Τυρόπιτα με τρία τυριά Φύλλο για πίτες

από
25CE-25A4-25CF-2585-25CF-2581-25CF-258C-25CF-2580-25CE-25B9-25CF-2584-25CE-25B1-2B7

Χτες η κόρη μας γιόρταζε, όχι πως είναι βαπτισμένη να γιορτάζει, ο αδελφός της που επέλεξε το όνομα είχε στο μυαλό του την Άρτεμη θεά του κυνηγιού.
Έλα ντε που εκείνη μεγαλώνοντας ανακάλυψε το εορτολόγιο και θέλει να γιορτάζει!!
Και βέβαια δεν της χαλάμε το χατήρι.
Για να κεράσει φίλους συναδέλφους κ.λ.π. έφτιαξε διάφορα καλούδια, όπως τυρόπιτα , ρουμελιώτικη χορτόπιτα, μια τάρτα δικής της επινόησης κι η μαμά έφτιαξε για φαγητό ρολάδα (από την Πολωνική κουζίνα) κόκκινο λάχανο και νιόκι. Σιγά σιγά θα μιλήσουμε για όλα αυτά.
Το κέρασμα της κόρης προς όλους όμως είναι ένα βιντεάκι με το άνοιγμα του φύλλου για τις πίτες.

Κι ας αρχίσουμε από την τυρόπιτα.
Τα υλικά μας
Για 8 φύλλα
1 φλιτζάνι αλεύρι μαλακό
2 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
1 φλιτζάνι νερό ίσως και λίγο ακόμη(χλιαρό)
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
2 κουταλιές λάδι
λίγο αλάτι
Νισιστέ για το άνοιγμα

Για τη γέμιση
350 γρ κασέρι
350 γρ γκούντα
350 γρ ρεγκάτο
4 αυγά
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
150 γρ μπέικον
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λάδι
Διαδικασία
Για το ζύμωμα της ζύμης και το άνοιγμα των φύλλων μπορείτε να δείτε τη διαδικασία στο βίντεο κρατώντας τα προτεινόμενα υλικά για το ζυμάρι που αναγράφονται εδώ.

( είναι ένα βίντεο που υπήρχε στο διαδίκτυο από πέρσι κι ίσως κάποιοι που με ξέρουν από παλιά να το έχουν ξαναδεί)
Για όσους δεν θέλουν να ανοίξουν φύλλο μπορούν να χρησιμοποιήσουν του εμπορίου αυτό για πίτες.

Κι όσο το ζυμάρι μας θα ξεκουράζεται τρίβουμε τα τυριά στο χοντρό μέρος του τρίφτη.


Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με το μπέικιν πάουντερ και λίγο λάδι
Ψιλοκόβουμε το μπέικον


Ανοίγουμε τα φύλλα τα βάζουμε πάνω σε τραπεζομάντιλο με ενδιάμεσα λαδόκολλες ώστε να μην κολλάνε κι αρχίζουμε το στρώσιμο της πίτας.


Πάνω στο πλαστήρι ή καλύτερα πάνω σε λαδόκολλα απλώνουμε ένα φύλλο το αλείφουμε με λάδι κι απλώνουμε μέρος από το μείγμα των τυριών και του μπέικον και τρίβουμε πιπέρι.

Από πάνω τοποθετούμε ένα άλλο φύλλο και συνεχίζουμε με την ίδια διαδικασία αλλά σε αυτό ραντίζουμε και με το μείγμα των αυγών.


Με τη βοήθεια της λαδόκολλας κάνουμε ρολό και το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία κάνοντας τέσσερα ρολά.


Τα αλείφουμε ελαφρά με λάδι και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • elen
    • 21 Οκτωβρίου 2009
    Απάντηση

    Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει λέει η λαϊκή ρήση, οπότε χρσοχέρα και η κόρη. Μπράβο της!!! με πόση μαστοριά ανοίγει το φύλλο!!! Να την χαίρεσαι Ξανθή!! Χρόνια της πολλά!!! Όσο για την πίτα δεν έχω λόγια….. ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ!!! και πάλι μπράβο!!!

  1. Απάντηση

    Να την χαίρεσαι την κορούλα, που προέκυψε χρυσοχέρα σαν την μανούλα!
    Φιλιά!

  2. Απάντηση

    Να την χαίρεστε Ξανθή (είτε γιορτάζει, είτε δεν γιορτάζει). Πάνω από όλα μου άρεσε η ιδέα να γίνουν τα χειροποίητα φύλλα, ρολό. Μπράβο.

  3. Απάντηση

    Καταρχας να ευχηθώ στην κατ’επιλογήν εορταζόμενη ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ να είναι πάντα καλά και καλότυχη !!!!!!

    Την αποψή μου για την κορούλα σου σχετικά με την νοικοκυροσύνη της την ξέρεις πολύ καλά!! όσο για το βιντεο του φύλλου όπως επισης πολύ καλά γνωρίσεις με εχει αφήσει άφωνη !!!

    να τα χαιρόσαστε τα παιδάκια σας Ξανθή μου !!!

  4. Απάντηση

    Να το χαίρεσαι το κοριτσάκι σου! Άξιο όπως η μανούλα του!

    • γαστεροπλήξ
    • 22 Οκτωβρίου 2009
    Απάντηση

    να το χαίρεσαι το κοριτσάκι σου, πίτα θα πάρω κι εγώ ένα κομματάκι, μοσχοβολάει

  5. Απάντηση

    Εγώ τι να πω!!! Έχω μείνει άφωνη. Μπράβο στην Άρτεμη για το υπέροχο φύλλο που άνοιξε. Ούτε εγώ δεν το ανοίγω έτσι. χαχα. Χίλια μπράβο.
    Ξανθή μου να την χαίρεστε και πάντα καλότυχη.
    Όσο για την πίτα Τέλεια.
    Φιλιά.

  6. Απάντηση

    Σας ευχαριστώ όλες σας από ψυχής για τις ευχές σας.
    Εύχομαι να έχετε υγεία στην οικογένεια σας και στα παιδιά σας, κι ας είναι όλα τα παιδιά κοντά στην κουζίνα του σπιτιού για την υγεία τους και μόνο!!
    Πολλά φιλιά σε όλες!!

    • iwanna
    • 22 Οκτωβρίου 2009
    Απάντηση

    Τι να πω,η κόρη καλίτερη από τη μαμά-πολύχρονη να είναι και ευτυχισμένη-σε λίγο θα σου κάνει μαθήματα μαγειρικής………..

  7. Απάντηση

    Χρόνια πολλά στο κοριτσάκι σας να το χαίρεστε!
    εεε για την πίτα τι να πω; δεν έχω λόγια!!!

    • kiki
    • 23 Οκτωβρίου 2009
    Απάντηση

    Να τη χαίρεστε πρώτα απ’ όλα! Τσιμπάω και ολίγην τυρόπιτα!

  8. Απάντηση

    Μπέττυ ευχαριστώ πολύ!!!

    Κική έφαγες καλέ τελείωσε η δίαιτα;;χαχαχα

    • Peter M
    • 26 Οκτωβρίου 2009
    Απάντηση

    Latreuvo tis pites kai eimai ti xeros pou h mama mou kanei apo this kaliteres.

    To dikosou einai fantastiki kai to video (Youtube) einail poli endiaferoun.

  9. Απάντηση

    Peter σε ευχαριστώ πολύ!!
    Θα ακολουθήσει πολύ σύντομα κι άλλο βίντεο με πίτα.
    Βέβαια είσαι πολύ τυχερός που η μανούλα φτιάχνει πίτες!!

  10. Απάντηση

    Yπέροχη συνταγή θα την δοκιμάσω

  11. Απάντηση

    Νίτσα καλώς όρισες στο σπιτικό μας, σε ευχαριστούμε για το σχόλιο κι ευχόμαστε να έχεις καλή επιτυχία όταν τη δοκιμάσεις.

    • Βίκη
    • 31 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    Καλημερα σας. Ηθελα να ρωτησω ποσα γραμμαρια υπολογιζετε το ενα φυλτζανι αλευρι.
    Ευχαριστω πολυ!!

  12. Απάντηση

    Καλημέρα Βίκη και σε ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Ένα δοσομετρικό φλιτζάνι είναι περίπου 130 με 150 γραμμάρια αλεύρι.
    Με το ίδιο θα μετρήσεις κόλα τα υλικά.Ελπίζω να σε βοήθησα

    • Βίκη
    • 31 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    Εννοειται οτι με βοηθησες Ξανθη. Ευχαριστω!

    • Βίκη
    • 31 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθη ηθελα να ρωτησω για κατι που εγραψες σε ενα σχολιο. Οτι δηλαδη πρεπει να πετυχουμε μαλακη ζυμη για να γινει ωραιο το φυλλο μας. Σε αυτο παιζει ρολο το αλευρι η κατι αλλο?

  13. Απάντηση

    Βίκη η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή αλλά όχι πολύ, δηλαδή θα πρέπει να είναι εύπλαστη.Αν σου γίνει πολύ μαλακή δεν θα σου είναι εύκολο το άνοιγμα.
    Σημαντικό ρόλο παίζει το αλεύρι γιατί ανάλογα την ποιότητα και την υγρασία του απορροφά λιγότερο ή περισσότερο νερό.
    Δεν θυμάμαι αν γράφω πουθενά ένα κόλπο που έλεγε μια θεία μου, ότι όταν η ζύμη είναι εντάξει θα πρέπει όταν την πατάς με το δάκτυλο σου να επανέρχεται και να μην μένει βαθούλωμα.
    Καλή επιτυχία σε ότι κάνεις

    • Βίκη
    • 21 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθη καλημερα. Θελω να φτιαξω χορτοπιτα, αλλα επειδη τα υλικα της γεμισης τα ειχα στην καταψυξη απο προηγουμενη δοση, θα ηθελα να μου πεις αν υπαρχει καποιος τροπος, για να φυγουν τα περριτα υγρα απο το ξεπαγωμα.
    Ευχαριστω πολυ!!

  14. Απάντηση

    Καλησπέρα Βίκη, βγάλε τα χόρτα κι άφησε τα σε ένα σουρωτήρι να ξεπαγώσουν. πίεσε τα λίγο με τα χέρια σου να φύγουν τα πολλά υγρά.
    Αν και πάλι δεις ότι έχουν υγρά πρόσθεσε λίγο τραχανά ή σιμιγδάλι μέσα στη γέμιση κι έτσι θα απορροφηθούν τα περιττά υγρά.
    καλή επιτυχία.

    • Eleanna
    • 14 Αυγούστου 2013
    Απάντηση

    Μμμμ φαίνεται εξαιρετική! Μπράβο Ξανθή μου κι ευχαριστούμε για τις οδηγίες για το φύλλο!!

Γράψτε απάντηση στο γαστεροπλήξ Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode