Με τις διακοπές με τα τούτα και με τ’ άλλα μόλις που πρόλαβα να αγοράσω δαμάσκηνα κατάλληλα για γλυκό. Όταν λέμε κατάλληλα πρέπει να είναι αγουρωπά και καλό θα είναι να μην έχουν τοποθετηθεί σε ψυγεία συντήρησης. Εγώ το δεύτερο δεν το πρόλαβα.
Αγόρασα λοιπόν από τη λαϊκή όσα αγουρωπά βρήκα και το έφτιαξα.
Γλυκό του κουταλιού δαμάσκηνο
Συστατικά
- 1 κιλό δαμάσκηνα (βάρος μετά την αφαίρεση του κουκουτσιού)
- 800 γρ ζάχαρη
- χυμός από ένα μέτριο λεμόνι
- αμύγδαλα ασπρισμένα ελαφρά καβουρντισμένα
Οδηγίες
- Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα και με ένα σουβλάκι ή ένα μεγάλο καρφί αφαιρούμε το κουκούτσι σπρώχνοντας από τη μεριά του κοτσανιού προσέχοντας ώστε να μη διαλυθεί το φρούτο.
- Με κοφτερό μαχαίρι ή καλύτερα με το εργαλείο καθαρισμού πατάτας ξεφλουδίζουμε τα δαμάσκηνα αρχίζοντας από εκεί που βγήκε το κουκούτσι.
- Τοποθετούμε τα δαμάσκηνα σε βαθιά κατσαρόλα εναλλάξ με τη ζάχαρη και αφήνουμε για 12 ώρες τουλάχιστον
- Βράζουμε, σε δυνατή κατ΄αρχήν φωτιά, ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα.
- Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 45 λεπτά (ανάλογα με την ωριμότητα του φρούτου ο χρόνος μπορεί να ποικίλει). Προσοχή είμαστε κοντά στην κατσαρόλα μας ελέγχοντας το βρασμό, γιατί το γλυκό μπορεί να φουσκώσει και θα μας κάνει ζημιά.
- Όταν το γλυκό έχει δέσει προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αν θέλετε μπορείτε να αρωματίσετε με βανίλια ή κονιάκ διακριτικά χωρίς να χάνεται το άρωμα του φρούτου. Για όσους αρέσουν τα αμύγδαλα πριν κατεβάσετε το γλυκό από τη φωτιά προσθέτετε αμύγδαλα ασπρισμένα.
- Μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά. Γυρίζουμε ανάποδα τα βάζα μέχρι να κρυώσουν καλά.
Σημειώσεις
Το πότε το γλυκό έχει δέσει το έχουμε ξαναπεί και μπορείτε να βρείτε χρήσιμες συμβουλές για όλα τα γλυκά εδώ. Διαβάστε προσεκτικά αυτές τις συμβουλές πριν αρχίσετε.
Αν νομίζεται ότι δυσκολεύεστε να βγάλετε το κουκούτσι κάντε μια μικρή τομή από την απέναντι πλευρά ώστε να διευκολύνετε την έξοδο του χωρίς να τραυματιστεί ιδιαίτερα το φρούτο.
ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΑΣ Σ’ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΦΑΣ!. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ. ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ. ΜΟΥ ΟΜΟΡΦΗΝΑΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!
ΑΛΗΘΕΙΑ, ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΑΤΕ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΜΟΥ??
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!
Betty καλώς ήρθατε, και σας ευχαριστώ για την επίσκεψη αλλά και για τα καλά σας λόγια.
Επισκέφτηκα τη σελίδα σας και σας έχω αφήσει μήνυμα!!
Μου αρέσει πολύ να βλέπω στην σελίδα μας όλα αυτά τα ωραία γλυκά του κουταλιού.
Είχα να δω τόσα, (γλυκά του κουταλιού) πολλά χρόνια.
Νάσαι καλά που μου τα ξαναθύμησες.
Γειά στα χεράκια σου Ξανθή.
Φιλάκια.
Τι υπομονή πρέπει να έχεις για να φτιάχνεις όλα τούτα τα γλυκά! Εγώ μια μαρμελάδα και με το ζόρι! Τα φοβάμαι όλα αυτά που έχουν δεσίματα σιροπιού, αποστειρώσεις βάζων και τέτοια!
ωραίο γλυκάκι, παγωμένο με κρύο νεράκι, άλλωστε τα γλυκά κουταλιού είναι και τα πιο ακίνδυνα
Λίνα σε ευχαριστώ πολύ θα σου κρατήσω βαζάκι μιας κι αν βρεις δαμάσκηνα δεν θα προλάβεις θα τα φάει ο Αντρίκος σαν το σταφύλι!!!
Φιλάκια
big mama τίποτα δεν είναι δύσκολο αρκεί να κάνεις την αρχή. Μπορείς να διαβάσεις τις οδηγίες μου για τα σιρόπια και όλα γύρω από τα γλυκά και τα υπόλοιπα είναι παιχνιδάκι!!!
gasteroplix σίγουρα είναι τα πιο ακίνδυνα γιαυτό κι εγώ μόνο αυτά τρώγω για τα υπόλοιπα καρφάκι δεν μου καίγεται.
Ευχαριστώ πολύ!!
Το καθάρισμα λίγο μπελαλίδικο μου φαίνεται, αλλά από ότι βλέπω το αποτελεσμα πρέπει να αποζημιώνει και με το παραπάνω!
Τελικά Ξανθή γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες είναι πραγματικά το δυνατό σου σημείο!
Ελενα αν κάνεις πολλά όπως εγώ, δηλαδή τέσσερα κιλά, λίγο κουραστικό είναι αλλά για μικρές ποσότητες δεν είναι τίποτα.
Κατά τα άλλα έχω πάρει το κολάι που λένε τίποτα παραπάνω!!
Σε ευχαριστώ!!
αχ κι εγω κανω αποψε γλυκο δαμασκηνο , αλλα με διαφορετικη συνταγη, κριμα γιατι κι η δικησα ειναι ενδοαφερουσα , την επομενη φορα ομως , καλη εβδομαδα !!!!!!!!!
Κατάφερες και σ΄αυτό κι έβγαλες το κουκούτσι; Είσαι θηρίο! Έφτιαξα χτες αλλά βαρέθηκα και τα έκοψα στη μέση. Εγώ δεν τα καθάρισα. Με τη φλούδα τα έβαλα. Καλοφάγωτα!
ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ, καλή επιτυχία στο γλυκάκι σας πάντα υπάρχουν πολλές εκδοχές για την παρασκευή κάποιου γλυκού ή φαγητού!!!
Καλή εβδομάδα και σε σας!!!
Κική ναι το έβγαλα είναι και μια εκτόνωση!!!χαχαχα και πάντα το καθαρίζω .
Καλοφάγωτο και το δικό σου!!!
το λιμπίστικα το γλυκάκι σου Ξανθή μου, αλλά μου φαίνεται λιγάκι μπελαλίδικο και δεν έχω χρόνο…
δεν στέλνεις λιγάκι κατά δω;;;
Μπέττυ ευχαρίστως γιατί όχι!!!
Πάντως επιμένω για ένα κιλό χρειάζεται περίπου 45 λεπτά προετοιμασίας, για τη μπελαλίδικη δουλειά δηλαδή.
Ξανθή μου, πολύ καλό φαίνεται, όπως και όλα τα γλυκά του κουταλιού που είναι τα πιο υγιεινά και θρεπτικά…
Όλα τα καλά θέλουν το χρόνο τους και τον κόπο μας…
Καλή εβδομάδα
με αγάπη…
Καλή εβδομάδα Βασιλική και σε σένα, τα γλυκά του κουταλιού είναι τα μόνα που δεν παχαίνουν, εκτός κι αν τρώει κανείς ολόκληρα βάζα,και είναι πάντα η εύκολη λύση σε τυχόν επισκέψεις.
Ευχαριστώ πολύ.
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΝΕΡΑΚΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΤΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΩΡΓΟΣ