλυκό κι αυτό να είναι πανεύκολο, ανοίγεις ένα βάζο, όποιο θέλεις και τρως μια κουταλιά δυο κουταλιές!!!έτσι χωρίς προγραμματισμό!!!
    Φιλάκια

    • Λίνα
    • 4 Σεπτεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Καλημέρα.
    Γεια στα χεράκια σου Ξανθή μου. Φαίνεται τέλειο.
    Φαντάζομαι και την γεύση του.
    Φιλιά.

    • matina
    • 4 Σεπτεμβρίου 2009
    Απάντηση

    γεια σου Ξανθουλα με τα γλυκακια σου και τα φιογκακια σου.Αψογα!!!.Το συγκεκριμμενο γλυκακι αν και ειναι απο αυτα που μου αρεσουν δεν το εχω φτιαξει ποτε.Τωρα ηρθε η ωρα του.Ευχαριστουμε.

    • iwanna
    • 4 Σεπτεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Πω-πω τι ωραία γλυκάκια θα φάω άμα έρθω στην Αθήνα!

  6. Απάντηση

    Ματίνα τρέξε να προλλάβεις τα αχλάδια!!!

  7. Απάντηση

    Ιωάννα κάτσε εσύ στη Νάξο κι αμα βρεις τίποτα μετά πες μου!!!χαχαχαχα

    • Eugenia
    • 28 Ιουλίου 2017
    Απάντηση

    Yperoxo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode